!
Събота, 02 Декември 2023
20
ноем
10
 

Проф. Хинков: До края на следващата година електронизацията ще бъде изцяло завършена

Очакваме с бюджета за 2024 г. да ни бъдат отпуснати пари за изграждане на кръвен център в Бургас, съобщи той

Понеделник, 20 Ноември 2023 | 10:10:13
10

„Разбрахме се на срещата с премиера, че след 1 април всички антибиотични рецепти ще бъдат електронни. Всички антидиабетични рецепти, тоест това, което въведохме първоначалноq ще се осъществи в пълна мяра след 1 април. Що се отнася до другите лека

„Разбрахме се на срещата с премиера, че след 1 април всички антибиотични рецепти ще бъдат електронни. Всички антидиабетични рецепти, тоест това, което въведохме първоначалноq ще се осъществи в пълна мяра след 1 април. Що се отнася до другите лекарства, те които също предстои да бъдат електронизирани“ Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Министърът поясни, че по негова лична преценка до края на следващата година електронизацията ще добие завършен вид.

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че може би до средата на следващата година ще можем да бъдем готови да електронизираме изписването на рецепти“, прогнозира той. Проф. Хинков уточни, че и към момента над 80% от антибиотиците се изписват в електронен вид и лекарите постепенно свикват с този начин на предписване. Главното според него обаче е да се спре безразборната употреба на антибиотици, защото страната ни е на първо място в Европа по антибиотична резистентност.

Както и в петък след срещата при премиера, министърът отново отбеляза, че Лекарският съюз ще предложи стимули на лекарите, които работят само електронно, но ще има една малка група лекари, която ще бъде определена от БЛС и подадена на Министерството, която ще бъде изключена от този режим – това са възрастни лекари, които по-трудно ще си извадят електронен подпис, които нямат амбулаторна практика, които работят след пенсия, спешни медици, зъболекари.

„Ще направим всичко възможно до тази дата да се осъществят тези връзки между отделните системи, като например системата Национална здравно-информационна система, където тя е основана на пациентското досие и на това да се включват в това досие всички манипулации, всички рецепти, всичко, което е правено на пациента и тази информация да се съдържа в един електронен облак. Тази система да бъде свързана със софтуерите на аптеките например, и то по-специално софтуерът, който е свързан с така наречения журнал за продажби, което е много важно да се каже, че той действа по силата на Наредба от 2009 година. Всеки аптекар е длъжен да вписва в този журнал продадените лекарства“, каза проф. Хинков.

Той коментира и настояването на лекари от Бургас да бъде разкрит Център по трансфузионна хематология в града, защото нуждите от кръв и кръвни продукти на града и областта са големи и към момента те не могат да бъдат покрити с наличната база и ресурси на отделението в областната болница.

„Заявили сме пред Финансовото министерство в бюджета за следващата година и очакваме да бъдем удовлетворени в нашите искания за това. Веднага след приемане на новия бюджет за следващата година могат да бъдат използвани“, каза проф. Хинков.

На въпрос на водещия има ли вариант млади лекари да бъдат задължени да работят някакво време в болницата, в която специализират, а не да специализират някакво място и след това да отидат в частната болница, защото там заплатата е по-добра, министърът отговори, че е трудно да се въведе такава норма, защото лекарите са свободни граждани и могат да преценят къде са по-добри условията, за да работят.

„Така че едно време имаше разпределение, аз самият съм участвал в такова разпределение и то си има своите положителни страни. Но като цяло не е това начинът да се насити страната с медицински кадри. Трябва да се подобрят начините и условията за вземане на специалност, трябва да се увеличат заплатите по време на вземане на специалност, и поначало трябва лекарите да имат по-богат избор какво да специализират“, каза проф. Хинков.
Той посочи, че се наблюдава непрекъснато увеличаване на заплатите на лекарите и трябва да им се каже, че когато натрупат опит, могат да разкрият частна практика.

„Немалка част от лекарите правят това, и това им дава допълнителен доход, който никак не е малък“, каза министърът.

В коментар по темата за електронните бележка за извиняване на отсъствия в училище проф. Хинков обясни, че засега предложението е те да отпаднат за срок от 3 дни, в които случаи отсъствията биха могли да бъдат извинени с бележка от родителя.   

   Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n5uF

Гост 20.11.2023 21:03:48

Некомпетентността като причина за непопулярността!

Гост 20.11.2023 15:08:00

ПОЛУ ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯТА на другаря ХиЛков е нелепа. Пишем антибиотици на електронна рецепта и пробиотици на обикновена хартиена. Абе тъпанари, защо правите лекаря на идиот. а ? С вашата топла бира докога ще ни цакате бе, нещастници ? Няма да може да веете знамето на електронизацията и утре да се хвалите предизборно с 'постижения' . НЕКАДЪРНИЦИ СТЕ си и туй то. Реформи се правят за подобряване на практиките , а не за зачукване на здравната система на кучевто в ....

Doc 20.11.2023 14:59:31

Много ми се ще да видя как министърът изписва е- рецепта, когато е в сградата на МЗ или от къщи!

Лекар 20.11.2023 13:47:28

Този повтаря като папагал! Много е далече от реалната медицина!

ЗОЛ 20.11.2023 12:07:30

Това ли е най-важно за здравеопазването!?!? По католици от папата да сме. Навсякъде в света е валидна хартиената рецепта, електронно е изписването само на реимбурсирани лекарства. Селата нямат с месеци вода или ползват мръсна - къде е РЗИ, МЗ? - отчитат дейност ...

Гост 20.11.2023 11:24:44

Най-непопулярният здравен министър за всички времена! Дори преди 89та година. Човекът с китара и социална хигиена, нищо повече!

Гост 20.11.2023 10:19:30

Напълно неориентиран в лечението на болни и изписването на лекарства! С команди- само в социалната медицина! Ротация!

Гост 20.11.2023 10:31:26

Каква ротация? Той си е гербаджийче.

Гост 20.11.2023 10:42:53

Не е! Сам казва, че е от ДСБ.

Гост 20.11.2023 11:02:28

Той може да каже и че е от Бирената партия. А дали е така?


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА препоръча повишено внимание при употребата на лекарства, съдържащи псевдоефедрин
02.12.2023 10:10:28

ЕМА препоръча повишено внимание при употребата на лекарства, съдържащи псевдоефедрин

Комитетът по лекарствена безопасност на (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) препо ...

Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация
01.12.2023 18:41:22

Трима българи получиха шанс за втори живот чрез трансплантация

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след д ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...