!
Събота, 27 Юли 2024
02
апр
2
 

Проф. Хинков: След задължителна хоспитализация рисковите пациенти се наблюдават от ОПЛ

Вторник, 02 Април 2024 | 11:48:35
2

Рисков пациент е този, при който психотичното състояние представлява опасност за собственото му здраве и/или това на околните. В случаите на такова поведение се предприема задължително лечение, визирано в разпоредбите на Закона за здравето. Стационарно

Рисков пациент е този, при който психотичното състояние представлява опасност за собственото му здраве и/или това на околните. В случаите на такова поведение се предприема задължително лечение, визирано в разпоредбите на Закона за здравето. Стационарно проведеното задължително лечение следва да доведе до снижаване или отпадане на риска. Това казва министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев относно грижата за пациенти с психични заболявания в Добрич. Поводът за питането е нападението с нож от психичноболен в градския парк на Добрич в началото на март над двама мъже, при което единият от нападнатите беше прободен в гърдите и почина.

Министърът уточнява, че ако няма подобрение и отпадане на риска, се изготвя съдебно-психиатрична експертиза от лечебното заведение и се препоръчва удължаване на срока на задължителното лечение при стационарни условия или се променя в задължително амбулаторно лечение (при наличие на близки, които са готови да сътрудничат на лечебния процес). След прекратяване на стационарното задължително лечение пациентът се насочва към общо практикуващ лекар и към специализирана извънболнична практика по психични болести. Изборът на психиатър е личен.

По отношение на конкретния случая министър Хинков съобщава, че той се води на диспансерен отчет от 28 септември 2021 г. в ЦПЗ „Д-р Петър Станчев“ – Добрич. Той има дългогодишен опит на употреба на психоакгивни вещества, който е прераснал в зависимост, довела до нарушен емоционално-волеви самоконтрол. Мъжът има и крайно тежък социален статус. Родителите му и брат му са починали и за него полага грижи възрастната му баба.

Има многократни хоспитализации в ЦПЗ Добрич и е насочван с решения на Районния със-Добрич за стационарно лечение в ДПБ Царев брод и ДПБ Карвуна. Експертно е оценен с висок риск от себеувреждащи и агресивни прояви по психотични мотиви, на фона на емоционално нестабилна личност и липсващ самоконтрол, опасен за живота и здравето както на себе си така и за живота и здравето на околните.

От общо 365-те дни на 2023 г. лицето е било под стационарна медицинска психиатрична грижа 185 дни, т.е. половин година е получавал активна психиатрична грижа.

„Включен е в програма за лечение на зависимости. Поставен на висока степен и висок от риск от агресия и автоагресия и суицид и на 04.03.2023г. след наблюдение на психичното му състояние преоценен и поставен на средна степен на зависимост от грижи. По време на престоя няма регистрирани агресивни и автоагресивни прояви. Спазвал указания режим в отделението, при редовен прием на аптипсихотичните медикаменти. На 6 юли 2023 г. е подписал съгласие да продължи лечението си на доброволен принцип. След проведени разговори между директора на болницата и лекуващия лекар, както и разширени психиатрични интервюта, попълнен въпросник за преосвидетелстване, се е взело на екипно съвещание, решение да бъде изписан на 28 юли 2023г. Бил е в добро психично и физическо здраве. Изписан е апсихогичен. Предоставена му е рецептурна бланка с предписаните му медикаменти за домашно лечение. Предаден на баба му, на която е обяснено начина на прием на лекарствата. Също така са дадени насоки за контрол върху употребата на психоактивни вещества и алкохол.

От 27 септември 2023г. до 30 септември 2023 г. е постъпил в ЦПЗ-Добрич на доброволно лечение за зависимост към психоактивни вещества. Нямало е данни за агресивни и автоагресивни прояви, подписан е терапевтичен договор за зависими пациенти и информирано съгласие за лечение. На 4-тия ден от престоя е настоял за изписване, поради което началник отделението е провел разговор с пациента и с баба му, която е най-близкият му родственик. Предупреден е за опасността за здравето и живота му при евентуално приемане на психоакгивни вещества. Подписал е декларация за отказ от лечение. Изписан е на 30 септември 2023 г. в присъствието на неговата баба и е насочен към общопрактикуващ лекар и психиатър. След изписването му по информация на управителя на лечебното заведение не са получавани сигнали от баба му, от граждани или институции за влошаване на неговото състояние. Той се е възползвало от правото си за амбулаторни прегледи при психиатър, извън Центъра за психично здраве, имащ договор с НЗОК.

Няколко дни преди нападението над двамата мъже в Центъра е получено обаждане от Първо районно управление-Добрич, с молба за преглед и оценка с оглед на евентуална хоспитализация на лицето. Заявена е готовност да бъде прегледан в ЦПЗ, каквато е обичайната практика и хоспитализиран при необходимост, за което е уведомен дежурният за деня персонал. Лицето обаче не е заведено за преглед, казва министър Хинков.

Целия отговор на министъра може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nu@B

Гост 02.04.2024 15:43:01

Кретените от властта ще натресат и психично болните на личните лекари. Като ,че ли са му роднини. Да не говорим ,че скапаната популисткокомунистическа касичка НЗОК не плаща пукната стотинка ,ако влезе пациент с психиатрична диагноза в кабинета на доктора . НУЛА ЛЕВА СТРУВА ТОЗИ ПРЕГЛЕД, и нула лева потребителска такса, ако ще да идва през ден ,разбра ли другарю ХиЛков с комсомолските поръчения на устата. Нещастници популисти от властта на фалшивите десни партии фантоми с неевропейско поведение.

Гост 02.04.2024 12:50:03

Ъхъ... ОПЛ е прибрал вкъщи болния за да си го наблюдава.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...