Четвъртък, 26 Май 2022
09
май
5
 

Проф. Сербезова: Увеличаването на заплатите в болниците е въпрос на по-ефективно управление

Понеделник, 09 Май 2022 | 10:02:08
5

Знаем, че за голяма част от болниците постигането на заложените в КТД заплати е въпрос на преструктуриране, на по-голяма оперативност, на по-добро и ефективно управление на финансовите потоци. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Асе

Знаем, че за голяма част от болниците постигането на заложените в КТД заплати е въпрос на преструктуриране, на по-голяма оперативност, на по-добро и ефективно управление на финансовите потоци. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Асена Сербезова.

По думите ѝ, проверки и анализи показват, че в някои болници финансирането може да се реорганизира така, че по-високото заплащане да може да бъде постигнато.

Припомняме, в Колективния трудов договор бе заложено възнаграждение от 2000 лв. на лекар без специалност, 1500 лв. – на медсестра и 910 лв. на санитар. В Националния рамков договор пък бе включен текст, според който болниците, които до август не осигурят заложените в КТД заплати за персонала си, ще работят по цени на клинични пътеки с 15% по-високи от настоящите, а тези, които ги осигурят – по увеличени с 25% цени.

Според министъра немалка част от лечебните заведения не биха имали проблем да дават подобни възнаграждения. „Тъй като всъщност в голяма част от лечебните заведения те и досега не са по-различни“, каза тя.

В същото време Асена Сербезова призна, че има лечебни заведения, в които това би могло да бъде по-непостижимо. „Обикновено през разчетите, които правим, и анализите, в по-голяма част от случаите това са общински лечебни заведения“, обясни тя и допълни, че в случая общините трябва да поемат своята активна роля.

Министърът посочи, че роля за по-добрия контрол и анализ ще играе и електронизацията на системата, която се очаква да приключи до края на годината. „Така че тези процеси трябва да вървят заедно – повече пари срещу реформи и повече контрол. Повече контрол и от страна на обществото“, допълни тя.

Като пример за недобро разпределение на средствата и дори злоупотреби проф. Сербезова спомена, че при проверка в една болница било установено заплащане на медсестра от над 10 000 лв.

Запитана дали смяната на зам.-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов е свързана с цитираните от нея проверки, министърката не пожела да даде конкретен отговор. Тя припомни, че зам.-министрите се назначават и освобождават от премиера и добави: „Повече не бих искала да коментирам в тази посока, защото аз не съм привърженик… Не е необходимо да има доводи, тъй като когато човек носи отговорност, когато управлява определени процеси, не мисля че една смяна кадрова, тук говорим конкретно за доц. Йорданов, но в бъдеще може да се наложат и други смени, някак си не ми харесва това омаскаряване, ще прощавате за израза, на хората когато се сменят. Аз съм фокусирана върху работата, фокусирана върху резултатите, а не върху това да обосноваваме определени мотиви към обществото за една определена или друга смяна“.

Проф. Сербезова коментира и Детската болница, но от думите ѝ не стана ясно дали там има някакво развитие. Тя спомена, че е сменено ръководството на Инвестиционната компания, създадена за построяването на болницата, както и, че МЗ все още очаква да бъде върнат авансът от 9 млн. лв. от страна на компанията.

„Има работна група, има промяна на Инвестиционната компания, ние трябва да вземем в цялото ръководство, те също са самостоятелни в своите оперативни решения, очаквам скоро да излязат с доклад. Директор на Инвестиционната компания е професор по геодезия, тя е декан на съответния Факултет по геодезия в УНСС… Доста са напреднали в своята работа, търсят се и други места, които са собственост на МЗ, може да погледнем и към други парцели, говоря чисто хипотетично, които са държавни, за да може да се намери наистина най-правилното, а не най-бързото решение. Ще продължаваме да се надяваме на тези 9 милиона…“, коментира тя.

По отношение на ситуацията около заболеваемостта от COVID-19 пък Сербезова каза: „Това, което очакваме, е едно по-спокойно лято, както вие правилно отбелязахте, различни експерти на международно ниво говорят, че може би ще има нова вълна през септември, но ние сме в готовност“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jUBh

Лекар 10.05.2022 00:02:10

Надявала се да и върнат деветте милиона. Ами върви ги помоли и ако трябва им целуни ръка.

Лекар 09.05.2022 13:23:06

Фиксацията върху заплатите не на МЗ, а на МФ. Целта е да затворят масово болници. Това е стара мечта на МФ, но не могат да го кажат директно.

Гост 09.05.2022 13:59:50

това означава ли, че Сербезова се е подчинила и танцува по щенията на МФ, където процъфтява грамотността?

Психиатър 09.05.2022 10:33:05

Сърбигъзова продуцира словесна плява поради метална несъстоятелност.

Гост 09.05.2022 10:13:37

Откъде е тази фиксация върху възнагражденията, това ли е работата на МЗ? Доста ниско ниво


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Йовчев: За трета поредна година УМБАЛ
26.05.2022 11:42:26

Проф. Йовчев: За трета поредна година УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович" приключва с положителен финансов резултат

За трета поредна година УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ приключва с положителен фина ...

Между 10 и 12% от хората, боледували от коронавирус, имат пост-COVID
26.05.2022 10:59:21

Между 10 и 12% от хората, боледували от коронавирус, имат пост-COVID

Все още продължаваме да виждаме съобщения за новооткрити лица с COVID, както и съобщения за смърт ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...