!
Неделя, 21 Април 2024
08
март
3
 

Проф. Хаджиева: Промените в стандарта по лъчелечение разширяват достъпа на пациентите

Сряда, 08 Март 2023 | 17:36:04
3

Идеята на промените в стандарта по лъчелечение е пациентът да има достъп до консултативна лъчетерапевтична помощ. И това нещо няма нужда да става в голяма болница. Това коментира пред БНР проф. Татяна Хаджиева, председател на Гилдията на лъчетерапевтит

Идеята на промените в стандарта по лъчелечение е пациентът да има достъп до консултативна лъчетерапевтична помощ. И това нещо няма нужда да става в голяма болница. Това коментира пред БНР проф. Татяна Хаджиева, председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България, във връзка с промените в стандарта по лъчелечение, публикувани за обществено обсъждане на уебстраницата на МЗ.

„Няма болница, която да прави лъчетерапия и да има мултидисциплинарна комисия, а просто на човека някой му е казал, че трябва да прави лъчетерапия и той отива при този лекар със специалност лъчелечение и лекарят му казва – да, ти трябва да направиш лъчелечение, но има нужда да направиш и други изследвания – така е и написано, „както и насочване на пациенти за консултации с други специалисти“, или за болнично лечение. Много важно е също, че не само за онкологични, а и за някои неонкологични заболявания, защото лъчелечението помага и при някои дегенеративни състояния – това са разни шипове на краката, на коленете, на раменната става и т.н., с което лъчетерапията върши много добра работа. Т.е. разширява достъпа на пациенти до специалист, който да им каже правилното решение“, коментира проф. Хаджиева.

Тя посочи, че консултативната дейност трябва да може да се извършва не при големите изисквания на болниците за апаратура и с разрешение за работа с йонизиращо лечение, а просто като хората „в най-последния град“ имат достъп до консултант за лъчева терапия.

По думите ѝ около в страната има около 80 медици със специалност по лъчева терапия, част от които обаче са в напреднала и в пенсионна възраст, но продължават да работят. „Така че ако има изискване за такова нещо, обикновено даже самото ДКЦ в някой град казва – знаете ли, на мен ми се явяват пациенти, които търсят някаква информация по лъчелечение, бихте ли дошли за някакъв ден, за някакъв час, да правите консултация. Така че това, струва ми се, разширява достъпа на хората. Вместо те да пътуват и да стигнат до този специалист, специалистът ще отиде при тях“, коментира проф. Татяна Хаджиева.

Тя посочи още, че в страната има 22 лъчетерапевтични центъра, като във всеки областен град има такъв център. „Там всеки един от специалистите по лъчелечение има право да дава консултации в извънболничната помощ. Няма изисквания за апаратура – човекът трябва да си носи собствения мозък и да има елементарните неща – бюро, кушетка за преглед, компютър, апарат за кръвно налягане, слушалки – никакви особени изисквания. Защото това е умствена дейност – разглеждане на документи, преглеждане на пациента и насочване в посоки, които трябва да се изпълняват, за да може пациентът да получи добра помощ“, завърши проф. Хаджиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kwD2

Гост 08.03.2023 22:50:47

Глупости!!!

Гост 08.03.2023 21:39:41

А кой тогава консултира и състави утвърденият стандарт по лъчетерапия и какво е вашето участие в него? Защо болните и увредени пациенти трябва да си заплащат допълнително за тези консултации, при условие, че при онкоболните лечението е безплатно, г-жо професор? Може ли ДКЦ или друга структура в извънболнична помощ да разполага с апаратура за лъчетерапия и ще получи ли разрешение за Лъчелечение? Има още много въпроси по тази тема..

гост 08.03.2023 20:47:04

Защо не и сложите по актуална снимка на жената? На тази от времето преди 10.11. 89г.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...