Понеделник, 10 Август 2020
07
юли
7
 

Проф. Салчев: Близо 30 млн. лв. ще трябват за увеличение на пътеките, имаме ги

Вторник, 07 Юли 2020 | 13:50:51
7

Около 30 млн. лв. са необходими за увеличаване цените на клиничните пътеки, за което Касата преговаря с Лекарския съюз. Това стана ясно от думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ. Средствата са налични и няма да са проблем за Касата, т

Около 30 млн. лв. са необходими за увеличаване цените на клиничните пътеки, за което Касата преговаря с Лекарския съюз. Това стана ясно от думите на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНТ. Средствата са налични и няма да са проблем за Касата, тъй като има ръст в събираемостта на здравноосигурителни вноски, информира той. „Касата разполага с тези пари. Днеска една от добрите вести за мен беше, след като прочетох данните от Министерството на финансите е, че здравноосигурителните вноски, съпоставени с миналата година, имат лек ръст от 3,6%, което нас ни успокоява, че към края на годината ще имаме достатъчно пари, за да отговаряме на предизвикателствата“, коментира проф. Салчев.

Той уточни, че сумата от около 30 млн. лв. е прогнозна, тъй като преговорите с БЛС за цени на клинични пътеки и обеми все още текат.

Управителят на НЗОК очаквано се спря основно на „инфекциозните“ пътеки, които са във фокуса на общественото внимание през последните няколко месеца.

Цената на болничното лечение на пациент с коронавирус варира в широки граници, тъй като случаите са различни и зависят от състоянието на пациента и процедурите, от които той се нуждае, посочи проф. Петко Салчев. „Тук трябва да уточня, че няма една клинична пътека за COVID, както е разпространено сред обществото. Имаме три основни, по които се лекува. Това са 39, 48 и 104, така наречените „пътеки, свързани с инфекциозни заболявания на белите дробове“. 104-та е пътеката при „остри и вирусни инфекции“. Цената на пътеката беше 618 лв., в момента ние предложихме на Българския лекарски съюз при преговорите да я вдигнем двойно. Като тука трябва да уточня, че когато пациентът се влоши, той преминава през две клинични процедури – клинична процедура 3 и 4, където цената е 780 лева на ден, независимо колко дена лежи пациентът. Така че не може да се каже, че лечението на пациента струва 1200, или 780 на ден, тъй като ние за всеки случай поотделно виждаме какво е“, обясни той.

Проф. Салчев коментира и средствата, изплащани от Касата за тестовете. „Цената на PCR-теста, която е взета с решение на Надзорния съвет и която в момента касата има възможност да заплаща, но при едно условие – през направление от РЗИ, е 60 лв. Касата е предвидила бюджет за 2500 теста на ден“, информира той. Управителят на НЗОК допълни, че е взето и друго решение – към всички клинични пътеки да се добави „определена сума“, като решението за това какъв вид тест да се направи на пациента се взима от даденото лечебно заведение на база клинична картина. „Тъй като може да се направят бързи тестове, по-евтини PCR, по-скъпи PCR, свърхекспресни PCR-тестове, чиято цена е различна“, уточни той.

Шефът на здравния фонд се спря и на информацията за клиничните проучвания на ивермектин за лечение на COVID-19. Припомняме, вчера беше съобщено, че през май е започнало клинично проучване на противопаразитния медикамент, използван във ветеринарната медицина. Запитан след колко време при успех медикаментът може да влезе в списъка на НЗОК, проф. Салчев коментира: „Времето зависи от регулациите, които са в Европа, след като мине фазата на клиничните изпитания, която в момента е фазата за неговата безопасност, след това има и други фази, които трябва да се проверят. След това трябва да мине съответната регистрация за лекарството, дали то е подходящо за това лечение, да бъде признато от Европейската медицинска агенция и от нашата Изпълнителна агенция по лекарствата, което ще отнеме от 180 до 240 дни, след това може да влезе в списъка на Касата“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uqp@

Гост 07.07.2020 21:39:00

Никой ли не вижда какво ОПГ заформи Оля в контрола. То не са нейни братовчедки и племенници. Само дъщеря си не е назначила при себе си в отдела.

Гост 08.07.2020 08:49:42

Директорът на дирекцията знае, но си трае. Натиска стола, че може самата Оля да седне в него.

Загрижен 07.07.2020 21:17:46

А кога ще дойдат някакви млади хора в тая каса? Тия пенсионерки докога ще се тътрузят по коридорите?? Някакво раздвижване няма ли да има-истеричките Ненчовска и Йорданова докога ще тормозят дирекциите? То е направо срамота да държиш такива директори-нали за европейски вид се борим.Може ли да се чуват такива крясъци все едно си в психиатрия?? Или ли лекувайте или ги сменете.Срамота е.

Гост 08.07.2020 07:23:20

Вие сте си психиатрия. Като започнем от лудия професор, минем през лудата психиатъра и стигнем до всички останали... Кой нормален ще работи в касата

Гост 07.07.2020 22:54:20

Ненчовска крещи, че Информационно обслужване са я натиснали

NHIF 07.07.2020 18:21:29

А колко пари ще трябват да вдигнеш малко заплатите в системата бе Пеца ?! Може ли главен експерт в ЦУ на НЗОК да взема повече от директор на РЗОК и това години наред ?! Ако искаш мога и поименно да ти ги посоча, ама вероятно ще кажеш, че няма пари !

РЗОК 08.07.2020 06:27:43

При нас отлични оценки получават само началниците и такива близки до тях на които трябва да запушим устите !Така си кретаме на ниски заплати! Шефа по цял ден наглежда поне две колежки ... и тази заплата му е много !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Евгени Нешев:  В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично
09.08.2020 10:26:37 Надежда Ненова

Д-р Евгени Нешев: В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично

Началникът на Първо отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Анна“ д-р ...

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие
09.08.2020 09:28:51

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. Направените PCR ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...