Събота, 25 Септември 2021
30
септ
 

Проф. Слънчева: При недоносените бебета с респираторно-синцитиален вирус се очаква влошаване на белодробния статус

Недоносените деца са около 10-11%

Понеделник, 30 Септември 2019 | 16:32:56 Елена Цветкова


Проф. Боряна Слънчева е специалист по неонатология и педиатър с 37 години опит. В проучване на Дарик радио, проф. Слънчева е призната от своите колеги за един от Най-добрите лекари в България в специалност Неонатология. Работи в об

Проф. Боряна Слънчева е специалист по неонатология и педиатър с 37 години опит. В проучване на Дарик радио, проф. Слънчева е призната от своите колеги за един от Най-добрите лекари в България в специалност Неонатология. Работи в областта на продължителната дихателна реанимация, проблеми в адаптацията при недоносени с много ниско тегло, проблеми на вродените бактериални инфекции и назокомиални инфекции в неонаталните интензивни отделения, антибиотична политика, проучвания на бъбречната функция при недоносените деца. Проф. Слънчева е Началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ Майчин дом.

Проф. Слънчева, в сезона на респираторно-синцитиалния вирус (РСВ), ще ни разкажете ли повече за него – какви са симптомите, как протича, кога точно е сезонът у нас?

Сезонът за нашата страна е от месец октомври до месец април включително. Засяга предимно децата до 2 годишна възраст и разбира се протича много по-тежко и е с усложнения при кърмачетата до 1 годинка. Започва като инфекция на горните дихателни пътища- хрема, кашлица и температура до 38. При малките деца и тези с подтиснат имунитет много бързо обхваща и долните дихателни пътищата - кашлицата променя своя характер и се наслагва бронхоспазъм - свиркане, дихателна недостатъчност. В тези случаи при децата под 2 годинки се налага болнично лечение. Усложнява се с пневмония, отити и необходимост от кислородолечение, инхалации с кортикостероиди и бронходилататори.

Защо недоносените бебета са с най-висок риск по отношение на РСВ-инфекцията? 

Преждевременно родените деца се изключително рискови, поради факта, че белият им дроб в момента на раждането не е завършил своето анатомично развитие. Развива се след раждането, а тогава често се налагат агресивни методи за апаратно дихателно подпомагане и кислородолечение.

Недоносените деца са със слаба имунна система, защото антителата от майката, които се предават при децата, родени на термин преминават в последния триместър от бременността. т.е. недоносените не получават тази защита от майката. По време на лечението в неонаталните интензивни отделения получават антибиотици за лечение на съпътстващи медицински проблеми, имат много инвазивни манипулации, което е предпоставка за повишен риск от тежко протичане на  респираторно-синцитиалния вирус (РСВ) инфекции.

Какви могат да са последствията за недоносените деца, ако не се предпазят от респираторно-синцитиалния вирус?

При недоносените с респираторно-синцитиалния вирус се очаква влошаване на белодробния статус - тежко протичащи бронхиолити, продължително болнично лечение, кислородолечение, в някои случаи апартно дихателно подпомагане и за съжаление в някои случаи и фатален изход.

Как могат родителите да предпазят своите деца от РСВ? Има ли превантивни методи, както и трябва ли да се спазват специални хигиенни навици?

Могат да се разделят на две части: Общи хигиенни изисквания и специфична имунопрофилактика.

Общи хигиенни изисквания:Профилактиката на  респираторно-синцитиалния вирус включва спазване на определени правила: често проветряване на стаята на бебето, почистване на плотовете, където се прави тоалета на детето, измиване на играчките поне два пъти за деня, миене на ръцете преди обслужване на бебето. Добре е да се ограничи контактът с по-големи деца, деца от детски градини и възрастни особено такива с катарални прояви. Ако има братче и сестриче, да се научи да си мие ръцете преди да гали бебето и това да става по крачетата - не по ръцете (бебетатат си лапат ръцете) и да не го целува по бузките. Това се отнася и за възрастните.

Специфична имунопрофилактика:За недоносените деца има възможност за профилактика на  респираторно-синцитиалния вирус  Това е имунопрофилактика със специален медикамент. Това е активно моноклонолно антитяло, насочено към подобряване имунитета към вируса. Целта е детето да не боледува  или ако се разболее, инфекцията да протече по-леко и без усложнения. Покрива целия вирусен сезон от пет месеца и изцяло се реимбурсира от НЗОК по критерии определени от Касата и съобразени с критериите в европейските страни, САЩ, Канада и други страни.

Основателни ли са опасенията на родителите с недоносени деца, че поставянето на имунопрофилактика при тях ще им навреди заради ниския имунитет?

Не е оправдано. Имунопрофилактиката осигурява на недоносените деца защита от сериозно вирусно заболяване.

Какви са наблюденията ви през тази година - намалява ли броят на недоносените деца?

Недоносените в страната остават сравнително постоянно число- 10-11%. Това е средната за Европа статистика на недоносеността.

Какви са най-големите постижения на Вас и на Вашия екип за 2019-та?

Екипът на неонатологията на Университетската болница „Майчин дом“ работи много здраво, отговорно и с всеотдайност. Горди сме с постиженията си и можем  да се похвалим с въвеждане на нови и щадящи техники за приложение на сърфъктант, което позволява недоносените да бъдат за по-кратко на апаратна вентилация, по-малко деца с хронична дихателна недостатъчност, много малко деца с засягане на зрението, спасяване на много малки недоносени и много ниска смъртност.

Какви са основните проблеми, с които се сблъсквате Вие във Вашата практика? 

Мисля, че това са проблеми на цялата здравна система - липса на подготвени кадри- лекари акушерки, сестри. Това води до значително натоварване на работещите, умора и риск от грешки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YyEk


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани
24.09.2021 17:47:33

6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани

6 от починалите от COVID-19 за последното денонощие 99 души, или 6,06%, са били ваксинирани. Това ...

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици
24.09.2021 17:21:25

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе в Медицински университет &n ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...