!
Петък, 29 Март 2024
23
юни
43
 

Проф. Сербезова освободи директора на „Н. И. Пирогов“ проф. Поромански

Мястото му заема председателят на Борда на болницата д-р Валентин Димитров

Четвъртък, 23 Юни 2022 | 16:22:51
43

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение проф. д-р Иван Поромански. Това съобщиха

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение проф. д-р Иван Поромански. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.

През последните четири месеца Звено „Вътрешен одит“ на МЗ е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки, казват от ведомството. 

През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава, а именно:

При проверката на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими такива по сключени от предходните ръководства договори са забавяни.

Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв.

Поемайки управлението на търговско дружество, изпълнителният директор следва да осигури защита на финансовите интереси и опазване на имуществото на дружеството.

Ръководителите на лечебни заведения търговски дружества с над 50% държавно участие следва да гарантират както предоставянето на качествени медицински услуги, така и доброто финансово управление в поверените им дружества.

Извършената промяна в ръководството на „Пирогов" през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление, посочват от МЗ.

Във връзка с постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването относно реализация на дейностите, предвидени в „Меморандум за сътрудничество между УМБАЛ „Н. И. Пирогов" ЕАД и община Царево" (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща апаратура – рентгенов апарат, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „Пирогов", е извършена проверка, при която е установено:

Новото ръководство на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ЕАД не е представило на Министерството на здравеопазването анализ относно реализацията и развитието на проекта за изграждане на медицинския център в Царево.

Изведеното, транспортираното и предоставеното на отговорно пазене в община Царево медицинско оборудване е собственост на лечебното заведение и отговорността за тези дълготрайни материални активи носят органите на управление, съгласно чл. 6, ал. 2 и чл. 8 от Закона за публичните предприятия. Неизползването на медицинската апаратура означава пропуснати ползи за болница „Пирогов". Същевременно от ръководството на лечебното заведение не са предприети никакви действия.     

Липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, направените два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването, са сред основните мотиви за отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ЕАД, информират от здравното ведомство.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов". Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*Kb$

УСБАЛО 27.06.2022 17:51:50

СЕРБЕЗОВА БЪДИ СЕРБЕЗ И МАХАЙ ДЖУДЖЕТО ХАЛЯСКО КОНСТАНТИНОВ ОТ УСБАЛО! АКО ТОЛКОВА НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ КАТО НОРМАЛЕН АГ СПЕЦИАЛИСТ ДА ХОДИ ЧИНОВНИК В МЗ ИЛИ В НЯКОЯ ФИРМА! АМА ИНТРИГАНТИ ПО ФИРМИТЕ НЕ ИСКА НИКОЙ, НАЛИ СТЕФЧО?!

онколог 27.06.2022 15:09:43

Направете педераста Асен Дудов директор само той в България е по-голям крадец и интригант от Константинов!

д-р Хаус 27.06.2022 10:31:29

Генчо Начев и Поромански очакват Стефан Константинов в техния клуб на изгонените! Стефчо, не се бави! Ако напуснеш сам ще е малко по-достойно, но откъде у теб достойнство???

МЗ 26.06.2022 20:51:36

Един от най-неприятните министри и световен мръсник и злобар беше д-р Стефан Константинов. Напълно разбираемо, че никой в УСБАЛО не го понася и подмазвачите дето си е сложил покрай него също. Истината е, че като го махнаха като министър ходи да клечи като куче в Банкя при Борисов, за да го сложат някъде поне директор. Защо жертваха УСБАЛО нямам обяснение... ГЕРБерска простащина поредна.

СЕРБЕЗОВА ДЕЙСТВАЙ!!!!!! 26.06.2022 18:39:46

СТЕФЧО НАГЛЕЦА, ЧАВДАРЧО КРАДЕЦА И БИБА ЛЪЖЕЦА ВЪН ОТ УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ!

КОЦ 26.06.2022 17:40:20

Подкрепяме колегите в УСБАЛО- София! Унижение за българската онкология е този човек да е директор!

д-р Хаус 25.06.2022 16:35:34

КЮСТЕНДИЛСКА ЖАЛКА ОТРЕПКО, ТИ КОЛКО СМЯТАШ, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЕШ? КАТО ОРЛИТЕ ЛИ? КОЙТО Е ПОЛЕЗЕН ЗА ПАЦИЕНТИТЕ ГОСПОД ОСТАВЯ ПО-ДЪЛГО, А ТИ ДЕТО САМО ЦАПАШ ЗЕМЯТА ЗА КАКВО СИ??? ЧОВЕК, КОЙТО ОБИЖДА НАЙ-ИЗВЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ-ОНКОЛОЗИ И ГИ НАРИЧА СТАРЦИ НЯМА МОРАЛНОТО ПРАВО ДА Е ДИРЕКТОР НА УСБАЛО!!!! МАХАЙ СЕ, БОКЛУК НАГЪЛ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ НАКРАЯ ДА БЪДЕШ ИЗХВЪРЛЕН С РИТНИЦИ!

Наблюдател 26.06.2022 14:38:06

Вземето му бюрцето и заедно с джуджето ги изхвърлете на двора! От там да управлява!

онколог 25.06.2022 16:32:43

Колеги, моля ви! Всички знаем кои са водещите български онколози! Тази млада и амбициозна Консулка не е сред тях... Макар тук от Константинов и шайката му да бяха определени като "над 70 годишни" да кажа на кюстендилското нищожество, че всички изредени не може да стигне и до малкия им пръст. Когато видя до него да застанат проф. Иван Гаврилов, проф. Калайджиев, проф. К. Тимчева, доц. Костова или доц. Трифонова нека ми се обади!

Гост 25.06.2022 12:15:26

Тая отрепка Стефан Константинов е брутално нагъл и безочлив тип! Има Господ, нещастнико, внимавай след като съсипа Онкологията да не се наложи да се лекуваш в нея!

УСБАЛО 25.06.2022 18:31:24

А и другите двама от триото, също! Никога да не забравят, че и те са като него

онколог 25.06.2022 12:12:45

Нито един от водещите български онколози не подкрепя и не понася Стефан Константинов за директор! Повечето колеги имат различия помежду си, но за едно са единодушни: този директор и това ръководство са абсолютно некомпетентни, нагли, брутални и много прости! Може ли Стефан Константинов да извади поне едно значимо име в онкологията, което да застане зад него и да го подкрепи?

УСБАЛО 25.06.2022 14:51:11

О, има такова име- не без известната варненка от Бургаският КОЦ, която той я доведе да работи по три или четири дни от седмицата! Ето тя е значимото лице стоящо зад гърбът му.

онколог 25.06.2022 16:31:57

Колега, моля ви! Всички знаем кои са водещите български онколози! Тази млада и амбициозна Консулка не е сред тях... Макар тук от Константинов и шайката му да бяха определени като "над 70 годишни" да кажа на кюстендилското нищожество, че всички изредени не може да стигне и до малкия им пръст. Когато видя до него да застанат проф. Иван Гаврилов, проф. Калайджиев, проф. К. Тимчева, доц. Костова или доц. Трифонова нека ми се обади!

УСБАЛО 25.06.2022 18:07:01

Ох, как искам и аз да работя на тридневна или четиридневна седмица? За едни може-тези приближените до него, а други -блъскай, блъскай и накрая няма пари.

Гост 25.06.2022 16:18:22

Няколкото човека назначени от него няма да повлияят на имиджа му на схемаджия и измамник. Той е много, много малък и елементарен човек.

д-р Хаус 25.06.2022 12:06:25

КАКВО ДА ОТГОВАРЯМ НА ЕДИН ТЪПАНАР ОТ КЮСТЕНДИЛ?! АЗ ДОРИ НЕ РАБОТЯ В УСБАЛО, НО ИМАМ МНОГО КОЛЕГИ, КОИТО МИ СПОДЕЛЯТ , РАЗБРА ЛИ СЕГА???? ТАКОВА НИЩОЖЕСТВО КАТО ФЕЛДШЕРА СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ НЕ МОЖЕ ДА МЕ МАХНЕ НИКОГА, АЗ И КАТО МИНИСТЪР НЕ ГО БРЪСНЕХ ЗА НИЩО!

до УСБАЛО; д-р Хаус; онколог 24.06.2022 14:11:37

Ясно е, че драскачът е един, излез с името си, а не се крии по форумите, пък дано те уволнят. Изкривяваш темата и опитваш да наложиш тесногръдото си мнение, без поглед върху здравеопазването. Кажи нещо за проф. Поромански, прокуриста на Пирогов, МЦ - Царево, д-р Валентин Димитров, за да си малко в час!

УСБАЛО 24.06.2022 14:37:00

Ами колегите не се оплакват, доволни са от него. Няма текучество, няма това падение като при нас. Имат уважение, нищо че са на по 60, 70 години. А тук е брутално, жалко и тягостно за работа, разбра ли?

Гост 24.06.2022 15:32:22

ама ти не работиш, клечиш само в коментарите и повтаряш едно и също под различни имена. Ако са те махнали от тази болница значи са имали право. Търсените лекари няма време да реват по форумите

онколог 25.06.2022 12:09:46

Много ниско падна Константинов - пише сам в своя защита и кара грозната секретарка, че иначе няма кой да напие един ред добра дума за него и екипа му! По-слаб директор Онкологията не е имала НИКОГА, такова падение на водеща болница и на научните проекти и развитие също не е имало!

УСБАЛО 24.06.2022 15:37:00

Грешиш, не са ме махнали! Ама явно ти така работиш,управнико? Явно ти седиш и си под страх?

УСБАЛО 24.06.2022 13:53:56

СТЕФЧО НАГЛЕЦА, ЧАВДАРЧО КРАДЕЦА И БИБА ЛЪЖЕЦА ВЪН ОТ УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ! ТАКОВА ПАДЕНИЕ НЕ Е БИЛО НИКОГА В ТАЗИ БОЛНИЦА, УПРАВЛЕНИЕ НА НЕГРАМОТНИ КРАДЦИ И БРУТАЛНИ ПРОСТАЦИ!

Кардиолог 24.06.2022 13:05:02

Какъв е директорът и заместникът му на т.н. НКБ?? Далеч от всичко медицинско, но приятели на "д-р" Жени Начева. Вече няма и с какво да се захранват частните кардиологични болници от НКБ.

онколог 24.06.2022 11:41:36

Поздравявам колегата д-р Хаус за точните мнения и анализи! Д-р Константинов няма да го коментирам, щом има очи и смелост да ни гледа в очите и да ръководи хабилитирани лекари с по 20-30 години стаж в специалността и нагло да стои на поста си - това за мен е един прост, арогантен и брутален човек!

Наблюдател 26.06.2022 14:32:33

Не искам да съм лош коментатор, но ще кажа, че след като на хабилитираните не им стиска да се кандидатират за директор, малкото кюстендилче ще ги управлява!

д-р Хаус 24.06.2022 11:35:13

Появи се още един тъпанар - блс! Пожелавам ти и ти на 70 да изглеждаш като тези колеги - активен и да не ти личат годините. Защото и на 50 можеш да изглеждаш като на 70-80, нали знаеш? Ако не знаеш, погледни се в огледалото! Освен това не съм номинирал, тъпанар! Изреждам, че има ХАБИЛИТИРАНИ лекари-онколози с голям административен опит и отлични лекари, за разлика от АГ фелдшера!

Гост 24.06.2022 09:20:27

Оставете онкологията, вгледайте се в директорите гении: Така наречената НКБ, без вече читава кардиология; ИСУЛ - икономист "усъвършенства" лекари /абривиатурата/. Пулмологията - без пулмолози, а само видни "администратори"; Александровска.

д-р Хаус 24.06.2022 11:38:35

Няма да оставим Онкологията!!! Там е най ясно положението, което явно устройва Асена: Университетска болница във водеща специалност да се води от невзрачник АГ фелдшер!!!! Аз тогава искам да съм директор на Хематологията!!!!

Ив.Рилски 24.06.2022 07:17:08

Отровното трио в УСБАЛО да си ходи- Стефчо- наглеца , Чавдарчо-крадеца и "Биба-лъжеца"

д-р Хаус 24.06.2022 00:26:08

Асена се събуди от зимен сън!!! НЯМА ЛИ ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА ПИРОГОВ И УСБАЛО-СОФИЯ? ИЛИ Е НОРМАЛНО ЕДИН ЗАПЪРТЪК /АГ ФЕЛДШЕР/ ДА УПРАВЛЯВА УНИЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ?! ПОРОМАНСКИ НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА ДРЕБНОТО ЧОВЕЧЕ ДЕТО СТАНА МИЛИОНЕР В ОНКОЛОГИЯТА! НЯМА ЛИ ХАБИЛИТИРАНИ ОНКОЛОЗИ ЗА ТОЗИ ПОСТ????? ПРОФ. ГАВРИЛОВ, ПРОФ. ВАЛЕРИАНОВА, ПРОФ. ПЪРВАНОВА, ПРОФ. ТИМЧЕВА, ПРОФ. КАЛАЙДЖИЕВ, ПРОФ. КУРТЕВ, ДОЦ. КОСТОВА, ДОЦ. ТРИФОНОВА, ДОЦ. КОНСУЛОВА И Т.Н. ?

Гост 23.06.2022 18:13:00

Ред е Фармацевтката да си ходи! Нещо много пловдивски протежета се завъртяха из Софията.

Гост 23.06.2022 18:46:13

Вальо Димитров е заралия

Знаещ 04.07.2022 20:56:55

Още по-лошо щом е такъв!

Гост 23.06.2022 17:52:48

Сега е ред на Стефан Константинов !!! Достатъчно информация има в прокуратурата за неговите схеми.

Гост 23.06.2022 21:13:08

Абсолютно! Само че той е хитър кюстендилец и ще се изплъзне. Да не говорим и за онова дребничкото до него - сивото кардиналче, дето си го влачи навсякеде.

Питащ 26.06.2022 14:28:36

Кажете му името на това дребно кардиналче, че всички да го знаят и да се пазят навреме от него!

Ив. Рилски 26.06.2022 17:26:22

Сега е ред на Стефан Константинов !!! Достатъчно информация има в прокуратурата за неговите схеми.

Гост 23.06.2022 18:24:21

Явно вие сте кандидат за мястото. Във всички форуми пишете , а също така не спиране с доносите. Виждам ръката на пенсинонираното -семейство лекари. Професорът още не може да прежали,че загуби конкурса за директор.Я си гледай пенсията и не се занимавай с доноси.Ну си света вода не напита.

д-р Хаус 24.06.2022 00:28:21

Стефчо, много си прост! Иди да се правиш на директор в Кюстендил или в някоя АГ болница, виж се какво дребно човече си и по ръст и по душа... Господ бележи такива като тебе!

Гост 23.06.2022 20:10:34

Много правописни грешки! Пишете неграмотно,колега! То такова ви е и управлението.!

блс 24.06.2022 06:18:48

А.. пияницата Хаус се появи! То половината от тия дето си ги номинирал са на 70+! От алкохола се затъпява, а пък ако си и природно тъп става оща по зле!

д-р Хаус 24.06.2022 00:29:58

Кюстендилското човече толкова си може - цял живот с пълзене и оставяне на лигава диря след себе си...


Всичко за коронавируса
Още новини
Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване
29.03.2024 13:49:17

Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване

Лекарите от Клиника по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД ...

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия
29.03.2024 13:11:29

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по Педиатрия с район на обслужване & ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...