!
Неделя, 16 Юни 2024
20
ян
8
 

Проф. Сербезова: Страхът може да подсили до сто пъти симптоми на съществуващо заболяване

Четвъртък, 20 Януари 2022 | 09:46:56
8

„Насилието в последните години в нашето общество наистина придоби размери, които са ужасяващи. Като че ли в последните години насилието ни съпътства навсякъде. Би следвало да сме непримирими и нетърпими към всякаква форма на насилие, да огласявам

„Насилието в последните години в нашето общество наистина придоби размери, които са ужасяващи. Като че ли в последните години насилието ни съпътства навсякъде. Би следвало да сме непримирими и нетърпими към всякаква форма на насилие, да огласяваме какво се случва с извършителите и най-вече да има превенция, да не допускаме това да се случва“. Това каза пред bTV снощи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод нападенията над медици в Русе и убийството на русенската фармацевтка Ери Пехливанян.

„Несъмнено последните две години подхраниха много страхове, много опасения. Подсили се невежеството по много теми и избуяха много теории на конспирацията. Има пряка връзка между имунологията и психиката, и е доказано, че страхът у хората може да подсили от два до сто пъти симптоми на съществуващо заболяване. Трябва да има баланс, да има диалог, да има спокойствие и да има разбиране и надграждане. Аз продължавам да вярвам, че ние в момента трябва да сме обединени. И полагам всички усилия това да се случи, поне що се отнася до дейностите, за които аз съм отговорна“, допълни тя.

По отношение на новия Национален противоепидемичен план проф. Сербезова заяви, че броят на интензивните легла е един от водещите критерии, но не е единственият, тъй като се следи и заболяемостта сред медицинския персонал. „Не са само физическите легла, трябва и персонал – медицински, съответно лекари медицински сестри, санитари, които да се погрижат за тези хора, както и заболяемостта в училищната система. Важна е и общата заболяемост от COVID, тоест не само интензивни, но и неинтензивни легла; как вървят всъщност случаите с неусложнените форми; как върви натоварването на доболничната система. Защото, да, вярно ние имаме някакви очаквания и опит от други държави в Европейския съюз, но те са с по-висок процент на ваксинация“, каза здравният министър.

В коментар за информацията, че във Великобритания се отменят всички мерки, проф. Сербезова заяви, че това е подход в едно общество, където са с по-висок процент ваксинирани. „Ние, знаете, че сме на най-ниското ниво в Европейския съюз по ваксинация, въпреки че има ускоряване на процеса. Но така или иначе, използваме математически модел, за да имаме някаква прогнозируемост в рамките от 3 до 5 дена. Трябва да се напипва пулсът и да се напипва правилният баланс. И това да се комуникира към обществото предварително, ако може, поне около 3 дена“, заяви тя.

По отношение на липсващите медикаменти Пулмикорт и Вентолин министърът заяви, че вече имат осигурени 25 000 опаковки Вентолин, а от Пулмикорт – за месец януари се очакват 18 000 опаковки, февруари – 14 000 опаковки и за месец март отново 14 000 опаковки. Тези медикаменти са в лекарствения списък, който генерира СЕСПА – системата за електронно проследяване наличностите на лекарствата, която се управлява от Изпълнителна агенция по лекарствата, и са с ограничителни мерки по отношение на износ в други държави.

„Към настоящия етап би трябвало да е достатъчно, като разбира се притежателите на разрешение за употреба, както и търговците на едро, в постоянна връзка сме с тях по отношение на реагиране на нуждите. Във връзка с повишено потребление е този недостиг“, каза проф. Сербезова.

В отговор на въпрос какво се случва със „зеления сертификат“, след протестите срещу него и срещата на министъра с протестиращите, проф. Сербезова заяви, че се е опитала да води диалог, но е получила насреща закани и размахване на пръсти. „Не искам да използвам думите и епитетите по отношение на ваксините. Знаете ли, това, което се случва в момента, е просто едно недоверие към системата, което е трупано от години. Ако щете и незнание как се създават лекарствата, незнание за това, че всеки един лекарствен продукт има съотношение риск-полза и няма нито един продукт, който да е безопасен. Отидете в аптека или отворете вашата домашна аптечка на лекарствата, които се отпускат без лекарско предписание, опънете листовката пред вас и прочетете вътре нежеланите лекарствени реакции. Разбира се, така както не всеки, който шофира, катастрофира, не всеки, който приема даденото лекарство, има нежелана лекарствена реакция“, каза тя.

„Аз разбирам част от тези реакции, защото те са израз на недоверие. И точно затова премиерът реши да създаде една работна група за диалог, която ще се среща на територията на Министерски съвет, като ние ще предоставим данни на колегите, които са излъчени, от Националната здравно-информационна система, тъй като много често доцент Мангъров например казва в определени интервюта, че няма данни за това, онова, трето, десето – напротив, има данни. И това, което всъщност той и неговите колеги, които бъдат излъчени за тази работна група за диалог, ще имат възможност да видят действително как се събират данните от Националната здравно-информационна система. Защо обаче „зеленият сертификат“ се превърна като някакъв символ на права и свободи, това вече е тема наистина на много философски разговор и на политически борби“, допълни още проф. Сербезова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jz1A

Гост 20.01.2022 12:11:53

А с Коцето Ангелов освен че сте приятели, делкате ли парички? За онези комисионни от старите договори питам?

Гост 20.01.2022 12:09:10

Какво стана с откраднатите 10 милиона от детската болница? Добре ли се облажи?

гост 20.01.2022 10:46:34

Доста е по адекватна от едниствения зъболекар член на лекарския съюз и настоящия тапир , председател на БЛС. А герберастките министри няма смисъл даже да сравняваме!

Гост 20.01.2022 13:49:05

Зъболекаря направи реформи! Аптекарката - корупция!

Гост 20.01.2022 10:38:34

В качеството си на психолог или министър, или от опит говориш?

бабаяга 20.01.2022 10:23:49

Писна ми да ми обесняват познати и дъвкани неща. Стресовите хормони плюс ваксина е много лоша новина, примерно 6м. по Рихтер. Тук трябва да напомня, че липсва каторгата като задължителен признак преди пандемията или 100% лабораторно манипулиран вирус!

Да да 20.01.2022 10:15:52

Малката булка отново се изказва неподготвена! Ще има ли 5-ти брак? Сърбигъзова е много смешна!

Tikov 20.01.2022 09:51:34

Chestit 4-ti saprug minstar Serbezova !!!!!!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...