!
Петък, 17 Май 2024
17
юли
9
 

Проф. Хинков: Парите са навлезли много дълбоко в системата и са объркали много умове

Понеделник, 17 Юли 2023 | 10:07:26
9

Концептуалната ни здравна система наистина е добра. Тя отговаря на всички критерии на водещите институции по света, които се занимават със здравеопазване. Явно има друга причина, за да не работи добре. Вероятно е в шофьорите, които се сменят и карат та

Концептуалната ни здравна система наистина е добра. Тя отговаря на всички критерии на водещите институции по света, които се занимават със здравеопазване. Явно има друга причина, за да не работи добре. Вероятно е в шофьорите, които се сменят и карат тази кола. Това каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред bTV.

По думите му проблемът е в това, че парите са навлезли много дълбоко в системата и са объркали много умове. „Имам предвид, че когато един човек започне да получава пари, които не е и сънувал, че може да взема преди 10-15 години, той започва да променя манталитета си. Говоря за шефовете на някои болници, за т. нар. феодализация. Ето примерът с „Майчин дом“ е такъв. Поне досега не съм установил нарушение, което да ме накара да кажа на изпълнителния директор да напусне“, каза проф. Хинков.

Той заяви, че последната проверка, от март тази година, е показала, че нивото на заплати е достигнало нивото от Колективния трудов договор. „Има несправедливо разпределение на ДМС и това нещо ще се поправи. Имам разговори с изпълнителния директор. Но там проблемите са като че ли на лична основа и хората като че ли са скарани заради пари“, допълни здравният министър.

Проф. Хинков беше категоричен, че няма проблем със заплащането на директора на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Тези 1 707 000 лв. за 2,5 години са получени по правилата. „Това е системен проблем. Не е луд този, който яде зелника. Този случай не е изолиран в страната. Има много държавни болници, в които директорите взимат такива пари. Има проблеми, които трябва да бъдат решени на системно ниво. Опитваме се да направим методика, която да въведе повече справедливост при разпределението на ДМС“, допълни той.

По отношение на заплатите в Спешната помощ проф. Хинков заяви, че в този бюджет, който е за половин година, не се предвиждат пари за увеличения на заплатите за медиците от Спешната помощ, но миналата година е имало две увеличения. Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме заедно с Министерството на труда и социалната политика. Така трудът им ще стане първа категория и това ще има даде възможност догодина да искат много по-високи пари“, каза той и допълни, е ще се бори за съществено увеличение на парите за Спешна помощ с 15- 20% за бюджета за 2024 г.

„Там реформата тепърва предстои и се надявам, че ще има и хора след мен, които да я продължат“, допълни министърът.

Според проф. Хинков спирането на приватизацията през 2001 г. е довело до това да имаме двойно повече болници, от колкото са ни нужни, тъй като не могат да бъдат спрени частните инвестиции. „Това, което сега можем да направим е да не даваме разрешение за лечебна дейност. Те могат да си строят, могат да инвестират и да чакат времето, когато ще получат такова разрешение. Инструмент за това е Здравната карта, който може да даде обективната информация дали има нужда от нови легла и нова мощност в дадена област“, уточни той.

По отношение на Националната детска болница министърът заяви, че в момента се подготвя строежа й. „Когато дойдох в Министерството, заварих с този мега проект. Една от алтернативите на детската болница е била болница „Лозенец“ и ми трябваше време, за да се убедя, че там не е подходяща възможност. За да отговоря на въпроса защо точно в „Горна баня“, трябваше да се запозная с всички други варианти. Засега това е единственото възможно място. Предстои да се направят действия, свързани с инфраструктурата и смятам, че до две години трябва да имаме детска болница“, каза министър Хинков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RXHT

Гост 12.08.2023 16:14:38

А, не е така! Друго си е да тежиш 150 килца и да пренасяш тленното си тяло в джип. За това са нужни много парички.

Levretov 21.07.2023 18:24:10

Онкоболницата на "Пловдивско поле " 6 най-вероятно ще остане без персонал в скоро време, в началото на август се прекратява и трудовото правоотношение с главния счетоводител. Преди няколко дни болницата остана без касиер. По време на законен отпуск беше освободен от длъжност и началника на Урологична клиника, който имаше срочен трудов договор до септември 2025 година след проведен конкурс. Проф. Елена Александрова работи в друго болнично заведение. Кой ще бъде следващия се пита в задачата? Де факто се спъва функционирането една клиника, открита официално през май 2016 година, създадено с много усилия болнично звено в помощ на пациентите за диагноза и лечение на онкологични заболявания на пикочополовата система у мъжа и пикочната система у жената. Финансирането е подпомогнато по програма "ДЖЕСИКА" и лихвен заем в продължение на доста години занапред. Господин министъра би трябвало да е информиран по случая, да назначи проверка и вземе мерки като принципал!

Гост 24.07.2023 15:34:35

Айде стига сте ревали от тази онкоболница! Да каже човек, че никога не сте имали добронамерено ръководство, та да ви съчувства. Сами се докарахте до този хал заради злоба и мерак за власт на "величия" в пенсионна възраст. Александрова да е доволна, че с това ЕГН е излъгала някой будала да я вземе на работа. Да си сменя памперсите редовно и мълчи. За урологията - RIP. Скоро същото за цялата болница.

Гост 18.07.2023 15:04:15

Истината е ,.че Парите са навлезли много дълбоко в системата на мислене на едни комуняги и са объркали много умове в желанието си тези пари да не се плащат на лекарите и медсестрите .Защото комунягите са опитни в това да държат лекарите като слуги на народа и никога да не плащат честно този труд. Този е паднал (морално) не далече от комунистическата круша...

Господинов 18.07.2023 09:52:40

Категорията труд при полицаи и военни е регламентирана чрез член 69 от КСО(Кодекс за социално осигуряване). Как точно господин Министъра вижда промяната на категорията труд за работещите в системата на Спешна медицинска помо? И в какъв срок. Ако наистина има намерение нещо да променя разбира се.

хубав системник 17.07.2023 15:41:39

Доста хлъзгави отговори, които не пасват идеално с опита да се представи като голям познавач на нещата. Системата била хубава, но се управлявала двайсет години от пияни шофьори. Ето сега той е трезвеника на кормилото. Питат го за директорите на болници феодали и техните доходи, а той почва да се гъне и да обяснява как това било проблем на системата, видиш ли, нищо не можел да направи, всичко било законово?? Я някой да му подаде дрегера на време!

Гост 17.07.2023 12:02:00

В много от нещата, които казва министърът е прав. Друг е въпроса, каква политическа подкрепа ще има за реализиране на целите. В това отношение не е за завиждане. Особено за евентуално преструктуриране на болничната мрежа и обезпечаването и.

Лекар 17.07.2023 11:53:03

Този т. нар. министър не е ли един от основоположниците на тази система заедно с И. Семерджиев? Да не би да е забравил?! Като директор на НЦОЗА защо не направи нищо за общественото здраве? Кого критикува сега? Такива са жалки и безплодни хора!

Господинов 17.07.2023 10:50:07

Господин Министъра много умело шикалкави. Не случайно е министър, определено. Когато се постави въпроса за началната лекарска заплата, господина заговори за предполагаемата заплата на начинаещ общопрактикуващ лекар. Около 10000 лева. Едва ли не. Защото ще покрива голяма територия, но слабо населена. Както и да е. Ами лекарите в общинските болници? Те със колко хиляди започват?! В бюджета не били предвидени средства за увеличение на заплатите, но за сметка на това миналата година на два пъти е имало увеличение на заплатите. Когато нямаше бюджет... И още нещо. Впечатли ме мнението на господина за работата на лекарите от Спешна медицинска помощ. Работели сме по строго определени протоколи та работата ни била далече от лекарското изкуство. Официално утвърдени протоколи за работа в Спешна помощ НЯМА! И ако в болницата има възможност да бъдат назначени лабораторни изследвания, образни изследвания, да попиташ колега, да извикаш консултант, в условията на Спешна помощ всичко се решава на място и на минутата! Ето това е лекарско изкуство! Далече сте от истината господин Министре! И още нещо: щели сте да лобирате до края на годината да получим(евентуално) първа категория труд, та за по- нататък да имаме по- основателни претенции за заплати и т.н. Благодаря! Дерзайте!


Всичко за коронавируса
Още новини
Под 50% е използваемостта на леглата в болниците
17.05.2024 14:44:38

Под 50% е използваемостта на леглата в болниците

Едва 48.94% е използваемостта на леглата в болниците, сключили договор с НЗОК, за април 2024 г. Т ...

Механизмът за плащане на онколекарствата в болниците най-после е обнародван
17.05.2024 13:59:39

Механизмът за плащане на онколекарствата в болниците най-после е обнародван

Механизмът, по който НЗОК заплаща онколекарствата и кръвните медикаменти на болниците, най-после ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...