Събота, 13 Август 2022
25
май
 

Проф. Търнев и д-р Ивановска бяха отличени с „Питагор“

Вторник, 25 Май 2021 | 15:12:48


Проф. Ивайло Търнев получи наградата „Питагор“ в нова категория – за решаване на обществени предизвикателства, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Наградите бяха раздени вчера, навръх 24 май, а призът на проф. Търне

Проф. Ивайло Търнев получи наградата „Питагор“ в нова категория – за решаване на обществени предизвикателства, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Наградите бяха раздени вчера, навръх 24 май, а призът на проф. Търнев беше връчен от зам.-министъра на образованието и науката Генка Петрова.

Проф. Търнев, който е началник на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ в София работи за подобряване достъпа на уязвими малцинства до по-добро здравеопазване. Той въвежда и утвърждава професията „Здравен медиатор“ в България. Разработва и реализира  програми за ранна диагностика на различни заболявания.

Главният асистент по Клинична имунология в МУ-Пловдив д-р Мария Ивановска беше отличена в категорията „Млад учен“. В същата категория награда получи и гл. ас. д-р Венелин Тодоров от Института по математика и информатика на БАН. Техните награди връчи проф. Анастас Герджиков – председател на Съвета на ректорите.

Д-р Мария Ивановска e автор на изследване, което намира клинично приложение за диагностика на остър и хроничен стрес и промените, които настъпват в имунната система. Д-р Венелин Тодоров е главен асистент в Постиженията му са свързани с приложение на математиката в други науки, математическото моделиране и др. 

Петима учени, един научен колектив и една компания са носителите на тазгодишните награди „Питагор“ на МОН. Те получиха отличията си на официална церемония, която бе излъчена по БНТ. В тринадесетото издание на конкурса бяха номинирани 13 представители на българската наука в шест категории. Победителите получиха плакети и парични награди.

„Наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката станаха традиция. Те се превърнаха в символ на връзката между образование, наука и култура. С тези отличия искаме да покажем на нашите забележителни учени признателността си и да им благодарим, че прославят българската наука пред света.“ С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към наградените и номинираните. Той връчи голямата награда за цялостен принос в развитието на науката на проф. Людмил Антонов.

Проф. Антонов е професор по химия в Института по електроника и водещ изследовател на Националната научна програма „Вихрен“. Научните му интереси са в областта на молекулната спектроскопия, използвана за бърз контрол на храни, напитки, етерични масла, сухи дроги и лекарствени средства. Разработил е уникална методология за анализ на сложни равновесни системи с приложение при дизайна на нови функционални материали във високите технологии и при създаването на нови биологично активни молекули.

Отличието си за пробив в науката получи проф. д-р Светла Данова, ръководител на  лаборатория „Микробна генетика“ в Института по микробиология  на  БАН за молекулярните й изследвания за приложението на млечнокиселите бактерии.

Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ получи наградата за научен колектив с резултати в полза на обществото. Екипът е от 32-ма учени, които работят за изграждане на научна инфраструктура за нуждите на морската индустрия.

Компанията за клинични изследвания „Комак медикал“ получи „Питагор“ за най-много инвестиции в научна дейност. Компанията извършва  традиционни и  иновативни клинични проучвания  за подобряване качеството на живот.

Тази година в конкурса кандидатстваха 41 учени и научни колективи. Целта на наградите е да стимулират учените към значими постижения и успешна реализация на научните изследвания в икономиката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZF$1


Всичко за коронавируса
Още новини
Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...

20,4% положителни проби, 10 починали (Обновена)
13.08.2022 09:33:44

20,4% положителни проби, 10 починали (Обновена)

1024 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 5030 теста, което прави 20,3 ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...