!
Събота, 20 Април 2024
31
май
9
 

Проф. Салчев: Следващата е-стъпка е пациентът да заявява къде да си получи лекарствата

Вторник, 31 Май 2022 | 17:39:35 Надежда Ненова
9

„НЗОК участва в дигиталната трансформация на здравеопазването, тъй като работи на дигитално ниво от три години. Нашите партньори получават всичко по електронен път – договори, фактури и т.н. В момента електронната рецепта работи, но следващ

„НЗОК участва в дигиталната трансформация на здравеопазването, тъй като работи на дигитално ниво от три години. Нашите партньори получават всичко по електронен път – договори, фактури и т.н. В момента електронната рецепта работи, но следващата стъпка в тази посока е възможността пациентът да заяви къде да си получи лекарствата, тъй като няма аптека, която може да поддържа всички медикаменти в наличност“. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на конференцията Forbes Healthcare Summit 2022 „Визията на новаторите“, която се проведе днес.

„Преди две години си бях поставил за цел да въведем електронното ИЗ и електронното направление. Тогава обаче не беше готово обществото, нито специалистите. Две години по-късно тези документи вече са влезли в употреба. НЗОК има мобилно приложение за пациентското досие, но никой не го ползва. Разбира се, то трябва да се доработи, но дори и във варианта, в който е в момента, предоставя необходимата за пациента информация“, каза проф. Салчев.

По думите му дигитализацията на здравеопазването осигурява промяна в начина на финансиране и въвеждане на следващи системи – например при изписване на онколекарства, но освен тези промени е нужно да има и специалисти, които могат да обработват цялата тази база данни и да извличат обобщена информация за процесите. „За съжаление е премахнато обучението по медицинска статистика, което създава затруднения при реализацията на тази дейност“, каза проф. Салчев.

Дигитализацията е основата, която би трябвало да адресира други наши приоритети като Спешната помощ, педиатричната грижа и остаряване в добро здраве, майчиното и детското здравеопазване, всеобхватен пренатален и неонатален скрининг. Това каза от своя страна зам.-министърът на здравеопазването Невена Цанкова.

По думите й вече е започнала работата по изграждане на въздушна спешна помощ у нас, в напреднала фаза е и реализацията на националния противораков план. Националната здравна стратегия пък трябва да бъде готова до края на третото тримесечие на тази година.

„Не отделяме дигитализацията като отделен процес, а защото това е базата, на която да се развиват стратегическите приоритети в здравеопазването“, уточни зам.-министър Цанкова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XurL

Лекарка 02.06.2022 07:05:07

Следващата стъпка на Салчев и подобни е да довбеси лекарите.

Гост ът 01.06.2022 19:43:36

Ясно е записано в НРД ... няма хартиени направления...разпечатва и се подписва само амбулаторния лист в 2 екземпляра..един в кабинета и един за пациента ! Правите провокации !

12345 01.06.2022 11:10:41

Стана тя, каквато стана. От ранни зори питам IT на Касата и нашите програмисти КАКВО и КАК да издавам. На хартия, с nrn...Отговорът е еднакъв : "В момента не можем да дадем никаква информация!" - и затворен телефон. Ами затварям си и аз кабинета, докато някой и някъде не си направи труда да пусне сигурни указания как да се работи от днес! Стига вече сме ставали за подигравка. Точка.

БЛС-Въоръжено Крило 01.06.2022 10:58:48

С въвеждане на електронно наpравлениe се окaзва ,че лекарят трябвало да дава на лист`че референтните номера на издадените и изпратени в НЗИС (АЗИС) направления. Виждате ли колко куца и полуелектронна е тази система в която има ?!?!?!листчета. Тук сто пъти сме казвали ,че ще видим кога на тъпанарите правещи тази полуелектронна система ще им светне в тиквичките това което е в Германия- наличие на персонална електронна смарт карта на пациента без която не може западния свят ,само българските кретени от IT фирми близки до НЗОК и управляващите са решили ,че може. Всички тези референтни номера се вкарват в тази електронна смарт карта на Запад ,а не на листчета. Не и в кочинката България с полулектрония им АЗИС. Позор за МЗ,НЗОК и сие - хора от пред информационната ера , затормозяващи лекаря и пациента с куци недоклатени полуелектронни системи с милиони левове изпрани пари за нищо

Лекар 01.06.2022 09:49:02

Няма нищо вярно в това, което говорят! Тези чиновници дори не знаят как изглежда документацията и колко много ни забавя в работата. Нито Салчев нито тази Цанкова са се докосвали някога до практическа работа с пациент. Това в нормалните страни не може да се случи- лекарят да им се грижи за статистиката!

Лекарка 01.06.2022 08:17:46

Спрете се с тези ненужни усложнявания, оставете докторите да лекуват! Искате за благото на 10 висши чиновника и компютърните специалисти да направите докторите IT професори.

Гост 01.06.2022 00:20:49

Колкото миналата година имаше готовност за електронно ИЗ, толкова е готовността и тази година. Не се намира кой да направи пълно ИЗ на хартия, но електронното ИЗ ще се появи изневиделица, еи тъй щото така сме казали, нали?

Гост 31.05.2022 20:42:04

..”получават всичко по електронен път – договори, фактури и т.н…”! Това е абсолютна лъжа

Гост 31.05.2022 18:53:31

Много им е празна залата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...