!
Събота, 27 Юли 2024
10
март
47
 

Проф. Сербезова: Казусът "Сърце и мозък" може да предизвика нормативни промени

Четвъртък, 10 Март 2022 | 18:53:35 Надежда Ненова
47

Парламентарната здравна комисия прие решение, с което задължи министърът на здравеопазването да й предостави в 7-дневен срок копие от цялата административна преписка, подадена от

Парламентарната здравна комисия прие решение, с което задължи министърът на здравеопазването да й предостави в 7-дневен срок копие от цялата административна преписка, подадена от МБАЛ „Сърце и мозък“ за разрешаване извършването на нови медицински дейности на адрес в обл. София, с. Казичене, р-н Панчарево, ул. „Фармпарк“ и в болницата в Плевен, включително становището на ИАМН и становищата на дирекциите на МЗ. Решението беше взето след изслушването на министър Асена Сербезова по казуса по искане на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.  

Бившият здравен министър заяви, че има извършени редица закононарушения при издаването на разрешението за нови дейности на болницата в Плевен, както и при решенията за даване на разрешения за строеж на болницата в Казичене. По думите му е оказван натиск върху служител на ИА „Медицински надзор“ да даде положително становище за строеж на новата болница.

„Ще разпоредите ли вътрешна проверка, както по отношение на процедурата, така и по окомплектовката на документите за случая“, попита проф. Ангелов и допълни, че парламентарната група на ГЕРБ ще сезира прокуратурата и МВР по казуса и ще им предостави данни за оказвания натиск върху служителя на ИАМН.

„По закон преценката за разрешаване на нови дейности е в компетенцията на министъра на здравеопазването, като се изисква комплексна оценка на ИАМН, както и становище от НЗОК. Административната преписка е подадена от МБАЛ „Сърце и мозък“ в Казичене и в Плевен. От ИАМН е извършена комплексна оценка през август 2021 г., допълнена през септември 2021 г., поради пропуск за непосочено ниво на кадиохирургията. Вследствие на оценката от ИАМН е отправено предложение до министъра на здравеопазването за разрешаване на нови дейности. Представено е и становището на НЗОК за новите дейности в Казичене, като от него става ясно, че тяхното закупуване ще бъде предвидено във финансовите планове на Здравната каса за 2024 г., а по отношение на новите дейности в Плевен – в рамките на досега съществуващите финансови параметри на лечебното заведение“, каза проф. Сербезова.

Тя уточни, че на 30 септември 2021 г. е издадена заповед, с която се разрешават новите дейности в МБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен, но до началото на мандата й не е било издадено разрешение за адреса в Казичене, но не е имало и заповед за отказ.

„Поисках от ИАМН допълнителна информация за тези предвидени обеми в Казичене, включително становище за тяхната потребност и нивото на компетентност. Изисках и допълнителна информация от НЗОК за подробни разчети за предвидените средства. Отговорът от НЗОК е, че е невъзможно е да предостави както допълнителна информация по темата, така и финансови разчети, за дейностите, които все още не са получили разрешение, но те ще бъдат планирани в бюджета за 2024 г. Към момента няма и допълнително становище от ИАМН. Със сигурност мога да кажа, че към мен няма натиск за такова решение“, каза проф. Сербезова. Тя допълни, че ще разпореди вътрешна проверка, а докладът от одита ще бъде предаден на депутатите.

Според депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев становището на НЗОК е неоснователно, защото Касата няма право да прави бъдещи сделки при положение, че бюджетът й се гласува година за година.

Народният представител от БСП проф. Георги Михайлов пък заяви, че в момента се намират в ситуация, неспецифична за комисията. „Призовавам тези, които имат документи за закононарушения, да ги предадат на съответните органи. Това не са проблеми на здравната комисия. Комисията решава принципни въпроси, а не следствени въпроси. Ако продължавате по същия начин, ще бъдете лишен от моето скромно присъствие“, заяви той и получи подкрепа от депутата от ДПС д-р Хасан Адемов.

„И аз исках да припомня каква е задачата на комисията. Ние нападаме едни хора, а те не могат да се защитят. По конституция всеки български гражданин има право на стопанска инициатива. Ако тази процедура е извървяна по законовия ред, няма министър, който да откаже да й даде разрешение, защото ще наруши конституцията. Естествено, че НЗОК може да прогнозира. МФ има тригодишна рамкова прогноза и за бюджета на НЗОК. Касата може да закупи дейностите, които са необходими за региона“, категоричен беше д-р Адемов.

Здравният министър обаче подчерта, че стопанската инициатива е важна, но трябва да се разглежда в контекста на Националната здравна стратегия и карта, защото здравеопазването не бива да е стока, пациентите да са клиенти, а лекарите – търговци.

„Възможно е от този казус да излезе необходимост от промени в нормативната уредба, така че нито един министър след мен да не бъде поставян в тази ситуация. Смятам, че мястото на тази дискусия е точно в здравната комисия“, заяви проф. Сербезова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*veN

Гост 14.03.2022 20:35:45

ИАМН е подлогата на Вълчо Врачански Чайков. Страшен тандем са Кобилкина, Лудото и Пищова с мотора. Хахаха, всичките назначени от ГЕРБ. Тия отдето и да ги хванеш се за зандана. На тях трябва еднозначно становище за Векилски да им се даде, а не МЗ да чака писмено кво е разпоредил Чайков. Поне пет проверки се търкалят за нарушенията на ръководството им по прокуратурите. И още толкова са на път. Хубавци!

Снежанка 16.03.2022 15:25:56

Кобилкина е Сабина Вълчинова, нали? Тъпа, арогантна, изключително слаб юрист, злобна, сребролюбива, за пари и майка си ще продаде....Уволнена позорно от ИАЛ точно от Сербезова, след това гастролираща в НЗОК и драпаща за поста главен секретар, който й е блян във всяка институция, в която отиде за малко. Грозно същество!

Гост 13.03.2022 19:43:30

Каменов е зло

Гост 14.03.2022 15:44:30

Много голямо!

Гост 12.03.2022 21:32:02

Допълнено становище, защото липсвало ниво на компетентност на кардиохирургията!? Егати некадърността! Тия верно за нищо не стават. А са на държавна хранилка от поне 10 г. За какво взимат заплати тия?? Докога ще им издържаме нечленоразделните глупости дето пишат. Да не говорим кви актове правят? Била закъсняла регистраторката във Враца с 4 минути, вижте им само препоръките! Без думи!

Един 12.03.2022 15:23:39

Ало, .... от ИАМН! Как ще санкционирате МЕДИЦИНСКА СЕСТРА за нарушен стандарт?! Явно сте много зле, след като още търпите кацаровия морален.... и пищовлия!

Гост 11.03.2022 21:41:22

ИАМН е подлогата на Вълчо Врачански Чайков. Страшен тандем са Кобилкина, Лудото и Пищова с мотора. Хахаха, всичките назначени от ГЕРБ. Тия отдето и да ги хванеш се за зандана. На тях трябва еднозначно становище за Векилски да им се даде, а не МЗ да чака писмено кво е разпоредил Чайков. Поне пет проверки се търкалят за нарушенията на ръководството им по прокуратурите. И още толкова са на път. Хубавци!

Гост 11.03.2022 17:06:42

не ни трябват болници, а джипита, профилактика, превенция. Само фактури за НЗОК са ви в главите на вас от търговска лига - междупланетарен център, за да задоволявате безграничната алчност на гласа от телефона от швейцария

Даринка 11.03.2022 16:46:28

Вече е ясно , че този министерски екип се занимава с дупкозапушване , няма концепция и НЯМА да направи реформа в болниците. Няма да въведе здравна карта и роенето на болничните кошери ще продължи. Скоро в страната ще има 700 болници с по 500 легла. Толкоз за "Промяната" , която щяла била да продължи. А , днечка чета че акад. генчо Начев 1. още не е пенсиониран и 2. предлага работа на украински "медици" . Ами да . Сестри ще дойдат от Украйна и Ще работят за по 500 лева . Може и да го направят - всяка война е по-зле от позицията на мед. сестра в България.

Лекар 11.03.2022 16:11:08

Всеки сам избира къде да отиде да се лекува, дали в държавна, дали в частна болница, дали в Шумен, Варна или София. Никой никого не задължава да отиде както в болница "Сърце и мозък" в Плевен, така и в СБАЛК "Мадара" Шумен. Не мисля, че е редно да се бъркат политическите пристрастия или липсата на такива на едни, с опита на медиците от тези болници да помогнат на нуждаещия се пациент и да се оплюва и без това вече измореното медицинско съсловие. Винаги ще има доволни и не дотам доволни пациенти, но не трябва да забравяме общата цел на тези лечебни заведения, която е да ПОМАГА и да ЛЕКУВА.

Гост 11.03.2022 15:52:39

Нивото е селско, както виждате, дами и господа. Винаги успяват да го свалят дотам чайките

Гост 11.03.2022 15:47:17

Нина и Кръстев, преди да се излагате с коментари направете справка колко народ са спасили в СБАЛК Мадара. Тази болница е за нас, но и за вас.

Христомир Христов 11.03.2022 15:19:30

Казвам се Христомир Христов от СБАЛК Мадара. Държа да информирам Кръстев, Нина и Гост , че написаното от тях е абсолютна измислица. 1. Прозорците на СБАЛК Мадара са винаги чисти и се мият по няколко пъти в годината. 2. Санитарните възли се мият и дезинфекцират на всеки два часа и са отделни за мъже и жени.3. Стаите в СБАЛК Мадара са с по две ,четири и пет легла. Всяка стая е оборудвана с климатик, кабелна телевизия и WiFi, които са безплатни за пациентите. Нека да не злобеем, а да се радваме , че имаме такава високо технологична, иновативна и модерна болница в НАШИЯТ град. Вратите на СБАЛК Мадара са отворени за всеки,който иска да се увери на място.

приятел на Нинова 11.03.2022 14:58:11

Нинова, Нинова. Нали се разбрахме неподготвена да не се изказваш. Пак си останала не начесана.

М. Андонова 11.03.2022 14:28:34

Аз също съм била пациентка в Кардиология Мадара и моето мнение изобщо не се покрива с гореизложеното. Стаите са чисти, има климатик , телевизор, мивка - аз бях с още една жена в стая. Като цяло отношението на лекари, сестри и санитари беше много добро, за разлика от МБАЛ Шумен. Осигурена е и храна за болните. Вие какво очаквате - хотел пет звезди ли??? По важно е лекарите да оказват квалифицирана и адекватна помощ, а тя е точно такава в кардиологичната болница.

Пациент 488 11.03.2022 13:40:18

Не знам кой е Каменов, и да ви кажа, пациент 488 е книга, като ви гледам коментарите едва ли знаете какво е книга, не се яде и пие, да знаете, прочетете някоя, не боли. Действието на книгата се развива в психиатрия защото повечето тук сте именно за психиатрия. Хората правят болници да спасяват животи, а вие плюете. Искате да се правят само барове, да има маси и питиета. Ах колко сте жалки, срам ме е, че има такива хора в България. Това ако е в нормалния свят, хората щяха да се гордеят с такива модерни болници.

Чилингиров 11.03.2022 13:39:13

Преди 10 години ПЕНКОВА прати ДАНС в селските джипи практика сутринта за проверка. Да ги хванат по бели гащи! Сега ДАНС да влезе в РЗОК-Шумен. После в частните болници. Неграмотни хора не знаят да говорят български и ги въртят по график по скъпите кардиопътеки. А после нямат пари за скъпите лекарства като излязат.

Гост 11.03.2022 13:59:31

И колко рано сутринта и кого хванаха по бели гащи!

Ранева 11.03.2022 13:29:05

ПЕНКОВА Е НАЗНАЧЕНИЕ НА ДПС ОЩЕ ПРЕЗ 2003 ГОДИНА! Изкупи здравните служби в селата на Шуменско. Октоподът продължава с нейния Мутафчийски, който тя инструктира от НЗОК. Спрете конкурса за този човек! Работи по поръчка и сега като го върнаха от София в Шумен. Подписва договори по инструкции. Направиха лекарите луди! Служители продължават да напускат РЗОК-Шумен от години. Притискат ги да глобяват лекари. Къде е здравната комисия на парламента? Защо Сербезова не анализира работата на частните болници и далаверите в тях?

пациент 11.03.2022 14:34:54

Аз съм възхитена от лечението и обслужването на персонала. Лежала съм и в други болници, но за съжаление такава чистота, индивидуално отношение към пациента от страна на всички лекари не съм срещала по други отделения. Нямам представа защо сте с такова мнение, обаче явно не сте били пациент. При условие, че не съм усетила негативно отношение от страна на лекари, сестри и санитарки не виждам, защо трябва да имам чувство на бедна експлоатирана пенсионерка. В крайна сметка добре, че попаднах там, защото вече пета година съм жива и здрава след инфаркт.

Кръстев 11.03.2022 13:14:35

Стига експлоатирахте бедните пенсионери от селата за оборот на болница Мадара. Половината не трябва да са там! МЗ и Медицински одит да ревизира частната болница. Денонощно кметове и джипита пращат пациенти за щяло и нещяло. Срещу кеш. Хигиената не е на ниво. От 10 години не са си мили прозорците. Всички мълчат заради работните си места. Стотици пациенти всяка година са в болницата като абонамент. Някои по два пъти. В крачка се сменят клинични пътеки, ако роднините отказват стенд. Лекари от Плевен и Варна пътуват за да правят пачки. Няма контрол. Й. Пенкова така ги научи. И сега им опъва чадър. Махнете тази жена от НЗОК. Спрете конкурса за Мирослав Мутафчийски. Той ще продължи далаверата. А други пациенти всеки ден се молят за направление от джипитата. Къде отиват нашите осигуровки. Защо гласувахме за промяната?.....

Нина 11.03.2022 13:02:47

ТОВА Е ДАЛАВЕРАТА НА йОРДАНКА ПЕНКОВА КАТО ШЕФ НА РЗОК ШУМЕН С ГЕРБ. Всичките "сърдечни" пациенти на областната болница да минават през болницата на Чайките. договор за 10 години. При нарушение 2 милиона лева неустойки. Напълниха си гушите с бившия шеф на МБАЛ. Целият град знае, че това е една от причините тя да отиде в София и да стане подуправител на НЗОК - назначение на жени Начева. 20 години шеф на шуменската каса. Всички пропищяха от нея, а сега протежето й Мирослав Мутафчийски ске готви за конкурс. Вече е на стола. Спрете конкурса и дайте въздух на шуменските лекари!

Гост 11.03.2022 12:55:36

Елате да видите кардиоболницата Мадара на Чайките в Шумен. По конвеир се пълни от джипитата и частните кардиолози на Делиормана. Вътре стаите са като хамбар - 5 до 10 души, мъже и жени. Общи тоалетни на етажа. В тях студ. Банята не се ползва, а пациентите с дни не могат да се къпят, защото водата прелива към коридора. Санитарките казват: вземай шишето и с топла вода в тоалетната! В XXI век! Вмирисахме се. А през лятото? Студ и в оперативните зали... Бизнес до дупка!!!!!!!!

Пациент на СБАЛК Мадара 11.03.2022 14:39:14

Аз също съм бил пациент на кардиология Мадара и съм възхитен от лечението, от отношението на персонала... В стаите е топло, разполагат с телевизор, няма смесване на мъже и жени в стаите, както твърдите, санитарните възли също са обособени за мъже и жени отделно, има си баня, която се ползва. Осигурена е храна три пъти дневно, която е вкусна и достатъчна като количество . Персоналът е изключително любезен и отзивчив. Доволен съм от вниманието на целия мецидински и немедицински персонал. Болницата е на европейско ниво-по отношение на обслужване, апаратура, обзавеждане на болничните стаи.

Гост 11.03.2022 11:40:10

Аз също не разбирам защо някой се дразни толкова много от съществуването на „Сърце и мозък“ в Плевен. В крайна сметка нали като пациенти имаме право да решим къде да се лекуваме и ако в тази болница ми предлагат по-добро лечение естествено е да избера нея. Конкуренцията е хубаво нещо и в случая води само до по-добро обслужване за хората в града. Министър Сербезова явно няма смелост и гордост да спазва закона

Гост 11.03.2022 12:08:36

Още една S-класа за Каменов, нека се вози

Гост 11.03.2022 11:54:31

TK е съкращение на ТъпаК

хахах 11.03.2022 13:25:37

смешка тип 2-ри клас, браво! :)

Пациент 488 11.03.2022 11:06:23

Не знам защо не искат да има нова болница, пациентите умират чакащи в болниците. Аз мисля, че трябва да има хубави и качествени болници, а пък пациентите да решат къде да се лекуват. Аз съм за новата болница Сърце и Мозък, бил съм в болницата им в Бургас и Плевен, чисто, приятно, модерно, а лекарите са страхотни професионалисти, учтиви и усмихнати. Нека има повече такива болници, а пък ние пациентите да си избираме къде да се лекуваме. Ако някой се изказва против новата болница в София, според мен е човек който не го е грижа за пациента, а има други интереси(лично мнение, не ангажирам никой с него). С две ръце съм за Болница Сърце и Мозък в София, който мисли за пациентите е на моето мнение сигурен съм. Бъдете здрави!!!

Гост 11.03.2022 11:17:22

Каменов по имената ли ви следи кой какво ще напише по неговия инструктаж от брега на Цюрихското езеро? Нещастници

Пациент 488 11.03.2022 13:37:33

Не знам кой е Каменов, ни да ви кажа, пациент 488 е книга, като ви гледам коментарите едва ли знаете какво е книга, не се яде и пие, да знаете, прочетете някоя, не боли. Действието на книгата се развива в психятрия защото повечето тук сте именно за психиатрия. Хората правят болници да спасяват животи, а вие плюете. Искате да се правят само барове, да има маси и питиета. Ах колко сте жалки, срам ме е, че има такива хора в България. Това ако е в нормалния свят, хората щяха да се гордеят с такива модерни болници.

Гост 11.03.2022 10:57:36

каква е икономическата логика да се държат в будна кома болници, които нито имат условия, нито ресурс, нито капацитет да лекуват хората и да се ограничават други, които искат да работят по европейски модел само защото са частни???

Д-р Велинова 11.03.2022 10:49:57

Ангелов се провали като министър, разсипа Александровска болница, а сега се е разкрякал в безпомощен опит да привлича внимание...

Доктор Чайка 11.03.2022 10:36:32

Брутален мафиот в здравеопазването,крадец на обществен ресурс! Безпардонен тип, купуващ подлотите Салчев и Казаров. Гнусен шопар!Тихомир и слугата Веков

Cricodile 11.03.2022 10:34:37

Борбата за обезлюдяващия се Плевен е между Горчевата болница и тази на Чайките! В същото време държавната болница е пред разпад, превърната в дом за бездомни и бедни! Реформата е проста! В Европа изискването е на 1 болен минумум 4 човека персонал. Тогава по естествен начин ще останат само 30% от сегашните болници! Изключение може да има за отдалечени райони или стратегически болници като във Видин например! Другото е закон за минимална или годишна заплата за лекари и сестри за заплащането им, като този бюджет е независима част от общия бюджет на болниците! При само 4 млн реално живеещи в България 10 млд лева са страшно много пари! Народонаселението да избира дали 4-5 Хил като Г. Начев и Финков ли да прибират тези пари или на всеки според нуждите, като на Запад!

Гост 11.03.2022 10:24:28

Каменов е време да си го получи за всички мизерии през годините

Хриси 11.03.2022 09:33:23

Ангелов, толкова си кух, че дразниш

Гост 11.03.2022 09:27:18

Едно и също си джвакат, този, зализания се чуди как да се покаже в медиите

Костадин Иванов 11.03.2022 09:18:54

Който го е страх от конкуренцията да си ходи!

Вили 11.03.2022 09:16:12

Eй колко го е страх Костадинка….ако беше взел присърце детската болница поне положителен имидж щеше да докара

Проф Ангелова 11.03.2022 09:09:57

Как не му омръзна на този лустросания любител на публичните изяви, поне си измисли нещо ново, защото песента ти е изпята.

Гост 11.03.2022 07:06:23

За какво е радостния патос по-долу? Щото Асана каза нищо с много думи.

Гост 11.03.2022 02:46:46

Мачкай!

Гост 10.03.2022 20:58:09

Агресията на чайките е добре да бъде озаптена

Гост 10.03.2022 20:26:17

Гочето Михайлов май е блажил предварително

Гост 10.03.2022 19:27:00

Лакомията и арогантността на кривогледата откачалка Тихомир Каменов е време да му изяде главата. Как не се смири пред нищо този врачански шопар.

Гост 10.03.2022 20:01:27

Брутален простак с претенции. Парвеню


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...