!
Вторник, 05 Март 2024
23
юли
5
 

Проф. Салчев: Има четирикратно увеличение на разходите при някои групи лекарства (Обновена)

През миналата година 27 лечебни заведения са сключили договори със Районните здравноосигуритерни каси за нови дейности

Четвъртък, 23 Юли 2020 | 17:38:37 Надежда Ненова
5

Във връзка с епидемичната обстановка в момента гражданите започнаха да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет

Във връзка с епидемичната обстановка в момента гражданите започнаха да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет на НЗОК за 2019 г. в парламентарната здравна комисия. По думите му това рязко е повишило разходите в аптечната мрежа.

„За останалите лекарствени средства – да, контролът донякъде може би е бил недостатъчен. В момента за обсъждане в Надзорния съвет сме представили четири различни анализа във връзка с лекарствените средства, но не само като лекарства, а и къде се потребяват. Има различни диспропорции. Има четири пъти увеличение на разходите в някои от групите на лекарствените средства“, каза проф. Салчев.

Той подчерта, че се прави

анализ и на Механизма за отстъпки на лекарствата

Проф. Салчев каза още, че се наблюдава известно намаление в дейността на лечебните заведения за болнична помощ през последните четири месеца, но има и такива лечебни заведения, които постигат 100% от планираните си приходи.

„Имаме непрекъснато заявки за увеличаване на болничните легла. Оправданието е за Ковид-инфекцията без да се съобразяват, че могат да бъдат преструктурирани леглата. Заявките са за 30 000 допълнителни легла и ако не беше нашата политика, щяхме да стигнем до 75 000 легла. 80 лечебни заведения са подали искания за разкриване на нови дейности по изключение, но не са получили такова разрешение“, каза още проф. Салчев. 

През миналата година 27 лечебни заведения са сключили договори със Районните здравноосигуритерни каси за нови дейности, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.  „В областта на лекарствените средства са заплатени на над 2 млн. броя лица лекарства за домашно лечение. Увеличава се стойността на лечение на лицата, страдащи от онкологични заболявания и хематологични заболявания, които предизвикателства се преодоляват с отстъпките, които касата събира“, допълни Начева.

По думите й

високоспециализираните терапии се реализират в големите МБАЛ и УМБАЛ, които имат трето ниво на компетентност,

и това е причината да изглежда, че в тях са конкцентрирани твърде много средства. Общинските болници обаче също имат своето място, каза Жени Начева и подчерта, че от МЗ са публикували за обществено обсъждане Наредба, с която разходите за лекарства, в това число и онкологични, да бъдат оптимизирани.

През 2019 г. НЗОК е събрала от отстъпки 160 млн. лв., от които 115 млн. лв. са договорените отстъпки за онколекарствата, което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с предходната година, каза още Начева и уточни, че това е дало възможност да бъдат въведени 18 иновативни терапии.

Според депутата от Обединени патриоти д-р Калин Поповски и този Годишен отчет на НЗОК е показал фрапираща цифра при разходите за лекарствата. „Препоръките на фискалния съвет са лекарствата да не са повече от

15 до 18% от общия разход за здравеопазване, а у нас те са 34%

Същевременно клиничните пътеки и особено хирургичниге са тежко недофисансирани. В следващият бюджет на НЗОК трябва да се имат предвид две съотношения – цените на клиничните пътеки и глобалното разпределяне по петте главни пера в бюджета“, каза той.  

„Лекарствата не са включените в клиничните специалности, а са разпределени по клинични пътеки. И този отчет показва ясно тенденциите, които от три години ни показват от ЕК, за безкрайно много хоспитализации. Още при изготвянето на бюджета предупредих - не гледайте в торбата с лекарствата, не набутвайте в една торба всички скъпоструващи медикаменти, защото ще загубите представа кое колко струва. Трябва да е ясно колко са доплащанията до тези 10 млрд. лв., които струва здравната ни система. Трябва да е ясно и какво се случва с паралелната търговия. Къде е електронната система на ИАЛ? Тя включена ли е? Работи ли? Кога ще удължим реимубурсната листа на Касата? Това е основната политика, която трябва да се формира, но упрекът ми не е към НЗОК. Тази политика се формира от министерството, а се изпълнява от  Касата“, каза и проф. Георги Михайлов.

В крайна сметка, без повече спорове, депутатите приеха Годишните отчети за дейността и изпълнението на бюджета на на НЗОК за 2019 г. с 12 гласа „за“, 1 – „против“ и шест „въздържали се". Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gx4e

Гост 24.07.2020 19:59:46

Лекарствата зависят от Националния съвет, начело със заспалия фармацевт и двете юристки

Гост 24.07.2020 15:01:26

Подготовка за обяснението на предстоящите далавери

Гост 24.07.2020 10:46:31

От години само констатации, обилно гарнирани с много цифри и огромни хвалби. И, едно голямо НИЩО

Питащ 23.07.2020 17:43:56

E как така заявки за 30 000 легла са подали и реват, че са се препълнили с 600 болни?

Гост 23.07.2020 21:01:20

Тече подготовка за 29 млрд. евра от Европата


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...