!
Четвъртък, 09 Май 2024
26
авг
 

Проф. Търнев: Наредбата за здравните медиатори поставя бариера пред произволните назначения

Сега у нас работят 260 медиатори в 138 общини

Сряда, 26 Август 2020 | 14:16:00


Наредбата за дейността на здравните медиатори утвърждава тази професия и гарантира принципите на професионализма при подбора, обучението и цялостната им работа. Това стана ясно от думите на проф. Ивайло Търнев, който коментира темата в Bloomberg TV ден

Наредбата за дейността на здравните медиатори утвърждава тази професия и гарантира принципите на професионализма при подбора, обучението и цялостната им работа. Това стана ясно от думите на проф. Ивайло Търнев, който коментира темата в Bloomberg TV ден след като наредбата бе обнародвана в Държавен вестник. Проф. Ивайло Търнев от дълги години работи за каузата здравна медиация, член е на УС на Националната мрежа на здравните медиатори.

Той бе категоричен, че с приемането на наредбата се поставя бариера пред безпринципните назначения и произволните уволнения на медиатори в общините, а така също и създава условия за устойчиво развитие на професията в полза на общностите и на цялото общество.  

"Здравните медиатори минават през обучение, имат социален опит и посредничат между общността, здравните и социални служби. Те съдействат за изпълнението на профилактичните програми. Подпомагат хората при освидетелстване, както и при снабдяване с определени документи", каза проф. Търнев и припомни, че идеята за създаване на ясен регламент за работата на медиаторите датира от дълги години, но едва сега получава реализацията си. Погледнато назад във времето, този дълъг и труден път започва от 2001 г., когато са заработили първите медиатори по неправителствени програми и преминава през утвърждаването на професията като държавна политика, за да се стигне до 2019 г., когато фигурата на здравния медиатор е включена в Закона за здравето.

Проф. Търнев подчерта, че според наредбата трябва да бъде обявен конкурс със заповед на кмета на съответната общината, да се избере комисия и по ефективен начин да се подберат хора за обучение. След това те се изпращат във Факултета по обществено здраве при Медицинския университет в София, полагат изпит и накрая получават сертификат. Предвидени са и форми за продължително обучение.

Той припомни, че медиаторите са били много полезни с работата си по време на епидемията от морбили през 2009 – 2010 година, а така също и при коронавирусната епидемия сега.

„Министерството на здравеопазването създаде възможност за допълнително материално стимулиране за здравните медиатори на първа линия в борбата с пандемията, някои от тях дори се заразиха“, каза проф. Търнев. Той поясни, че всяка година броят на медиаторите се увеличава с 15, като тази бройка не достига. През 2019 г. 70 общини са кандидатствали за тези места. Сега у нас работят 260 медиатори в 138 общини.

Като държавно делегирана дейност, финансирането на медиаторите предвижда за тях минималната работна заплата, факт е обаче, че тяхнатна работа е много разнообразна, като обемът й се увеличава непрекъснато, подчерта проф. Търнев. 

По думите му недостатък на наредбата е, че около 50% от дейността на медиаторите е чисто социална и немедицинска по характера си, а това не е регламентирано. Ето защо, смята проф. Търнев, е важно да се постигне координация между МЗ и МТСП, за да се допълни и унифицира профилът на тази нова професия.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VH7Q


Всичко за коронавируса
Още новини
Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.
08.05.2024 17:22:37

Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.

През 2021 г. ракът е водеща причина за смърт както при мъжете, така и при жените на възраст под 6 ...

ДКЦ
08.05.2024 16:57:37

ДКЦ "Пълмед" предлага PCR тест за диагностика на коклюш

За да отговори на големия пациентски интерес вследствие увеличаването на случаите на коклюш, особ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...