Четвъртък, 30 Юни 2022
17
юни
 

Проф. Сербезова: Вече е проведена е процедурата, по която НЗОК ще заплаща помощните средства

Петък, 17 Юни 2022 | 14:20:03 Надежда Ненова


„В изпълнение на законовите разпоредби от страна на НЗОК е проведена процедура по определяне на стойността, до която ще бъдат заплащани ПСПСМИ и ремонтни дейности. В резултат е съставен и публикуван на интернет страницата на НЗОК списък-специфика

„В изпълнение на законовите разпоредби от страна на НЗОК е проведена процедура по определяне на стойността, до която ще бъдат заплащани ПСПСМИ и ремонтни дейности. В резултат е съставен и публикуван на интернет страницата на НЗОК списък-спецификация с помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия (ПСПСМИ) и ремонтни дейности и стойността, до която НЗОК ще ги заплаща/доплаща, считано от 1 юли 2022 г.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Мая Димитрова.

„За обезпечаване на процеса предстои сключването на индивидуални договори по реда от Закона за здравното осигуряване. Договорите ще бъдат сключвани между лицата, осъществяващи дейности по предоставяне и ремонт на ПСПСМИ за хора с увреждания, регистрирани като търговци и вписани в регистъра на лицата, осъществяващи дейности по предоставяне и ремонт на ПСПСМИ за хората с увреждания и НЗОК чрез директора на съответната РЗОК, с предмет предоставяне на ПСПСМИ, в това число изработване и ремонт, заплащани/доплащани от НЗОК“, каза министърът.

Проф. Сербезова подчерта, че процесът по сключване на договори от страна на РЗОК ще стартира на 20 юни 2022 г., а поставеният краен срок е 30 юни 2022 г. Предвидена е възможност и след изтичане на този срок чрез директорите на РЗОК да се продължи сключването на договорите.

„Процесът по предписване, отпускане, контрол и заплащане на ПСПСМИ и ремонтни дейности е осигурен чрез създадения специализиран софтуерен продукт от „Информационно обслужване“ АД, който към настоящия момент е в режим на тестване“, каза още министърът.

Тя допълни, че в резултат на работата на междуведомствена работна група е създаден пакет от нормативни промени, които обхващат целия процес по финансиране, предоставяне и ползване на ПСПСМИ за хората с увреждания.

„За осъществяване на сътрудничество при разработване и провеждане на политиката за правата на хората с увреждания към Министерския съвет,  съгласно Закона за хората с увреждания, се създава Национален съвет за хората с увреждания, чието първо заседание ще е на 22 юни от 14 часа. За председател е определен г-н Борислав Сандов, заместник-министър председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите, а за заместник – министърът на здравеопазването. Националният съвет ще дава становища по проектите на нормативни актове, стратегии, програми, планове и други актове, които засягат правата на хората с увреждания. В тази връзка на Съвета са изпратени всички цитирани нормативни актове за изразяване на необходимото становище. След приключване на общественото обсъждане на проектите и обобщаване на  становищата, същите ще бъдат приети от компетентните органи и обнародвани в „Държавен вестник“, каза проф. Сербезова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tM*%


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...