Неделя, 16 Януари 2022
14
ян
4
 

Проф. Сербезова: Няма случаи на починали с други заболявания, които да са отчетени с COVID

Петък, 14 Януари 2022 | 12:25:00 Надежда Ненова
4

„Дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на

„Дефиницията за потвърден случай на COVID е въведена със заповед на министъра на здравеопазването с оглед на задължителната регистрация, която е необходима за генериране на данните. От началото на пандемията до 22 декември 2021 г. за потвърден случай на COVID се приема всяко лице, отговарящо на определени лабораторни критерии – откриване на нуклеиновата киселина на Sars-COV-2 в клиничните проби. От 19 ноември 2021 г. към дефиницията на определен случай на COVID е добавено и наличието на антиген на Sars-COV-2“.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на питане на депутата от „Възраждане“ Елена Гунчева относно извънредната противоепидемична обстановка в страната и мерките.

В питането на Гунчева бяха включени въпроси като колко български граждани са се заразили, по какъв начин е установено заразяването, колко са случаите на повторно заразяване, колко са заболелите, колко от тях са постъпили в болница, колко са починалите от заболяването, колко аутопсии на починали са направени, колко от тях с придружаващи заболявания, на които проф. Сербезова отговори, че данните за всички случаи могат да бъдат открити в Националната здравно информационна система и на интернет страницата на МЗ.

В отговор на въпрос колко средства са дадени от началото на пандемията досега по клинични пътеки за лечение на COVID-19, проф. Сербезова заяви, че по данни на НЗОК от март 2020 г. до 31 декември 2021 г. са одобрени за плащане средства в размер на 236 818 376 лв. за болнична медицинска помощ по клинични пътеки за COVID.

Гунчева попита още и каква е причината СЗО да издаде специално указание, в което да се изисква, без да се извършва аутопсия, всички починали, които са заразени с коронавирус, да са с посочено основание за смъртта COVID-19 и как без аутопсия България се установява причината за смъртта.  

„Във връзка с въпроса относно причината СЗО да издаде специални указания за отчитане на смъртността от COVID, следва да се обърнете към д-р Скендер Сила, който има правомощията да представлява СЗО в България. Статистическите данни за общия брой на извършените аутопсии се събират и обобщават в НЦОЗА, въз основа на годишните отчети на лечебните заведения за болнична помощ. В отчетите не се съдържа информация за установената причина за смъртта, а само общият брой на извършените аутопсии. По данни на НЦОЗА през 2020 г. в страната са извършени общо 3646 аутопсии на починали от различни заболявания. Данните за 2021 г. се обработват и ще бъдат публикувани през първата половина на настоящата година. Правилата и инструкциите за начина за установяване на причината за смърт са посочени в международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето“, отговори проф. Сербезова.

По отношение на въпроса имало ли е случаи близки на починали лица да бъдат карани да се съгласят починалият им роднина да е писан като болен от COVID-19, министърът отговори, че Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не е установила такива случаи, както не са установени и случаи на починали от други заболявания да са вписани като починали или болни от COVID-19.

В допълнение Гунчева попита има ли възможност, когато хората са починали не от COVID, а с COVID, като причина за смъртта да е посочен COVID. „Ясно е, че лекуващият лекар посочва причината. Има две статистики в национална информационна система, в които са посочени хората, починали от COVID и хората, починали с COVID, т.е. това разделение се прави“, отвърна проф. Сербезова. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cWZP

Гост 14.01.2022 19:38:36

Галфоните от ПП Израждане защо не са наясно колко патоанатоми има в България ,които да правят аутопсии. Да оставим назад и фактът ,че при особено опасни инфекции никъде в Света не се правят масови аутопсии. Да оставим и настрана фактът ,че аутопсията може да установи и други причини за смъртта на пациент , но НЕ МОЖЕ ДА ИЗКЛЮЧИ основната причина за смърт да е именно коронавирусна инфекция. Дори при някаква масивна тромбоза причината може да е пак кoронавирусна инфекция. И с какво тогава помага аутопсията ? С нищо . Но тъпаците от Израждане може да се заяждат и да хабят времето в Парламента

Гост 14.01.2022 18:17:29

Не само ,че няма писана по-висока смъртност от COVID-19, но топчно обратното. Може би е подценена като причина за смъртността . Например отивам при починала пациентка на 72 години, която имаше единствено средностепенна артериална хипертония и питам близките какви оплаквания е имала напоследък . Естествено за местното население нищо не ти казват съществено ,чак след 10-15 минути разговор с близките разбирам, че предишните дни имала затруднено дишане, била с лека температура (не измерена) и т.н . Имала преди 2 седмици контакт с човек с PCR положителен тест Е ,каква е причината за смъртта а ? Инсулт ? Внезапна ритъмна смърт ? Или COVID пневмония ,миокардит и смърт ? И какво влиза в реалната статистика. Много е вероятно причина като COVID-19 да отнася много повече пациенти от това което влиза в статистиката. Така,че приказките за надписване на тази диагноза са само поредните антиваксерски отричания на едни полуграмотни хора

д-р 14.01.2022 16:06:03

Мата Космата с четири брака и осем имена - половината помашки се има за голяма бръмчалка. Може, но само на улицата.

един 14.01.2022 12:27:25

Вервай си!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...