!
Неделя, 03 Март 2024
06
юли
9
 

Проф. Салчев: Болниците почти достигнаха нивата си за дейност от януари

Предлагаме болниците да оперират с допълнителен ресурс и да решат по какъв начин ще изследват пациентите, при хоспитализация

Понеделник, 06 Юли 2020 | 10:11:49
9

Предложенията на НЗОК за Анекса към НРД са в няколко направления, които предстои БЛС да обсъди и одобри преди да се подпише споразумение. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНР вчера. „Едното направление е да се увелича

Предложенията на НЗОК за Анекса към НРД са в няколко направления, които предстои БЛС да обсъди и одобри преди да се подпише споразумение. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред БНР вчера.

„Едното направление е да се увеличат цените на всичките пътеки, които са в областта на инфекциозните болести, за да може да подготвим системата не само в момента за коронавируса, а и за в бъдеще, тъй като там бяха твърде ниските цени. Колегите, които работеха, не бяха удовлетворени. Да не се съсредоточаваме само върху коронавируса, а и върху останалите инфекциозни заболявания, които може би биха възможност да възникнат в бъдещ период. Тук се включва и т.н. пътека, тя не е коронавирус пътека, а пътека 104, която е за грипните заболявания, където вдигнахме цената почти двойно. Второто направление, което ние заложихме е – вдигнахме цената на всичките останали клинични пътеки. Предложението, нашето, е да може болниците да оперират с допълнителен ресурс и да решат по какъв начин ще изследват пациентите, за да може да бъдат предпазни и лекари, и пациенти при влизане в болница. И до момента НЗОК плаща за PCR изследването, но едно от условията е да минават през направления от РЗИ, като нашите разчети са до 2 500 изследвания на ден, които може да покрие Касата“, каза проф. Салчев.

По думите му следващото направление, което е било необходимо да бъде подпомогнато, е детското и майчино здравеопазване. „Отчитайки нашите данни разделихме пътеката на раждането на две – нормално раждане и раждане при цезаризъм. Тъй като установихме, че цезаризма в България излиза много и затова увеличихме пътеката, всъщност предложихме цена на пътеката на нормално раждане, която е почти с около 40% е по-скъпа от тази при цезаризма. Вдигаме и пътеката за гледане на здраво дете, тъй като се оказа, че по нашата статистика голяма част от децата едва ли не се раждат болни“, каза проф. Салчев.

Последното предложение на Касата към БЛС е било за отчитането в реално време на дейностите в извънболничната помощ.

Проф. Салчев подчерта, че в момента по данни на НЗОК болниците почти постигат нивата си на дейност от януари месец преди коронавируса. „Особено тези болници, които успяха така да реорганизират дейността си, че да запазват останалата част от дейността си, въпреки това, че и в момента там се лекуват пациенти, които са контактни с коронавирус“, каза проф. Салчев.

По отношение на тестването за коронавирус в болниците, проф. Салчев каза, че има различни типове тестове, не само PCR. „Цената на PCR теста в момента също не е чак толкова висока. Във всяка от пътеките ще бъде добавено допълнителни средства и болницата ще решава по какъв начин ще изследва пациента – дали ще бъде с бърз тест, с PCR тест или какъвто тест изберат. Ние не може да регламентираме като плащаща организация точно какво трябва да се извърши, тъй като всяка болница е уникална за себе си“, допълни той.

В отговор на въпрос дали 40 млн. лв. от резерва на НЗОК са достатъчни, проф. Салчев каза, че това са т.нар. бакалски сметки. „Нека да приключим с окончателното договаряне с БЛС и с останалите. Тогава ще каже точно колко ще бъдат средствата. Но да, резерв в Касата има. Има средства, които са недоусвоени, аз искам да кажа недоусвоени от болниците, тъй че в момента Касата не е в положение да не може да плаща. В момента нашите разчети показват, че няма да изтънее буфера. Септември месец имаме поставени обаче от парламента и от правителството да направим един 9-месечен отчет и да кажем какво се случва“, уточни той.

Проф. Салчев апелира и към гражданите да спазват мерките и то най-вече по отношение на дисциплината и личната хигиена, защото това винаги води до по-добри резултати, независимо дали става въпрос за коронавирус, грип или друго инфекциозно заболяване.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BDGQ

Гост 06.07.2020 20:15:42

Профанизъм, кретенизъм, идиотизъм, комунизъм, байганизъм, цезаризъм..., петковизъм.

Гост 06.07.2020 18:03:22

раждане при цезаризъм ?!?! Къде в коя държава има подобен неологизъм бе другарю Салчев ?. Ти като произлязъл от идеологическите катедри на Малеевската МА сигурно имаш фикс идея за царизъм а не за цезаризъм каквото глупаво си изтърсил - няма такова глупаво понятие в западната медицина . И неологизмите са характерна черта за шизофрениците.

Гост 06.07.2020 17:31:12

Професоре, чисти в тази каса, докато не е станало късно и да ти набият шута като на предходните трима управители!

Гост 06.07.2020 14:24:05

Шуменският районен съд през 2013 г. е осъдил д-р Йорданка Пенкова на конфискация на получени при конфликт на интереси средства в размер на 200 000 лв и две глоби от по 5 000 и 7 000 лева. Пенкова е била уличена след сигнал на шуменски адвокат до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и петчленен състав на Върховния съд е потвърдил, че шефката на шуменската здравна каса е била в конфликт на интереси, когато е подписала четири договора между каса и "Частна психиатрична клиника 2000", собственост на баща й и сестра й. Комисията е установила, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й. В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева. Шуменският административен съд й е наложил две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова е трябвало да върне малко над 23 000 лева, които получила като възнаграждение и облага от роднинската услуга. Тя е обжалвала решението пред Върховния административен съд, но върховните магистрати са потвърдили санкциите.

Гост 06.07.2020 14:04:12

Петко, Петкоо-о..., Петко!

Гост 06.07.2020 21:27:14

Велчоо, Велчооо, ха наздраве

Гост 06.07.2020 13:11:55

Защо осъдената на крайна инстанция за конфликт на интереси Йорданка Пенкова не е уволнена, а стои в касата на заплата като на министър-председател? Защо цели семейства са във ведомостите за заплати и никой не желае да ги провери?

РЗОК 06.07.2020 19:34:32

Минчев говориш глупости!

АСД 06.07.2020 19:36:55

Това не е Минчев бре...такава злоба има само Виолета !!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...