!
Събота, 18 Май 2024
17
юни
1
 

Проф. Постаджиян: По-малко от половината хипертоници у нас следят артериалното си налягане

Българската лига по хипертония представи инициативата си "Харта за контрол на артериалното налягане"

Четвъртък, 17 Юни 2021 | 16:15:11
1

По-малко от половината диагностицирани хипертоници  системно проследяват артериалното си налягане, поради липса на двустранна комуникация с лекарите, дисциплина и отговорност. За това алармира днес председателят на Българската лига по хипертония (

По-малко от половината диагностицирани хипертоници  системно проследяват артериалното си налягане, поради липса на двустранна комуникация с лекарите, дисциплина и отговорност. За това алармира днес председателят на Българската лига по хипертония (БЛХ). проф. Арман Постаджиян по време на представянето на Харта за контрол на артериалното налягане.

Каузата има за цел цели да мотивира лекари, медицински специалисти, пациенти и професионални организации да извършват целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане на българското население из цялата страна.

Инициативата е на група лекари, ръководени от експертен съвет начело проф. Арман Постаджиян, председател на БЛХ.

Хартата е официално споразумение, в което се предлагат насоки за навременна и възможно най-ранна диагностика и лечение на артериалната хипертония. Тя цели да провокира професионална и лична ангажираност за промяна на лошата статистика за смъртност сред диагностицираните пациенти, апелира за отговорност чрез разпространяване на информация и припомняне на основните принципи на здравословния начин на живот от лекарите при контактите на лекарите с пациентите.

В рамките на инициативата ще бъдат реализирани поредица от активности - информационни и обучителни кампании за придържане към добрите и доказани терапии за лечение на хипертония – както при лекуваните пациенти, така и при пациенти с недоказана хипертония.

В експертния съвет участват водещи наши кардиолози - проф. Арман Постаджиян, проф. Снежана Тишева, проф. Иван Груев и др.

По време на представянето експертите анализираха стресиращите данни, според които България заема челни места по сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания като последица от недиагностицирана и недостатъчно прецизно лекувана хипертония.

„Статистиката показва, че около 45% от хипертониците у нас успяват да постигнат контрол, което е резултат на правилните грижи, предписания и продължително лечение от страна на нас, лекарите, както и на дисциплината и положените усилия на пациентите. Ако лечението е непостоянно и по-ниско от 50 %, тогава се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания“, каза проф. Постаджиян. Той добави също, че контролът на артериалното налягане у дома е от съществено значение за превенция на риска от усложнения на сърдечно-съдовите заболявания.

„По този начин, пациентът партнира на лекуващия лекар в контрола на хипертонията, но е важно измерването да се извършва правилно с подходящ апарат и изисквания към заобикалящата среда, психическо състояние и много други фактори“, коментира проф. Постаджиян.

Още данни представи проф. Йото Йотов. От тях става ясно, че в резултат от неспазване на терапията, рискът от инсулт е 22%, а липсата на постоянство води до 41% загуба на артериалния контрол, с 15 % е повишен и рискът от миокарден инфаркт. Съществен фактор за неефективна терапия при пациентите е увеличаването на броя на таблетките в терапевтичния режим. Статистиката показва, че при наличието на една доза, редовният прием е 55.3%, докато при две таблетки той спада на 40.4%, а при 3 таблетки намалява на 32.6%.

Водещите кардиолози се спряха и на подходите за справяне със ситуацията, които включват обучение на медицински специалисти, подобряването на ангажираността на пациентите, системна работа с младите лекари, по-добра информираност на децата и младежите.

Отправен бе и призив към лекарската общност да се стопира инерцията в лечението на артериалното налягане. Също така се коментира и колко важно е по-често да се контролира терапията, за да се избегне неефективност при някои пациенти, при които се налага по-навременна промяна в терапевтичните схеми.

Според специалистите най-ефективна е комбинираната терапия от ниско-дозирани медикаменти за по-добри резултати, но в същото време правилното лечение зависи от други фактори като, повишен неврогенен отговор, стрес, солевата чувствителност, съдовата структура и склонността към ремоделиране на съдовете и промяна на артериалната скованост, инсулиновата резистентност, както и диетичния режим. Проф. Иван Груев подчертава, че лечението с медикаменти с фиксирани дозови комбинации намалява затруднението на пациента и понижават значително риска от непридържане към терапията, респективно води до намаляване риска от мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчно и бъбречно увреждане.

Проф. Снежана Тишева коментира: „Контролът на артериалната хипертония в България ще достигне до още по-добри нива, благодарение на съзнанието на младите хора, които са склонни да реагират навреме и да търсят повече информация за лечението си“. Тя обаче подчерта, че контролираните хипертоници не бива да разчитат на един вид лечение за продължителен период от време. „Необходимо е да посещават лекаря си регулярно, за да се прецизира или променя терапията своевременно според състоянието на пациента“, каза водещият специалист.

Каузата за създаване на Хартата е вдъхновена от May Measurement Мonth – инициативи, която традиционно се провежда през май, обявен от Европейското дружество по хипертония за месец, в който се говори за необходимостта от по-добър контрол на артериалното налягане.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TUWe

Гост 18.06.2021 15:14:37

Пълни глупости. Ганьо блъска яко сол в храната ,пие по 4-5 кафета дневно ,яде мазни храни и по-малко от 10% ходят на профилактични прегледи. Вместо констатациите ,че нямало двустранна комуникация и прочее тъпотии за пране на европейски фондове тези ако искат промяна следва Законъзт за Здравето в частта му за профилактичните прегледи да се спазва и то с РЕАЛНИ ГЛОБИ за неявявашите се и то три--пет пъти в по-високи размери. Следва и аптеките да не отпускат лекарства без рецепта - за самолечение ( всеки втори хипертоник си купува някакви лекарства без рецепта само показвайки опаковката в аптеката на здравния бакал (без извинение) , който му ги дава. И самолечението е на 6 (каквото съседката пиела ,значи) След това тези с Хартата да разтягат локуми как лекаря да мерел кръвното и каква интонационна среда да предлагал на пациента. Има много фурни с леб да изядат до тази точка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...