!
Понеделник, 15 Април 2024
18
февр
3
 

Проф. Сербезова: Всяко действие по Детската болница е подложено на задълбочен анализ

Петък, 18 Февруари 2022 | 12:28:18
3

„Всяко наше действие от момента, в който този казус бе поставен на нашето внимание, е подложено на задълбочен анализ и от първия момент, в който казусът е под моя отговорност, е подложено и на мненията на всички заинтересовани страни, включително

„Всяко наше действие от момента, в който този казус бе поставен на нашето внимание, е подложено на задълбочен анализ и от първия момент, в който казусът е под моя отговорност, е подложено и на мненията на всички заинтересовани страни, включително представителите на педиатричната общност, на медицинските специалисти и неправителствените организации, които по този казус са също много активни“. Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата проф. Георги Михайлов по отношение на развитието на казуса с Националната детска болница.

От думите ѝ стана ясно, че екипът на МЗ обмисля както въпроса, свързан със сградата на бъдещото лечебно заведение, така и този със специалистите в него.

„Уверявам ви, че екипът ни се въздържа от прибързани и необосновани решения по този казус“, заяви тя.

Министър Сербезова припомни хронологията по казуса след встъпването ѝ в длъжност – спирането на процедурата по вливане на болница „Лозенец и здравната инвестиционна компания за детска болница в специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, срещите с ръководството на болницата, изготвеният проект за подобряване в условията в нея. „Доклад по темата от изпълнителния директор е постъпил в МЗ още в края на миналата година и е предоставен за разглеждане от компетентните дирекции. Стремежът ни е Националната детска болница да не бъде само сграда и не механично вливане на болнични структури, а резултат от един цялостен анализ на нуждите на детското здравеопазване и това е един от приоритетите на коалиционното управление – извършването на цялостен анализ за нуждите на детското здравеопазване като национален приоритет“, допълни министърът.

Тя информира още, че през изминалия месец в МЗ са проведени две срещи и с Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, на които са изслушани и техните искания и предложения и със заповед от 24 януари е създадена работна група от експерти от МЗ, която има срок два месеца да анализира всички действия, предприемани до момента в годините и всички проблеми, които са изниквали по пътя на този проект.  

„Ще бъде изготвен анализ на правни, финансови и медицински аспекти по изграждането на Национална многопрофилна детска болница, както и на обществения отзвук сред лекарите специалисти, пациентски организации и всички заинтересовани лица. В момента тече и проверка от звено „Вътрешен одит“ към МЗ за извършените разходи по реализация на проекта, така че в най-скоро време – до един месец след приключването на работната група, ще ви предоставим този анализ“, обеща проф. Сербезова.

Тя информира още, че има извършена проверка от АДФИ за законосъобразността относно спазване на нормативните актове, които уреждат нормативната уредба в областта на обществените поръчки във връзка и с проведената процедура за избор на изпълнител за извършване на инженеринг, проектиране, строителство и авторски контрол за изграждането на Националната многопрофилна детска болница, и изводите от този доклад също ще бъдат съобразени.

„Действително оценката е много комплексна, тя ще отнеме време, но същевременно не трябва да се бави и консолидирането по възможност, при настоящите условия, разбира се, с допълнително финансиране, на разпокъсаните звена“, завърши здравният министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WNyU

Говори ❤️ Київ 14.03.2022 11:42:04

Проклети кремълски ФАШИСТИ! Обявената от руските фашисти за "фейк" бременна жена и бебето и от родилния дом в Мариупол са починали . Кадри от агенция АП, на които се вижда как изнасят ранена бременна жена от нападнатия от руските войски родилен дом в Мариупол, обиколиха света преди дни. Кадрите бяха обявени от руските власти и тролове в социалните медии за фейк, създаден от украинската пропаганда, а руското Министерство на отбраната твърдеше, че в родилния дом няма бременни и бебета, а той е превърнат в щаб на батальона "Азов". Но на видеозаписи, направени от журналисти от АП в сряда, веднага след нападението се вижда как жената прикрива окървавения си корем, докато спасителите я пренасят през развалините. Родилката е откарана в друга болница, по-близо до фронта. Там лекарите се опитали да спасят живота й. Когато разбрала, че губи детето си, жената молила лекарите да я убият, разказаха те. Хирургът Тимур Марин е установил, че тазът на жената е смачкан, а бедрото й е отлепено. Бебето е родено чрез цезарово сечение, но не показва признаци на живот. Опитите за реанимация са неуспешни и майката, както и бебето умират. Изправени пред обвинения във военни престъпления обаче, руски представители заявиха, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, които са го използвали като база. Те твърдят, че пациентите или медицинският персонал вече не са били в клиниката. Руският посланик в ООН и руските посолства в Берн и Лондон твърдяха, че това са "фалшиви новини". Журналисти от агенция АП(вижте в публикацията им видеоклип от събитието, б.р.), предаващи от Мариупол, документираха нападението над родилния дом и видяха жертвите и щетите. Те са заснели видеозаписи и снимки, на които се вижда как няколко окървавени бременни жени бягат от разрушената клиника. Можете също да видите плачещи деца и крещящи лекари.

Гост 18.02.2022 17:55:28

Детска болница няма да има и след 100 години. Защото нямате лекари. И няма и да имате! Ама си приказвайте, да става лаф!

блс 18.02.2022 12:52:28

Тази все към АНАЛизите я тегли, явно това е промяната!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...

Последен ден забрана за износ на инсулини
15.04.2024 10:17:30

Последен ден забрана за износ на инсулини

Забраната за износ на инсулини, наложена от бившия здравен министър проф. Христо Хинков от начало ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...