Четвъртък, 15 Април 2021
08
март
 

Проф. Тодор Кантарджиев: В следващите години COVID няма да има пандемичен характер

Грешка беше, че се допусна много хора - лекари и нелекари, да създадат недоверие в обществото

Понеделник, 08 Март 2021 | 10:46:03


"Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа, и да придобие ендемичен характер“. Това коментира пред БНТ директоръ

"Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа, и да придобие ендемичен характер“. Това коментира пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, това означава, че ще има малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, а болестта ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер.

„Тогава може да се ваксинираме като за грип", каза той.

Проф. Кантарджиев изрази мнение, че е достатъчно преболедувалите да бъдат ваксинирани с една доза, като съветът му е това да се случи през есента.

"В момента се водят клинични изпитвания да се сменят ваксините - едната да е такава, а другата да е малко по-различна, но в момента нямаме този опит на клинични изследвания. Лично моето мнение е, че една доза е напълно достатъчна. Като съм говорил с най-добрите епидемиолози в нашата страна, които са се заразили с коронавируса и са го преболедували - смятат, че е добре да се ваксинираме есента", обясни той.

"Само че аз, за разлика от някои, не казвам „дайте ми пари, аз ще направя ваксина“, особено от хора, които за 15 години не направиха ваксина за грипа, сега за няколко месеца да направят ваксина за коронавируса. Политиката на щаба и политиците, които ни подкрепят, е да убеждаваме хората да спазват мерките. 85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента", допълни директорът на НЦЗПБ.

Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време.

"Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации, ги няма в нашата страна, ако не ги допускаме, ще е добре. Има го само британският щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам“, обясни специалистът.

По думите му към момента всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една – нигерийската, от декември месец, която обаче се изкарва по-леко.

„Имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина“, поясни той.

Проф. Кантарджиев допълни, че производителите застават зад това да има две убождания от една и съща ваксина, но в момента се водят клинични изпитвания в посока на това да има възможност да се сменят ваксините.

Той бе категоричен, че друга важна насока на работата е да се създаде и една обща ваксина за грип и коронавирус, което е напълно възможно, след като имаме 6-валентна ваксина.

Той припомни, че днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

"Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само две работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му, грешката е било, че е било допуснато много хора, едната част, наричайки се лекари, другите – не лекари, да създадат недоверие в обществото, а от там е дошъл и страхът.

„Аз винаги си бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини", каза проф. Тодор Кантарджиев.

Той засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции.

"Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hCT2


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата
15.04.2021 14:12:20 Надежда Ненова

МЗ увеличи броя на специализациите, платени от държавата

Министерството на здравеопазванате увеличи с 20 броя на местата за специализации, за които плаща ...

МБАЛ
15.04.2021 13:30:56

МБАЛ "Света София" с безплатни прегледи за макулна дегенерация

Клиниката по очни болести при МБАЛ „Света София“ стартира кампания за безплатни прегл ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...