!
Събота, 27 Юли 2024
05
май
10
 

Проф. Хинков: Ако нямаме лекари, се обричаме на самоубийство

Петък, 05 Май 2023 | 09:23:29
10

„Аз съм в позиция на експерт, не толкова на политик. Спазвам точно този модел, който беше договорен в началото с ГЕРБ - да се представят кандидатури, които не са политически оцветени. Вярно, член съм на ДСБ, но не присъствам активно във водовърте

„Аз съм в позиция на експерт, не толкова на политик. Спазвам точно този модел, който беше договорен в началото с ГЕРБ - да се представят кандидатури, които не са политически оцветени. Вярно, член съм на ДСБ, но не присъствам активно във водовъртежа на събитията. Имам надеждата, че обективните обстоятелства налагат да се продължат преговорите, защото другото е пропадане в пропастта.“

Това каза пред БНТ предложеният за здравен министър от коалиция Продължаваме промяната- Демократична България проф. Христо Хинков в отговор на въпрос има ли шанс за реализация на този проектокабинет.

По думите му е възможно да има съгласуване на някакво ниво между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но то да не е излязло в медиите, а той самия такава информация няма.

Проф. Хинков уточни, че програмата на проектокабинета в сектор здравеопазване е писана от колектив и в този смисъл е еклектична. „Тя следва общи насоки и принципи. Това са конкретни действия като изграждането на детска болница, както и въвеждане на спешна помощ по въздух и там нямаме противоречия. Преди година имахме противоречия с ПП относно самата структура на здравната система и по-скоро отношението към демонополизацията на НЗОК и тези неща бяха преодолени. Спомняте си, че БСП бяха сложили дебела червена линия относно търговския статут на болниците. Въпросът замря, защото стана ясно, че дори да се премахне търговския им статут, те трябва да имат някакъв друг юридически статут. Не по врат, а по шия. По същия начин стои въпроса и с демонополизацията на Здравната каса“, каза той.

По отношение на възможностите за увеличаване на заплатите на персонала в лечебните заведения проф. Хинков заяви, че това е въпрос на бюджет и конкретни изчисления, но това е един от приоритети на предложеното правителство. „Ако не се увеличат заплатите на медиците, след 5 години ще се озовем в ситуация да няма кой да ни лекува. Ние можем да правим всякакви стратегии, да говорим най-различни неща, но ако нямаме лекари, се обричаме на самоубийство“, каза той.

Според бившия директор на НЦОЗА вторият голям проблем в здравеопазването е общата смъртност. „Ние сме на второ място в света по коефициент на обща смъртност от 2018 г. насам и това показва, че здравната ни система не е била готова да посрещне COVID-пандемията. Няма никаква поука от това. Въпросът не е дали ще има следваща пандемия, а кога“, каза проф. Хинков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pL*M

11.05.2017 12.05.2023 08:43:14

Новият зам. -здравен министър д-р Стоил Апостолов днес е уволнен след като вчера бе назначен. Тази сутрин със заповед на премиера Бойко Борисов, д-р Апостолов вече не е в екипа на проф. Петров, съобщиха от Министерски съвет. Причината е, че докато е бил директор на частната болница „Бургасмед“, по негово нареждане са източвали здравната каса с фалшиви операции. В съобщението от "Дондуков" 1 се посочва, че Борисов е взел решението си след телевизионен репортаж на "Господари на ефира" за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което д-р Апостолов е бил управител.

д-р Хаус 10.05.2023 14:11:32

ХИНКОВ, ПЪРВО КАЖИ СМЕНИ ЛИ СИ ПАМПЕРСА, ЧЕ ЩЕ ЗАМИРИШЕ! ДЪРТ ПРИЛЕП ТАКЪВ!

Д-р Д.Ленков-АГ 10.05.2023 10:07:13

Уважаеми колеги, вижте как е във Франция-през 1956гл. е извършено реално остойностяване на всички мед.дейности, приети са със закон от Сената и са публикувани с подписа на тогавашния президент-ген.Шарл де Гол. И оттогава само се актуализират.Тяхната ЕДНА здравна каса ,заплаща 80% от стойността на всяка извършена мед.дейност/като се калкулират мед.консумативи-абукати ,системи ,медикаменти,мед.консултации от специалисти и др/ и накрая се тегли чертата.Но касата заплаща 80%,останалите 20% са допълнително здравно осигуряване/mutuel/.Ако пациента няма такова ,доплаща кеш от джоба си.Там в болниците лекува по системата ДСГ и заплащането за всеки пациент с една и съща диагноза е различно. Там пациента ,когато отиде при ОПЛ, той заплаща определената от ОПЛ/generalist/ сума за оказаната мед.помощ ,издава му се фаттура и забележете ,след това Н.В.пациента ,отива в здравната каса ,където му възстановяват 80% от платената вече сума. За да стане това и у нас ,първо държавата трябва да стане коректен платец на здравните вноски на 4 милиона БГ граждани /защото сега тя заплаща не 8% от брутното възнаграждение ,както е по Закона за здр.осигуряване , а държавата заплаща 4% върху минималния осигурителен доход за съответната година . И тъй като това няма да се промени и след 50години, моя съвет към младите колеги е -Терминал 1 или 2.Няма друга държава в ЕС ,която да заплаща за преглед при специалист вСИМП-17 Евро ,от които той-специалиста получава 40%-т.е. 7 Евро.Е прав е Слави-"Нема такава държава"

Гост 07.05.2023 18:53:49

Че да не мислите, че ще сключваме договори със 104 каси. При нас ще се плаща кеш и с касовия бон си търсете парите от 104- те каси!

Гост 06.05.2023 06:44:01

Читавите лекари отдавна отсвириха НЗОК и преглеждат само срещу заплащане в брой. Скоро и останалите ще ги последват. А политиците не са виновни, виновен е българският народ, щото от години врещи за безплатно здравеопазване. Е, безплатно е само сиренето в капана за мишки. Ако не нарастват в пъти лекарските заплати, скоро лечение по НЗОК няма да има.

БЛС-Въоръжено Крило 05.05.2023 09:38:53

Дръжте си прасето НЗОК да е монополист, да налага жалки цени на труда с жалките заплащания на лекарите и ТОТАЛНО НЕОСТОЙНОСТЕНИЯ ТРУД вече 23 години пък ще видим дали няма да се осъзнаете ,че вече сте се самоубили. И БСП/БКП и тези спекуланти от ПП-=ДСБ, които си държите НЗОК монополист сте от един и съши дол червени дренки - комуняги та дрънкат. По това ще познаете фалшивите десни всъщност латентните комуняги, които ще си държат НЕОТМЕНИМ комунизма в здравеопазването с гнусната НЗОК монополист и няма да позволят реален избор и на лекарите и на пациентите с НОРМАЛНИ ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ , а не с фабриката за комунистическо здравеопазване НЗОК -една зависима от политическата класа креатура нямаща нищо общо с едно наистина европейско здравеопазване.

112233 05.05.2023 10:37:37

При така структурирани фондове е по-добре, че касата е една. В противен случай си представи, че за Х на бр. каси, ще имаш Х пъти повече проверки, отчети, бумаги и пр. Отделно, че здравните фондове са заинтересовани да взимат повече и да плащат по-малко, и конкуренцията ще им е в ниските цени на здравни услуги.

Elf 09.05.2023 09:03:09

,, бумаги,,e rusizam rusko kkoppele.Kakvo da te chetem.

Гост 05.05.2023 11:55:07

ГЛупости. Справка ГЕРМАНЯИ с налични 104 каси. Избор за пациента и лекаря не искат само скапано ватници,които искат да маипулират и лекари и пациенти с тотално неизгодни условия на една каса монополист. При това тотално превзета от политически и синдикални педали. Не ме интересуват проверките ,а това някой да плаща труда на лекаря АДЕКВАТНО. Не се крийте зад глупави твърдения, че скоро ви чака 0(НУЛА) каси , ИЗЦЯЛО ЧАСТНА ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА и липса на работещи лекари с тази единствена кочина НЗОК. Ще видим тогава колко ще ви е евтино.

112233 05.05.2023 12:28:39

Там действат на съвсем различен принцип, а и между другото, цените им, по които фондовете плащат на изпълнителите на МД, са едни и същи. Не лекарите избират каси, а здравноосигурените. ЛЗ са длъжни да работят с всички каси на пациентите си и административните разходи са в пъти по-високи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...