!
Понеделник, 22 Април 2024
28
март
 

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Кириакиду: Фокусирането върху превенцията е ключово за справянето със сърдечносъдовите заболявания

Четвъртък, 28 Март 2024 | 12:29:47


Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 10 строук центъра в страната, но това на практика се оказа невъзможно. Направих нова работна група с водещи специалисти в тази област и се създаде една нова

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 10 строук центъра в страната, но това на практика се оказа невъзможно. Направих нова работна група с водещи специалисти в тази област и се създаде една нова система, която предложихме за нотификация от страна на Европейската комисия за създаване на 17 центъра. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Христо Хинков на конференцията „Сърдечносъдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“, която се провежда в Дома на Европа в София.

Седем от тези центрове ще бъдат с функции, които да поемат целия спектър – тромболиза, тромбектомия, по-тежки манипулации, включително и обучение. Останалите ще бъдат с по-леки функции и възможност за по-гъвкаво поведение, обясни проф. Хинков, цитиран от БТА.

В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено и създаването на единен интердисциплинарен национален център за провеждане на широкообхватен пренатален и неонатален скрининг на социално значими заболявания, добави той. Със знанията за това какво е потенциалното състояние и какви са рисковете пред подрастващите можем да постигнем ефектите, които търсим, каза министърът в оставка.

Той обърна внимание на това, че хората предпочитат да запазят начина си на живот, който може да не е толкова здравословен, но им доставя някакво удоволствие. Затова темата за личното отношение към здравето и обучението от ранна възраст в училище е изключително важна, посочи Хинков.

Има изследвания, които показват, че около 70-80% от общественото здраве се дължи на лично отношение към здравето и социалните фактори. Останалите 20-30% се разпределят между здравната система, околната среда и генетичните фактори, добави министърът в оставка. 

„Ключът за справяне със сърдечносъдовите заболявания е ефективното фокусиране върху превенцията“. Това пък заяви Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните, във видеообръщение пред конференцията.

Домакин на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, в партньорство с посланик Фредерик Мерис и посолството на Кралство Белгия в България.

Целта на форума е да събере здравни експерти на национално и европейско ниво, представители на институциите на Европейския съюз (ЕС), учени и представители на академичните среди, за да обсъдят поставянето на сърдечносъдовото здраве в центъра на европейския дискурс.

Програмата на конференцията е фокусирана върху две основни теми – „Укрепване на социалната и здравната програма на ЕС: развитие на сърдечносъдовото здраве и перспективи за бъдещето” и „Сърдечносъдовото здраве в България: как да превърнем предизвикателствата във възможности за предоставяне на по-добро здравеопазване на българските граждани”.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за преждевременна смъртност в Европейския съюз (ЕС). Всяка година се регистрират над 6 млн. нови пациенти и повече от 1,8 млн. смъртни случая.

Еврокомисар Кириакиду посочи, че ЕК заедно с държавите членки работят по Целите за устойчиво развитие на ООН и по-специално намаляването на преждевременната смъртност от незаразни болести с една трета.

„Създадохме инициатива на ЕС за незаразните болести, наречена „По-здрави заедно“. Тя подпомага държавите членки в разработването на политики и други действия по отношение на ключови заболявания, включително сърдечносъдови, каза Кириакиду. Осигурихме също така около 7 млн. евро за проекти, ръководени от заинтересованите страни, относно факторите, определящи здравето, сърдечносъдовите заболявания и диабета, и накрая стартирахме още едно съвместно действие относно факторите, определящи здравето, със 73 млн. евро финансиране от ЕС“, обясни тя.

По думите ѝ това ще подпомогне държавите членки в създаването на амбициозни инициативи за подобряване на здравето на хората.

"Осигуряването на ефективна превенция и лечение е наш общ ангажимент, който отразява ценностите и приоритетите на нашето общество. Ето защо е толкова важно да обединим усилия в предоставянето на равен достъп до здравеопазване, развитие на устойчиви здравни системи и иновативни решения", посочи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Тя акцентира върху значението от ранното диагностициране, скрининга, превенцията, инициативите върху повишаването на осведомеността по отношение на сърдечносъдовите заболявания и заяви, че те трябва да са обща цел.

"Нека не забравяме силата на научните изследвания и иновациите при превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Чрез разработване и интегриране на цифрови здравни решения, осъществяване на сътрудничеството между изследователи и институции, можем да предоставим нови и по-ефективни решения за превенция, диагностика и лечение", каза Мария Габриел. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4mYM


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...