!
Четвъртък, 18 Юли 2024
14
ян
6
 

Проф. Сербезова: Няма случаи на починали с други заболявания, които да са отчетени с COVID

Петък, 14 Януари 2022 | 12:25:00 Надежда Ненова
6

„Дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на

„Дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на данните. От началото на пандемията до 22 декември 2021 г. за потвърден случай на COVID се приема всяко лице, отговарящо на определени лабораторни критерии – откриване на нуклеиновата киселина на Sars-COV-2 в клиничните проби. От 19 ноември 2021 г. към дефиницията на определен случай на COVID е добавено и наличието на антиген на Sars-COV-2“.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на питане на депутата от „Възраждане“ Елена Гунчева относно извънредната противоепидемична обстановка в страната и мерките.

В питането на Гунчева бяха включени въпроси като колко български граждани са се заразили, по какъв начин е установено заразяването, колко са случаите на повторно заразяване, колко са заболелите, колко от тях са постъпили в болница, колко са починалите от заболяването, колко аутопсии на починали са направени, колко от тях с придружаващи заболявания, на които проф. Сербезова отговори, че данните за всички случаи могат да бъдат открити в Националната здравно информационна система и на интернет страницата на МЗ.

В отговор на въпрос колко средства са дадени от началото на пандемията досега по клинични пътеки за лечение на COVID-19, проф. Сербезова заяви, че по данни на НЗОК от март 2020 г. до 31 декември 2021 г. са одобрени за плащане средства в размер на 236 818 376 лв. за болнична медицинска помощ по клинични пътеки за COVID.

Гунчева попита още и каква е причината СЗО да издаде специално указание, в което да се изисква, без да се извършва аутопсия, всички починали, които са заразени с коронавирус, да са с посочено основание за смъртта COVID-19 и как без аутопсия България се установява причината за смъртта.  

„Във връзка с въпроса относно причината СЗО да издаде специални указания за отчитане на смъртността от COVID, следва да се обърнете към д-р Скендер Сила, който има правомощията да представлява СЗО в България. Статистическите данни за общия брой на извършените аутопсии се събират и обобщават в НЦОЗА, въз основа на годишните отчети на лечебните заведения за болнична помощ. В отчетите не се съдържа информация за установената причина за смъртта, а само общият брой на извършените аутопсии. По данни на НЦОЗА през 2020 г. в страната са извършени общо 3646 аутопсии на починали от различни заболявания. Данните за 2021 г. се обработват и ще бъдат публикувани през първата половина на настоящата година. Правилата и инструкциите за начина за установяване на причината за смърт са посочени в международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето“, отговори проф. Сербезова.

По отношение на въпроса имало ли е случаи близки на починали лица да бъдат карани да се съгласят починалият им роднина да е писан като болен от COVID-19, министърът отговори, че Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не е установила такива случаи, както не са установени и случаи на починали от други заболявания да са вписани като починали или болни от COVID-19.

В допълнение Гунчева попита има ли възможност, когато хората са починали не от COVID, а с COVID, като причина за смъртта да е посочен COVID. „Ясно е, че лекуващият лекар посочва причината. Има две статистики в национална информационна система, в които са посочени хората, починали от COVID и хората, починали с COVID, т.е. това разделение се прави“, отвърна проф. Сербезова. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EdrB

Лекар 17.01.2022 01:36:03

Агресивното невежество на израждане е плашещо. Ако можеха тези хора щяха да ни докарат гражданска война. А може би е възможно с руска помощ?

Гост 14.01.2022 19:38:36

Галфоните от ПП Израждане защо не са наясно колко патоанатоми има в България ,които да правят аутопсии. Да оставим назад и фактът ,че при особено опасни инфекции никъде в Света не се правят масови аутопсии. Да оставим и настрана фактът ,че аутопсията може да установи и други причини за смъртта на пациент , но НЕ МОЖЕ ДА ИЗКЛЮЧИ основната причина за смърт да е именно коронавирусна инфекция. Дори при някаква масивна тромбоза причината може да е пак кoронавирусна инфекция. И с какво тогава помага аутопсията ? С нищо . Но тъпаците от Израждане може да се заяждат и да хабят времето в Парламента

Гост 14.01.2022 18:17:29

Не само ,че няма писана по-висока смъртност от COVID-19, но топчно обратното. Може би е подценена като причина за смъртността . Например отивам при починала пациентка на 72 години, която имаше единствено средностепенна артериална хипертония и питам близките какви оплаквания е имала напоследък . Естествено за местното население нищо не ти казват съществено ,чак след 10-15 минути разговор с близките разбирам, че предишните дни имала затруднено дишане, била с лека температура (не измерена) и т.н . Имала преди 2 седмици контакт с човек с PCR положителен тест Е ,каква е причината за смъртта а ? Инсулт ? Внезапна ритъмна смърт ? Или COVID пневмония ,миокардит и смърт ? И какво влиза в реалната статистика. Много е вероятно причина като COVID-19 да отнася много повече пациенти от това което влиза в статистиката. Така,че приказките за надписване на тази диагноза са само поредните антиваксерски отричания на едни полуграмотни хора

д-р 14.01.2022 16:06:03

Мата Космата с четири брака и осем имена - половината помашки се има за голяма бръмчалка. Може, но само на улицата.

Гост 17.01.2022 01:33:22

Нещо по темата да кажеш или само си чешем устата?

един 14.01.2022 12:27:25

Вервай си!


Всичко за коронавируса
Още новини
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
18.07.2024 16:43:19

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив

Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...