!
Сряда, 17 Април 2024
18
май
8
 

Проф. Постаджиян: Има нещо в комуникацията между лекари и пациенти, което не е наред

Вторник, 18 Май 2021 | 11:56:17
8

„Голяма част от проблема с агресията срещу медиците е в липсата на дефиниция кое е спешност и кое – неотложност. Всеки оценява субективно своето състояние като най-спешно на този свят и оттам насетне идва натискът върху медика и цялата сист

„Голяма част от проблема с агресията срещу медиците е в липсата на дефиниция кое е спешност и кое – неотложност. Всеки оценява субективно своето състояние като най-спешно на този свят и оттам насетне идва натискът върху медика и цялата система да признае това. А това понякога не е точно така.“ Това заяви пред bTV кардиологът от УМБАЛ „Св. Анна“ проф. Арман Постаджиян в коментар за поредния случай на агресия срещу лекари.

По думите му експертната оценка трябва да бъде в основата на разграничаването на едно състояние от друго, но тя трябва да бъде обяснена по адекватен начин, така че да бъде разбрана. „Мисля, че в самата комуникация нещо не е наред“, каза проф. Постаджиян.

„Вероятно има случаи на напуснали системата. Много често ни се обяснява, че сме положили Хипократова клетва, но никъде не е казано, че лекарите сме длъжни да изтърпим всичко. Медицинските специалисти са едни устойчиви хора, но понякога някои неща са толкова необясними, че е много трудно човек да продължи след това“, допълни той.

В коментар за коронавируса проф. Постаджиян подчерта, че се надява това да е последният пик на заболяването. „Доста неща бяха направени досега. Сега е важно повечето хора да бъдат убедени, че ваксинацията е единствения начин да се справим с този проблем“, каза той.

Според проф. Постаджиян приоритетното ваксиниране на хроничноболните е стъпка в правилната посока. Неговите наблюдения са, че вече излизаме от третата вълна на заразата. „Много ми се иска това да бъде последният пик, който има на това заболяване, и ако бъдем мъдри и използваме това време, което си е някак по-топло и ваксините летят, е разумно това да бъде използвано, така че да нямаме следващи пикове. Глобалната задача е повечето хора да бъдат убедени в нуждата и в това, че ваксинацията представлява единственият инструмент на този етап, с който можем да поставим тази епидемия под контрол“, посочи той.

Специалистът заяви, че лечението на хроничноболни пациенти варира според индивидуалните реакции на организма. При някои кръвното се повлиява от вируса, което налага използването на противодействащи медикаменти. При други обаче промени в артериалното налягане не се наблюдават, съответно не е необходима и промяна в терапията им.

По думите му разумно би било след прекаран коронавирус да се направи проследяване на белодробната и сърдечната дейности. „Основният орган, който е подвластен тук, е белият дроб. Каква част от промените ще имат дългосрочни ефекти, все още не можем да кажем. Микроциркулацията страда най-много. Обичайно хората, които страдат от пост-COVID, имат симптоматика, която е много нехарактерна спрямо досегашните им усещания. Разумно би било в хода на времето да има едно проследяване на белодробна и ехокардиографска функция. Поне в началото това би дало добър ориентир“, посъветва проф. Постаджиян.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yYQZ

ПОЗИЦИЯ 18.05.2021 22:56:57

"Проф. Постаджиян: Има нещо в комуникацията между лекари и пациенти, което не е наред". А БЕ ПРОФЕСОРЕ, ТОВА "НЕЩО" СА: 1. ИЗКУСТВЕНИТЕ МИЗЕРНИ ЦЕНИ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ. 2. МНОГОБРОЙНИТЕ, БЕЗСКРУПУЛНИ, ПАРАЗИТИРАЩИ ПОСРЕДНИЦИ-КЪРЛЕЖИ - НЗОК, МЗ, РЗИ-ТА, ФАРМАМАФИЯТА, ФИРМИТЕ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО АБОНАМЕНТНО ОБСЛУЖВАНЕ НА АПАРАТУРАТА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИТЕ И ЗДРАВНОЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ФОНДОВЕ, БЕЗБРОЙНИТЕ САРТИФИЦИРАЩИ И КОНТРОЛИРАЩИ СТРУКТУРИ, ЧУДОВИЩНО РАЗДУТИТЕ БОЛНИЧНИ АДМИНИСТРАЦИИ, НАГЛИ И АЛЧНИ, ПЪЛНИ С ПАРТИЙНИ "КАЛИНКИ"! ВСИЧКИ ТЕ ИЗЯЖДАТ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, А ЗА МЕДИЦИТЕ "БАЧКАТОРИ", ДО ЛЕГЛОТО НА ПАЦИЕНТА, ОБРУГАВАНИ И ДОРИ БИТИ, ОСТАВАТ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ОТГОВОРНОСТИТЕ И УНИЖЕНИЯТА! ЗА ТОВА НЕ СПИРА ПРЕЗ ТЕРМНАЛ-2 ПОТОКЪТ ОТ МЕДИЦИ, НО ОТ БАЧКАТОРИ! НЕ ОТ КЪРЛЕЖИ! 3. В БУЛГАРИСТАН ОБЩЕСТВОТО СЕ ОСЛУШВА И НЕ СПАЗВА СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ МЕДИЦИТЕ, ВМЕНЯВАНИ МУ ОТ ЗЛЕ ТЪЛКУВАНАТА ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА, КОЕТО СЪВСЕМ Я ИЗПРАЗВА ОТ СЪДЪРЖАНИЕ! И ДА СЕ УПРЕКВАТ МЕДИЦИТЕ, ЧЕ НЕ Я СПАЗВАТ В СВОЯТЯ СИ ЧАСТ /КОЕТО НЕ Е ВЯРНО!/ Е ИЗТЪРКАНО, ПОШЛО, НАХАЛНО И НАГЛО!

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 19.05.2021 06:43:47

Напълно прав сте! Някъде четох, че от целия огромен финансов ресурс на касата в крайна сметка за труд на медиците отиват около 180 млн. годишно. Това е месечния бюджет на една средно голяма болница в 100 хиляден белгийски, немски или австрийски град! Aнгарията продължава!

Гост 19.05.2021 11:20:34

И затова са виновни всъщност оФцете в БЛС работещи с мръсната партгийна кочинка НЗОК и овчарският УС в т.н съюз ,който с две юридически кантори на които плаща не защитава по никакъв начин лекарите членуващи задължително в една долнопробна организация наречена кой знае защо БЛС ,а не съюз на тъпаците подг ъзвуващи безплатно и евтино (СТПБЕ)

Гост 18.05.2021 12:49:29

Основният проблем в тази комуникация е липсата на духовни ценности на здравната система в България, както е в останалите страни от Евросъюза! Идиоти като бившия здравен министър - гъзАнгелов, който продължава да твърди,че ваксинационната програма в България била добра?! Система, изградена на клинични пътеки, при положение че е отхвърлена още през 2006 година в цял свят от 8 обстойни проучвания по проблема, пандемия - финансирана по Здравна каса и още ред глупости, които просто не мгат да бъдат коментирани поради липсата на всякаква релевантност с медицински базирани доказателства! Царят е гол! Слугите му в здравеопазната система са корумпирани, нагли, прости и без всякакво чувство за съвест и отговорност! Това е простата истина за това защо толкова много пациенти умряха в България! Ако бяха закупили повече ваксини на Pfizer и Модерна, бяха започнали ваксинациите от най-възрастни към по млади масово още декември плюс здравния персонал, третата вълна нямаше да е толкова разрушителна и с толкова висока смъртност в България! Постаджиян не е глупав, но и той се ориентира предимно откъдето духа вятъра и според това откъде огрява слънцето фикуса! За съжаление само такива "гъвкави" в талията доктори преуспяват в България и е логично за това си поведение да изпитват на гърба си и негативите на народната любов! Лозето иска мотика, не молитва и е крайно време лекарите в България да разберат, че без да воюват за истинкси реформи в българското здравеопазване, няма как да се избегнат изблиците на тази народна любов!

Гост 18.05.2021 13:05:59

Да видим новите какво ще направят с ваксинационната програма. Ще коментираме пак след две седмици

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 18.05.2021 12:33:53

Хубаво е да се припомни Хипократовата клетва, но не скопеният и КОМУНИСТИЧЕСКО-СТАЛИНИСТКИ вариант!

Гост 19.05.2021 12:02:29

Тя Хипократовата Клетва е една и няма други варианти, просто тъпаците комунета я интерпретитрат с марксистки прочит наблягайки на безплатното , което всъщност липсва там. Защото на мародерите така им харесва

Гост 18.05.2021 13:44:33

Хипократовата клетва всички я цитират,малцина са я чели, единици я проумяват. В моята клетва,която съм положил преди много години се обещаваше вярност към делото на комунизма, към СССР, НРБ и прочие глупости.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...