!
Събота, 09 Декември 2023
01
февр
24
 

Проф. Салчев: НЗОК може да поеме потребителската такса на децата

След проверки фондът ще освободи някои директори на районни каси

Вторник, 01 Февруари 2022 | 10:18:43
24

Потребителската такса за децата да бъде поета от Здравната каса, а скъпоструващите лекарства, както и тези за редки заболявания, да бъдат изведени в отделна група, така че да не влияят върху обема и цените на лекарствата за масови и социално значими за

Потребителската такса за децата да бъде поета от Здравната каса, а скъпоструващите лекарства, както и тези за редки заболявания, да бъдат изведени в отделна група, така че да не влияят върху обема и цените на лекарствата за масови и социално значими заболявания. Това са някои от основните промени в политиките на НЗОК, които се очаква да бъдат приети от фонда с новия бюджет за 2022 г. За това информира управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев, който гостува тази сутрин в БНТ.

С около 13% се увеличава бюджетът на НЗОК за тази година спрямо миналата, като вноските на държавата също са увеличени и тази година ще се спази отношението 60:40, съобщи още той.

„На базата на коалиционното споразумение на правителството политиките са насочени в няколко направления. Първо, повече пари за извънболничната медицинска помощ, или там, където са общопрактикуващите лекари, СИМП и медико-диагностичните дейности“, коментира проф. Салчев. Той даде пример с увеличението при общопрактикуващите лекари, които е с 95 млн. лв., като обаче напомни, че предстои бюджетът да се разгледа и от парламента, което може да доведе до известни промени. Когато рамката бъде ясна, ще започнат интензивни преговори с БЛС в какви направления ще бъдат изразходвани средствата. „В смисъл, да бъдат покрити определени услуги, свързани с профилактика на определени заболявания или увеличаване средствата за диспансеризация и т.н. Както и говорихме за клиничните пътеки – на базата на увеличението при болничната помощ с около 200 млн. лв., в кои точно направления ще приложим политики за увеличаване на клиничните пътеки“, обясни управителят на НЗОК.

По думите му освен цените на пътеките, при разговорите с БЛС ще бъдат преразгледани и част от алгоритмите им и там, където е възможно, те ще бъдат пренасочени към извънболничната медицинска помощ. Освен това стремежът този път ще бъде при работата по цените да се коментират политики. „Например в детското здравеопазване трябва да се преосмислят някои пътеки, не всички – които са недофинансирани, и детско, и майчино здравеопазване. Моята мечта е да вдигна още цената на естественото раждане, защото вече видяхме първите резултати на първото вдигане на цената на естественото раждане – започна леко да спада цезаризмът“, отбеляза проф. Салчев.

Промяна се очаква и конкретно за COVID пътеките, като оперативното ръководство на НЗОК е предложило Надзорният съвет да гласува доплащане на определена сума – цената на пътеката да бъде умножена по 1,3. От думите на управителя на фонда стана ясно, че това може да стане и преди началото на преговорите с Лекарския съюз: „Чакаме решението на Надзорния съвет тази седмица, за да може, тъй като продължава да се настоява, че те са недофинансирани, поне този проблем да бъде решен, докато влезем в преговори“.

По отношение на бонусите за работещите на първа линия пък проф. Петко Салчев информира, че по закон те ще се плащат, докато има извънредна епидемична обстановка и три месеца след това, и подчерта, че средствата, които получават медиците за COVID, са чисти, без удръжки.

В извънболничната помощ пък ще се мисли как средства да бъдат насочени към осигуряването на т. нар. дългосрочна координирана грижа – проследяване на пациента и след излизането му от болница. Едновременно с това ще се работи и по електронизацията, като проф. Салчев очаква тази година всички дейности да се отчитат в реално време. „Тогава ще може наистина да проследяваме пациента не само контролно, а дали се спазват всички алгоритми при лечението“, обясни той. Дигитализацията ще помогне и за намаляване източването на касата там, където това се случва, допълни управителят на НЗОК.

От думите му стана ясно още, че в няколко районни каси фондът е установил лоши практики при провеждането на проверките и ще се предприемат действия за освобождаване на директорите на тези каси. Проф. Салчев не пожела да влезе в конкретика, като обясни, че информацията ще бъде оповестена, когато проверките приключат.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3px#

Гост 02.02.2022 18:04:55

Не само директори! Хвани малко да редуцираш началниците! Шеф върху шеф е по тея каси! То не са началник на: дирекции, отдели, сектори, звена ….! Вместо да се съкращават хората, които реално работят!

възмутен 02.02.2022 11:50:11

ТАКА ТРЯБВА.И ВСИЧКИ ,КОИТО СА ПЕНСИОНЕРИ И В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ.

Гост 01.02.2022 21:32:23

Махай всички! И в НЗОК и РЗОК да се почне на чисто!

Гост 01.02.2022 20:43:08

Салчев, нали ти си ги избра тия директори! Какво се правиш на ошмулен.

Гост 02.02.2022 19:02:04

Споко, ще махне точно тия, които не са избрани от него и Велчовски. Техните си ги пазят, нищо че са парашутисти, дето и за чеп на каца със зеле не стават.

Ехо 01.02.2022 16:18:43

Салчев защо не кажеш истината Ка контрола даде им по. 3000лв. ЗАПЛАТИ за да ходят на проверки екскурзии някои експерти със съпрузи хотел развлечения но никакви санкции а продаването на дипломи смело си затваряш очите. Браво

Гост 01.02.2022 15:21:14

За СИМП пулмолози 1000 лв няма!

Гост 01.02.2022 15:12:23

Салчев лъже най - безобразно .Тези 1000 лв. в ПИМП не са нетно плащане , а се ОБЛАГАТ и реално са около 630 - 640 лв. след данъци и осигуровки. Кой ще санкционира наглеца за безобразните лъжи , които тиражира в медиите ?!?

Гост 01.02.2022 15:12:23

Салчев лъже най - безобразно .Тези 1000 лв. в ПИМП не са нетно плащане , а се ОБЛАГАТ и реално са около 630 - 640 лв. след данъци и осигуровки. Кой ще санкционира наглеца за безобразните лъжи , които тиражира в медиите ?!?

Гост 02.02.2022 15:02:31

Комунягите са доказани финансови неграмотници ,простете му на простотията...Този никога не е управлявал някакво частно предприятие където се иска базова икономическа и данъчна грамотност. Нищо не управлявал, освен програматора на пералня , макар,че се съмнявам дали и това е правил вместо жена си.

Бъгнати в себе си 01.02.2022 13:39:35

Панаираджий и сеираджии сте всички. НЗОК, МЗ, СРЗИ и всички други важни структури, всичко им е от днеска за днеска (ако не знаете болничари имаме справка да попълваме за МЗ). Салчев прави махленски тъпотии, лимити орязани и пак ще има ПР, че всичко ще платим после, "дигат" всичко, ама пак само "едни" са облагодетелствани. Ще падат шапки, ама дай първо да свалим палтото, шала и всичко останало, че да си изкарам нервите върху другите, за дето аз съм идиот (Салчев цитирам, да не кажете че метафорично говоря само). Я си отивайте по работните места и си гледайте паничката, щото иначе дебилщината ви идва в повече...

Петко, 01.02.2022 13:04:50

Когато освободиш директорите на касите в Русе и Търново, тогава се прави на ербап. Срещу падналото Ванче Динева подскачаш, но срещу други стоиш като мишок в ъгъла.

Биби 01.02.2022 12:44:49

СКалчев много добре знаеш че профилактика в България няма фиктивна е различно заплащане. Това те устройва само да ти покажат в системата живо ЕГН и типлащаш за преглед за хоспитализация и докато личната карта на пациента е в ръцете на доктора плащаш.Чудя се с кои очи гледаш г н Петков и го лъжеш. Каза ли му че 90 процента от епикризата са рейс и копие и така умря и мой близък и болницата ми каза техническа грешка но смърта и тъгата болката е моя

Гост 02.02.2022 14:58:36

Я си, редактирай словесната салата. Така и не разбрахме какво искаш да кажеш свързвайки профилактиката с приемане в болница и ала бала.

Биби 01.02.2022 12:41:26

Калчев много добре знаеш че профилактика в България няма фиктивна е различно заплащане. Това те устройва само да ти покажат в системата живо ЕГН и типлащаш за преглед за хоспитализация и докато личната карта на пациента е в ръцете на доктора плащаш.Чудя се с кои очи гледаш г н Петков и го лъжеш. Каза ли му че 90 процента от епикризата са рейс и копие и така умря и мой близък и болницата ми каза техническа грешка но смърта и тъгата болката е моя

Гост 01.02.2022 12:36:45

Ще видим дали НЗОК ще може да поема потребителската такса на децата, защото тези чантаджии не знаят колко много деца дневно преглеждаме и даже тези прегледи не се регистрират с амб лист защото са огромен куп и технически даже не можеш да напишеш такъв лист в навалицата. А тази такса трябваше да бъде възстановявана още от Тиквите ,които въведоха този усложнен модел на доплащане на таксата вместо да въведат такса за всички и СЛЕД ТОВА да си я възстановяват НА ПАЦИЕНТА с касовата бележка. Да не говорим ,че ако не беше онзи мръсник Дянков , който отвърза таксата от МРЗ, сега тя трябваше да е 7.10лв и щяхме видим дали тогава щеше да има безразборната консумация на посещения за преглед както водените деца за една хрема системно по няколко пъти седмично на дете

Гост 01.02.2022 14:46:09

Мръсникът Дянков открадна 8000 лв от личната ми пенсионна вноска. Ковчег да си купи с тях.

Гост 02.02.2022 14:55:47

И аз това му пожалвам всеки ден , освен ,че му пожелавам и негрите в Ню Йорк да му направят на улицата един gangbang някоя нощ

Гост 01.02.2022 11:41:34

Чичките от НЗОК уж увеличават парите на ПИМП всяка година ,но реално хиляди лични лекари не могат да се възползват от увеличените пари ,защото не могат да направят профилактичните прегледи на населението ЗАЩОТО ИМАТ ЛИМИТ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ. А когато не си назначил нужните профилактични изследвания в амб лист ,хем не ти се признава като преглед, хем пада плащането на този преглед ,а и ще получиш и глоби при проверки, че не си изпълнил стандарта за профилактичен преглед . Колко хитро, измислено от наглецигте от НС на НЗОК, а? Пед али ,сър.

Гост 01.02.2022 11:36:17

Глупости .Тези 10000 лв на предна линия СЕ ОБЛАГАТ С ДАНЪЦИ и реално са 630 лв след данъци и осигуровки. Финансов аутист, но те всички червени левундери са такива.

Гост 01.02.2022 11:43:43

1000 лв

NHIF 01.02.2022 11:07:49

Кога ще пенсионираш баба Зоя и Багата Маркова бе бастун ?!

Отговор 01.02.2022 14:33:42

Няма да ги пенсионирам.

38#4 01.02.2022 10:38:57

Тая приказка, че парите давани за ковид са без удръжки, я разправяй на НАП и НОИ, Салчев!


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекратиха поредното клинично изпитване на ваксина срещу HIV
09.12.2023 10:08:07

Прекратиха поредното клинично изпитване на ваксина срещу HIV

Спряно бе на ранен етап поредното клинично изпитване на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганд ...

Близо 10% положителни проби, един починал
09.12.2023 09:22:26

Близо 10% положителни проби, един починал

164 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1682 теста, което прави 9,75% п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...