Неделя, 09 Август 2020
23
юли
5
 

Проф. Салчев: Има четирикратно увеличение на разходите при някои групи лекарства (Обновена)

През миналата година 27 лечебни заведения са сключили договори със Районните здравноосигуритерни каси за нови дейности

Четвъртък, 23 Юли 2020 | 17:38:37 Надежда Ненова
5

Във връзка с епидемичната обстановка в момента гражданите започнаха да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет

Във връзка с епидемичната обстановка в момента гражданите започнаха да взимат редовно лекарствените си средства и започнаха да спазват указанията на лекарите. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на представянето на Годишния отчет на НЗОК за 2019 г. в парламентарната здравна комисия. По думите му това рязко е повишило разходите в аптечната мрежа.

„За останалите лекарствени средства – да, контролът донякъде може би е бил недостатъчен. В момента за обсъждане в Надзорния съвет сме представили четири различни анализа във връзка с лекарствените средства, но не само като лекарства, а и къде се потребяват. Има различни диспропорции. Има четири пъти увеличение на разходите в някои от групите на лекарствените средства“, каза проф. Салчев.

Той подчерта, че се прави

анализ и на Механизма за отстъпки на лекарствата

Проф. Салчев каза още, че се наблюдава известно намаление в дейността на лечебните заведения за болнична помощ през последните четири месеца, но има и такива лечебни заведения, които постигат 100% от планираните си приходи.

„Имаме непрекъснато заявки за увеличаване на болничните легла. Оправданието е за Ковид-инфекцията без да се съобразяват, че могат да бъдат преструктурирани леглата. Заявките са за 30 000 допълнителни легла и ако не беше нашата политика, щяхме да стигнем до 75 000 легла. 80 лечебни заведения са подали искания за разкриване на нови дейности по изключение, но не са получили такова разрешение“, каза още проф. Салчев. 

През миналата година 27 лечебни заведения са сключили договори със Районните здравноосигуритерни каси за нови дейности, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.  „В областта на лекарствените средства са заплатени на над 2 млн. броя лица лекарства за домашно лечение. Увеличава се стойността на лечение на лицата, страдащи от онкологични заболявания и хематологични заболявания, които предизвикателства се преодоляват с отстъпките, които касата събира“, допълни Начева.

По думите й

високоспециализираните терапии се реализират в големите МБАЛ и УМБАЛ, които имат трето ниво на компетентност,

и това е причината да изглежда, че в тях са конкцентрирани твърде много средства. Общинските болници обаче също имат своето място, каза Жени Начева и подчерта, че от МЗ са публикували за обществено обсъждане Наредба, с която разходите за лекарства, в това число и онкологични, да бъдат оптимизирани.

През 2019 г. НЗОК е събрала от отстъпки 160 млн. лв., от които 115 млн. лв. са договорените отстъпки за онколекарствата, което е с 15 млн. лв. повече в сравнение с предходната година, каза още Начева и уточни, че това е дало възможност да бъдат въведени 18 иновативни терапии.

Според депутата от Обединени патриоти д-р Калин Поповски и този Годишен отчет на НЗОК е показал фрапираща цифра при разходите за лекарствата. „Препоръките на фискалния съвет са лекарствата да не са повече от

15 до 18% от общия разход за здравеопазване, а у нас те са 34%

Същевременно клиничните пътеки и особено хирургичниге са тежко недофисансирани. В следващият бюджет на НЗОК трябва да се имат предвид две съотношения – цените на клиничните пътеки и глобалното разпределяне по петте главни пера в бюджета“, каза той.  

„Лекарствата не са включените в клиничните специалности, а са разпределени по клинични пътеки. И този отчет показва ясно тенденциите, които от три години ни показват от ЕК, за безкрайно много хоспитализации. Още при изготвянето на бюджета предупредих - не гледайте в торбата с лекарствата, не набутвайте в една торба всички скъпоструващи медикаменти, защото ще загубите представа кое колко струва. Трябва да е ясно колко са доплащанията до тези 10 млрд. лв., които струва здравната ни система. Трябва да е ясно и какво се случва с паралелната търговия. Къде е електронната система на ИАЛ? Тя включена ли е? Работи ли? Кога ще удължим реимубурсната листа на Касата? Това е основната политика, която трябва да се формира, но упрекът ми не е към НЗОК. Тази политика се формира от министерството, а се изпълнява от  Касата“, каза и проф. Георги Михайлов.

В крайна сметка, без повече спорове, депутатите приеха Годишните отчети за дейността и изпълнението на бюджета на на НЗОК за 2019 г. с 12 гласа „за“, 1 – „против“ и шест „въздържали се". Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NeS5

Гост 24.07.2020 19:59:46

Лекарствата зависят от Националния съвет, начело със заспалия фармацевт и двете юристки

Гост 24.07.2020 15:01:26

Подготовка за обяснението на предстоящите далавери

Гост 24.07.2020 10:46:31

От години само констатации, обилно гарнирани с много цифри и огромни хвалби. И, едно голямо НИЩО

Питащ 23.07.2020 17:43:56

E как така заявки за 30 000 легла са подали и реват, че са се препълнили с 600 болни?

Гост 23.07.2020 21:01:20

Тече подготовка за 29 млрд. евра от Европата


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест
08.08.2020 12:51:33

Служители на Столичен инспекторат се обучават за реакция при сърдечен арест

Служители на Столичния инспекторат ще преминат обучение за действия при внезапен сърдечен арест с ...

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността
08.08.2020 11:19:58

СЗО: Дезинформацията е сред най-големите заплахи за сигурността

COVID-19 ни показа, че дезинформацията е една от най-големите заплахи за сигурността на нашето вр ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...