Събота, 02 Юли 2022
23
юли
5
 

Проф. Салчев: Има четирикратно увеличение на разходите при някои групи лекарства (Обновена)

През миналата година 27 лечебни заведения са сключили договори със Районните здравноосигуритерни каси за нови дейности

Четвъртък, 23 Юли 2020 | 17:38:37 Надежда Ненова
5

Във връзка с епидемичната обстановка в момента гражданите започнаха да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет

Във връзка с епидемичната обстановка в момента гражданите започнаха да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет на НЗОК за 2019 г. в парламентарната здравна комисия. По думите му това рязко е повишило разходите в аптечната мрежа.

„За останалите лекарствени средства – да, контролът донякъде може би е бил недостатъчен. В момента за обсъждане в Надзорния съвет сме представили четири различни анализа във връзка с лекарствените средства, но не само като лекарства, а и къде се потребяват. Има различни диспропорции. Има четири пъти увеличение на разходите в някои от групите на лекарствените средства“, каза проф. Салчев.

Той подчерта, че се прави

анализ и на Механизма за отстъпки на лекарствата

Проф. Салчев каза още, че се наблюдава известно намаление в дейността на лечебните заведения за болнична помощ през последните четири месеца, но има и такива лечебни заведения, които постигат 100% от планираните си приходи.

„Имаме непрекъснато заявки за увеличаване на болничните легла. Оправданието е за Ковид-инфекцията без да се съобразяват, че могат да бъдат преструктурирани леглата. Заявките са за 30 000 допълнителни легла и ако не беше нашата политика, щяхме да стигнем до 75 000 легла. 80 лечебни заведения са подали искания за разкриване на нови дейности по изключение, но не са получили такова разрешение“, каза още проф. Салчев. 

През миналата година 27 лечебни заведения са сключили договори със Районните здравноосигуритерни каси за нови дейности, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.  „В областта на лекарствените средства са заплатени на над 2 млн. броя лица лекарства за домашно лечение. Увеличава се стойността на лечение на лицата, страдащи от онкологични заболявания и хематологични заболявания, които предизвикателства се преодоляват с отстъпките, които касата събира“, допълни Начева.

По думите й

високоспециализираните терапии се реализират в големите МБАЛ и УМБАЛ, които имат трето ниво на компетентност,

и това е причината да изглежда, че в тях са конкцентрирани твърде много средства. Общинските болници обаче също имат своето място, каза Жени Начева и подчерта, че от МЗ са публикували за обществено обсъждане Наредба, с която разходите за лекарства, в това число и онкологични, да бъдат оптимизирани.

През 2019 г. НЗОК е събрала от отстъпки 160 млн. лв., от които 115 млн. лв. са договорените отстъпки за онколекарствата, което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с предходната година, каза още Начева и уточни, че това е дало възможност да бъдат въведени 18 иновативни терапии.

Според депутата от Обединени патриоти д-р Калин Поповски и този Годишен отчет на НЗОК е показал фрапираща цифра при разходите за лекарствата. „Препоръките на фискалния съвет са лекарствата да не са повече от

15 до 18% от общия разход за здравеопазване, а у нас те са 34%

Същевременно клиничните пътеки и особено хирургичниге са тежко недофисансирани. В следващият бюджет на НЗОК трябва да се имат предвид две съотношения – цените на клиничните пътеки и глобалното разпределяне по петте главни пера в бюджета“, каза той.  

„Лекарствата не са включените в клиничните специалности, а са разпределени по клинични пътеки. И този отчет показва ясно тенденциите, които от три години ни показват от ЕК, за безкрайно много хоспитализации. Още при изготвянето на бюджета предупредих - не гледайте в торбата с лекарствата, не набутвайте в една торба всички скъпоструващи медикаменти, защото ще загубите представа кое колко струва. Трябва да е ясно колко са доплащанията до тези 10 млрд. лв., които струва здравната ни система. Трябва да е ясно и какво се случва с паралелната търговия. Къде е електронната система на ИАЛ? Тя включена ли е? Работи ли? Кога ще удължим реимубурсната листа на Касата? Това е основната политика, която трябва да се формира, но упрекът ми не е към НЗОК. Тази политика се формира от министерството, а се изпълнява от  Касата“, каза и проф. Георги Михайлов.

В крайна сметка, без повече спорове, депутатите приеха Годишните отчети за дейността и изпълнението на бюджета на на НЗОК за 2019 г. с 12 гласа „за“, 1 – „против“ и шест „въздържали се". Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TNv1

Гост 24.07.2020 19:59:46

Лекарствата зависят от Националния съвет, начело със заспалия фармацевт и двете юристки

Гост 24.07.2020 15:01:26

Подготовка за обяснението на предстоящите далавери

Гост 24.07.2020 10:46:31

От години само констатации, обилно гарнирани с много цифри и огромни хвалби. И, едно голямо НИЩО

Питащ 23.07.2020 17:43:56

E как така заявки за 30 000 легла са подали и реват, че са се препълнили с 600 болни?

Гост 23.07.2020 21:01:20

Тече подготовка за 29 млрд. евра от Европата


Всичко за коронавируса
Още новини
Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...

Приемните изпити в МУ-Пловдив започнаха
02.07.2022 09:49:29

Приемните изпити в МУ-Пловдив започнаха

Първият от поредицата приемни изпити по химия и биология се проведе в Медицински университет &nda ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...