!
Събота, 27 Юли 2024
05
апр
1
 

Проф. Сербезова: Няма официално искане от Украйна за даряване на кръв

Вторник, 05 Април 2022 | 15:16:17
1

В настоящия момент липсва официално искане от украинска страна за кръводарителска акция, както и яснота коя институция ще бъде получател на евентуално изпратените кръвни продукти и под контрола на кои оторизирани органи ще се извърши транспортът, преда

В настоящия момент липсва официално искане от украинска страна за кръводарителска акция, както и яснота коя институция ще бъде получател на евентуално изпратените кръвни продукти и под контрола на кои оторизирани органи ще се извърши транспортът, предаването, приемането на продуктите, както и клиничното им приложение и документирането на процесите.

Това казва министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова дали Министерството на здравеопазването планира да организира дарителска акция и да превози кръв до Украйна, както и какви количества кръв и в какъв срок биха могли да се изпратят.

Министърът подчертава, че в случай, че Украйна отправи искане за помощ във вид на предоставяне на кръв и кръвни съставки от кръводарителска акция, то запитващият официален орган на украинската държава следва да посочи и условията, на които трябва да отговаря кръвта от внос съобразно украинското законодателство. Относно България, такива изисквания са регламентирани в Наредба на M3, но тъй като Украйна не е член на ЕС, липсва сигурност каква е степента на съответствие между българското законодателство, хармонизирано с европейското, и украинското. „Естеството на материята не допуска правоприлагане по аналогия“, категорична е проф. Сербезова. 

Министърът обаче съобщава, че от Министерство на здравеопазването на Украйна е предоставено Запитване от към Министерство на здравеопазването на България чрез представителят в Европейският комитет по кръвопреливане (European Committee on blood transfusion) за оказване на помощ с консумативи за вземане и диагностика на кръв. Изискана е и справка за възможностите на центровете по трансфузионна хематология в България за предоставяне на консумативи (сакове за взимане на кръв и кръвопреливане) и диагностикуми за кръвна група.

„Износът на кръв и кръвни съставки извън територията на България е регламентирана в нашата страна по правила, еднакви с тези, действащи в другите страни-членки на Европейския съюз и има точно определени изисквания към кръвта и кръвните съставки, предназначени за износ, за всички етапи - диагностициране на дарителя, преработка, съхранение, етикетиране и съответен пълен документален запис на посочените процеси. Всички изброени дейности се извършват от центровете за трансфузионна хематология в страната, които могат да предоставят кръв и кръвни съставки за износ, съпроводени от всички необходими документи, а Изпълнителната агенция по лекарствата извършва контрол за спазването на тези процеси. Необходимо условие е вземане на решение от страна на Министерския съвет за извършване на износ на кръв и кръвни съставки за оказване на хуманитарна помощ на Украйна, по отправено официално искане. МЗ следва да уведоми регионалните центрове за трансфузионна хематология за необходимостта от организиране на кръводарителски акции на територията на страната. Тъй като кръводаряването е хуманен и доброволен акт, установяването на количествата кръв, които ще бъдат събрани при даряването е възможно едва след провеждането на дарителските акции, като се има предвид и възможността за организиране на няколко акции за определен период от време“, подчертава министър Сербезова.

По думите й дарената кръв, която би била предоставяна за хуманитарни цели, задължително следва да бъде съпроводена от съответните документи, показващи мястото на кръводаряване, правото му да извършва тази дейност и контрола му от оторизирана структура, уникалните номера на саковете дарена кръв, кръвна група по система АВО и Rh фактор, за какви трансмисивни инфекции е изследвана (ХИВ 1 и 2, хепатит Б и Ц и сифилис) и по какви методи е извършено изследването, съответно методите за производство на кръвни съставки, дата на даряване и срок на годност, условия на съхранение до експедиране за износ, условия за съхранение по време на транспорт до мястото за предаване.

Предоставяните като хуманитарна помощ количества кръв ще е необходимо да бъдат снабдени и с допълнителна информация (на съответния език) - данни за контакт при възникване на нежелани реакции след преливане и др., както и друга информация, която страната, приемаща хуманитарната помощ, би искала да има за предоставената кръв и кръвни съставки, съответна на допустимата от законодателството й. В това направление ИАЛ ще съдейства на центровете по трансфузионна хематология при изготвянето и окомплектоването на съпровождащите документи и спазването на условията за качество и безопасност на кръвта и кръвните съставки за износ.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f1Kd

Гост 05.04.2022 16:59:37

Тази се е превърнала в прес-секретар на МЗ. Или информира или анализира информацията


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...