!
Неделя, 23 Юни 2024
13
ян
16
 

Проф. Сербезова: Има много примери за дискриминация, но „зеленият сертификат“ не е от тях

Четвъртък, 13 Януари 2022 | 12:18:18
16

„Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за “зелен” сертификат не е едно от тях“. Това написа министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в профила си във фейсбук по повод вчерашния протест

„Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за “зелен” сертификат не е едно от тях“. Това написа министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в профила си във фейсбук по повод вчерашния протест срещу „зеления сертификат“ и срещата си с представители на протестиращите.

„Дискриминацията към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на принадлежност към определена социална група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Също така, за да е налице дикриминация, за съответното третиране следва да липсва обективно обосноваване. Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой напр. не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки, че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност“, пояснява министърът.

Тя подчертава, че без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация.

„Това, че може да направим един от три избора, в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация. Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на “зелен” сертификат. Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението, за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, а не е само към определена група хора, за да е налице дикриминация. Такъв сертификат е необходим и за придвижване в рамките на ЕС, тъй като коронавирусната инфекция минава границите и е траснграничен проблем за общественото здраве“, подчертава министър Сербезова.  

Тя допълва, че правната рамка на това изискване е Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19.

„При това дори и да нямат наличие на такъв сертификат, гражданите на ЕС се допускат, но им се налага карантина. Т.е. отново има опция. Много държави в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция въведоха национални сертификати. За да могат обаче тези сертификати да се използват ефективно в трансграничен контекст, когато гражданите на Съюза упражняват правото си на свободно движение, е необходимо те да бъдат напълно оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими. От държавите членки се изисква общ подход по отношение на съдържанието, формата, принципите, техническите стандарти и степента на сигурност на тези сертификати за ваксинация. Нито една държава не може да успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Едностранните мерки за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 могат да причинят съществени смущения, включително в сектора на туризма, тъй като националните органи и услугите за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси и фериботи, може да се сблъскат с широк набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се не само до ваксинацията срещу COVID-19 на притежателите на сертификати, но и до техните резултати от изследвания и преболедуване. Ето защо е наличен този общ подход и в България, като член на ЕС. Това някои хора, определят като “зависимост”, “ангажимент”, но нека го наречем с истинското му име – регламент и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство. А отговорността е към здравето на другите, отговорност към държавите, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за общественото здраве, както и към тези граждани, които искат да продължат да пътуват и да водят социален живот, при сравнително по-високи нива на безопасност за здравето. Координирано трябва да бъде и последващото премахване на мерките. Въвеждането на общ подход спрямо издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за COVID-19 се основава върху взаимното довериe“, казва проф. Сербезова.

По думите й е очевидна липсата на доверие у част от хората, но това не се дължи на ваксините, нито на “зеления” сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19.

„Така или иначе това недоверие е факт и ние трябва да го признаем, и да работим в посоката на диалог. Но диалог без обиди, закани за "големи проблеми" и за "помитане" (не знам какво имаха предвид...), газови оръжия, гранати, закани за убийство и размахване на пръст...Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистика“, завършва проф. Сербезова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wmz2

Гост 14.01.2022 23:14:04

Дори не си заслужава човек да каже ти какво съдържание на горното си!

Гост 13.01.2022 14:50:07

Ох, като нямате нищо смислено да кажете и започвате да критикувате личния живот на хората. Със сигурност при вас нещата са много по-зле от тези на Асена , Хасана или там както искате й казвайте. Поне не ни занимавайте с безполезното ви мнение. Пълно е по форумите с хора гордо демонстриращи нисък интелект.

Да да 13.01.2022 20:08:56

Защитник на всяка власт си ти подлого!

Гост 17.01.2022 01:00:25

Не на всяка власт ку-ко, твърдо сме против ГЕРБ и против своя любим Путин.

Гост 13.01.2022 13:35:50

Асена Стоименова-Зайкова-Сербезова позната преди като Гьокчен, след това като Хасана, после Асана и сега Асена е организатор на програмата „Natura Sanat“ за обучение в областта на хранителните добавки, автор на рубриката „Парафармация“ и рейки-терапевт или по-просто казано – помашка черна ходжа. Алчна и корумпирана женица с неутолим апетит и склонности на нимфоманка. За предподследно един поляк я натири от дома си в Полша, където тя се беше засадила да става булка за пореден път. Смрад, пълна смрад.

Гост 17.01.2022 00:58:45

А ти като какъв си познат?

Elf 13.01.2022 13:10:04

Tochno si e ,,indulgencia za Svoboda,,

Имунолог 13.01.2022 12:31:07

Напротив, дискриминация е да се ограничават имунокомпетентни хора, които са имали доказан контакт с някой от вариантите на вируса да ходят на работа, като се принуждават или напълно-безсмислено да се ваксинират, или да се тестват през няколко дни. По същото време, ваксинираните им колеги да разпространяват свободно вируса. Логиката е никаква и всички го знаем. Или правете нещата правилно и при нужда, т.е. да се тестват всички, без изключение, или престанете с тази демагогия.

Гост 13.01.2022 16:56:20

По логиката на "имунолог"-а дискриминация е да се ограничават хората с шофьорска книжка, които имат доказани шофьорски способности в някоя категория да карат в насрещното, например срещу него, като се принуждават напълно безсмислено да шофират по правилата. Защото карането в насрешното е информираното им лично решение, независимо от какво е мотивирано (суицидно разстройство, от скука и за повече адреналин и т.н.) и независимо от какво стимулирано ( дрога, повече денги от заложилите на него "задкулисни играчи", желание за привличане на внимание и т.н.)

Имунолог 13.01.2022 17:16:47

Колеги, „лицензът за шофиране с убождане" в случая на този вирус не пази другите, когато вие „карате в насрещното движение", без да знаете. Оказа се, че не пази от инцидент и самите вас. Доказано пазят единствено придобитите „шофьорски умения" от „стандартния курс на обучение".

Лекар 17.01.2022 00:56:12

Какъв колега си ти бе антиваксър, вълк с овча кожа.

Гост 13.01.2022 14:12:58

То на фона на смрадливите кретеноиди антиваксери, тази е ухание.

Гост 13.01.2022 14:08:33

Галфон, дискриминация има само по пол, раса, цвят на кожата, религиозни вярвания, сексуални предпочитания. Не при всичко, което не ви харесва. Изборът на здравни мерки е според интелекта на общесгвото. И е с цел препазване на цялото общество не само за чепа на Костадин от ПП Израждане или неграмотния му симпатизант Гочо или Цончо или Трендафилка Акациева

Гост 13.01.2022 13:25:51

Тодоров, бягай да даваш акъл в 7/8.

Да да 13.01.2022 20:08:04

Жалки мишки! Нагаждащи! Зеления сертификат е незаконен и противоконституционен!

Гост 17.01.2022 00:57:50

Ами съди ги бе психопат. Вие антиваксърите едни и същи опорки повтаряте.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" и Медицински универси ...

4 са новите случаи на COVID у нас
23.06.2024 08:59:08

4 са новите случаи на COVID у нас

Четири са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа при 147 направени т ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...