Вторник, 17 Май 2022
13
май
2
 

Проф. Сербезова: Някои КП, по които работят общинските болници, са увеличени с над 25%

Петък, 13 Май 2022 | 13:57:14
2

„Като цяло следим финансовите показатели на болниците и част от тях са възнагражденията, които биват основни, със съответните допълнителни възнаграждения по нормативни актове, заплащане за нощен труд например, за прослужено време – формират

„Като цяло следим финансовите показатели на болниците и част от тях са възнагражденията, които биват основни, със съответните допълнителни възнаграждения по нормативни актове, заплащане за нощен труд например, за прослужено време – формират брутната заплата, която е по-голяма от основната. Както и получаваме информация за ДМС, което на определен период от време се изплаща. За голяма част от болниците се установява, че сумата от брутната заплата и ДМС на практика не е проблем по отношение на това просто да се преразпредели от едното към другото, за да можем да гарантираме медицинските специалисти да имат трайно увеличение на заплатите, да не зависи от ДМС и тогава, когато лекарят, медицинската сестра или санитарят, фармацевтът в болницата излязат в отпуск или в болнични, те да се чувстват защитени и спокойни. Така че ние ги имаме тези разчети“.

Това каза пред депутатите от здравната комисия в парламента здравният министър проф. Асена Сербезова във връзка с новия Колективен трудов договор и заложеното в Анекса към НРД 2020 – 2022.

Въпрос към нея бе отправен от депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, който изрази притеснение дали общинските болници няма да попаднат в порочен кръг, като не успеят да увеличат заплатите на персонала си до нивата в КТД и за това бъдат наказани и с по-ниски стойности на клиничните пътеки, по които работят.

Според министър Сербезова обаче в част от общинските болници нивата на заплащане са близки до заложеното в КТД. По думите й според получени в МЗ разчети например усреднената заплата за санитари е към 890 лв., а по КТД е 910 лв., т.е. „съвсем мъничко“ трябва да се преразпредели. За медсестрите положението е подобно, увери тя. „Докато при лекарите е малко по-голяма разликата, но пък при тях е по-голямо и допълнителното материално стимулиране“, допълни министърът.

Тя информира още, че увеличението на заплатите се разглежда в няколко етапа. „Първо, до август брутната заплата за лекар без специалност да стане до 2000 лв., което за голяма част от болниците по наши разчети не би следвало да е проблем. След август основната за лекари да бъде 2000 лв., което за част от болниците вече би могло да бъде проблем. Но това ще ни позволи да направим анализ за три месеца, да видим действително тези болници, които не могат да осигурят това прехвърляне на средства, да видим дали увеличението на клиничните пътеки с 25% ще касае благоприятно общинските болници или действително ще ги постави в затруднено положение“, коментира проф. Сербезова.

Тя посочи също така, че в отделенията, които имат общинските болници – АГ, педиатрия, неврология, вътрешни болести и хирургия, някои клинични пътеки имат по-висок ръст от 25%. „Тези 25% са усреднени, като до края на май ще получат и конкретните стойности на клиничните пътеки“, обясни министърът.

„Т.е. да се излезе и да се каже – това няма да работи – за голяма част от болниците ще работи, за част от тези, които няма да работи, нека да видим как и защо няма да работи и какви механизми може да се договорят, включително чрез МЗ и МФ, и защо не за общинските болници, тъй като знаете, че МЗ не е принципал – и чрез общините“, каза здравният министър.

Тя припомни също така, че много от общинските болници получават средства и за отдалечени и труднодостъпни райони, като те ще бъдат увеличени с актуализацията на Закона за бюджета в средата на годината.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wzen

Гост 14.05.2022 00:42:18

Слаб екип, нефелни идеи и никакви действия. Позор

Гост 13.05.2022 14:08:58

ТРЗ специалисти


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...