!
Събота, 24 Февруари 2024
11
септ
16
 

Проф. Хинков: По икономическа логика някои болници трябва да се закрият или преобразуват

Понеделник, 11 Септември 2023 | 09:42:46
16

„Районните болници в страната са с някъде около 80% акционерно участие на държавата в тях. При положение, че преди 20 години те са били 51% държава и 49% община. През всичките тези години болниците очевидно са работили на загуба и държавата е нал

„Районните болници в страната са с някъде около 80% акционерно участие на държавата в тях. При положение, че преди 20 години те са били 51% държава и 49% община. През всичките тези години болниците очевидно са работили на загуба и държавата е наливала в тях под различни форми, по различен начин средства, които са довели до това да се придобиват акции от дружеството и накрая се достига до средно ниво на около 80% от акциите в тези областни болници в страната“.

Така министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обясни пред bTV защо смята тези болници за „цъкащи бомби“.

По думите му, ако се следва строго икономическата логика, някои от тези болници трябва да бъдат закрити или да се преобразуват. „Въпросът е, че Министерството на здравеопазването има много амбициозно намерение да ги преструктурира, да ги запази, по различен начин – чрез вливане с други болници, чрез окрупняване по райони с работещи болници, с продължаване на помощта, която се оказва“, коментира министърът. Той допълни, че сред тях има и болници, които са структуроопределящи, така че въпреки големите им дългове с тях промени няма да се правят. За пример министърът даде спешната болница „Пирогов“, където по думите му по отношение на дълговете „цифрата е сериозна“.

Министърът увери, че през следващата година се очаква увеличаване на заплатите в сектора, без да се ангажира с конкретика. Проф. Хинков само уточни, че има подобно уверение от финансовия министър. „Това, което е моята работа, е да се опитам да защитя заплати, които аз считам, че са важни за определени болници, като например тези структуроопределящи болници, за които говорим – 28 областни болници, където наистина трябва заплатите да са достойни, така че работещите в тях да не бъдат привличани от новостроящите се болници“, каза той.

Наболелия въпрос за разликата в заплатите на някои болнични директори и тези на техни колеги от съответните лечебни заведения здравният министър коментира така: „Този въпрос вече започва да се решава чрез Националния рамков договор, където е заложено, че възнагражденията ще бъдат 1 към 10, макар че това е в отлагателно време, след 6 месеца. Така че има възможност да се преструктурират вътрешно болниците, където има такива големи диспропорции“.

Запитан конкретно за случая с проф. Иван Костов и „Майчин дом“, той заяви: „На този етап всички проверки, които са направени в „Майчин дом“, показват, че болницата е в едно относително добро финансово състояние. Разговорите ми с персонала на болницата създадоха у мен убеждението, че по-голямата част от персонала стои зад Иван Костов, а не зад тези хора, които изведоха тези диспропорции в публичното пространство. Аз съм съгласен с тях и от самото начало казах на този синдикат „Защита“, които започнаха всъщност с проблема Иван Костов, че това е въпрос и на морал. Но в крайна сметка тези всички вземания са декларирани и са легални. Тоест има нещо сбъркано в самата система на финансиране. И това, което ви казах преди малко, че в националния рамков договор са заложени такива съотношение най-висока – най-ниска заплата, е първа стъпка към решаване на тези диспропорции“.

Министърът се спря и на проблема с недостига на лекарства, като посочи, че част от проблема е политиката на ценообразуването у нас, тъй като според него ниската цена прави редица медикаменти атрактивни за реекспорт.

„Предложили сме едни промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, които до голяма степен ще решат проблема с верификацията, тоест с регистрирането на едно лекарство, което влиза в системата, след като е подадено от притежателя на разрешение за употреба, и след това излиза чрез изписването му в аптеките“, припомни той.

На финала на разговора, запитан кое е парчето, което най-добре описва състоянието на здравеопазването ни, проф. Хинков назова The Who и парчето им Behind Blue Eyes.

„Текстът на това парче до голяма степен кореспондира със състоянието, менталното състояние на българския лекар“, заяви министърът и описа българския лекар като „тъжен, понякога незаслужено обиден. Понякога се чувства самотен, неразбран, понякога гневен“.

На въпрос как може да се промени това, проф. Хинков заяви: „С дългогодишни усилия, с постоянно усилие да може да се повдигне образът на българския лекар отново, да се изчисти от всичките тези неща, които в момента го замърсяват“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%ERS

Идеалист 06.10.2023 05:56:26

Половината от болниците са медицински работилници, където имплантират някоя джажджа!

Един 17.09.2023 13:02:24

Ясно е ,че този министър изобщо не е в час ,като ще прави приватизация на държавни болници е редно да каже колко акции ще получат хората с трудов стаж над 5 г във всяка от тези болници ,които са изнесли цялата дейност на гърба си ,без да са получили реално остойностяване на труда си ,работят денонощно за сметка на здравето си и срещу цял лев за нощен труд ,редно е голямата част от акциите да влязат в ръцете на тези медици ,а не в ръцете на червената несменяема от 80 години мафия завладяла всички сфери на живота ни ! А дето един феодал ,пък бил и той най кадърния ще обира 80% от оборота на държавно заведение ,а другите ,дето са ги изработили ще лапат мухи с 100 пъти по ниски заплати ,за това във всяка държава хвърлят в затвора заради брутална гавра с хората които работят или се лекуват там ,липсата на държава е осезателна!

Дядо Хинко 01.10.2023 17:19:54

Николко!

Лекар 14.09.2023 08:19:18

Министъра си е читав . А по долу фарма драскачите продължават да пишат глупости !!! Три мил ярда стигна бюджета за лекарства !!! Лобистите на фарма мафията начел с Жени ,Пандов , гетов и други командват здравеопазването в момента . Това са хора без медицинска експертиза и тяхната задача е в края на годината всички икономии с едно решение на надзора да отидат за лекарства .

До До МЗ 11.09.2023 17:23:25

споко велковска ще направи един круиз на хинков до изхода на мезе-то

Гост 11.09.2023 17:14:42

Нито си икономист, нито лекар. Политик също не си. Със здраве да харчиш подаръка от Костов, но не пипай нищо в здравеопазването. Смешко, ще закрива болници а да махне един крадец не може

До МЗ 11.09.2023 16:38:35

За да ходи на круизи

МЗ 11.09.2023 16:07:46

хинков се пита защо ли велковска още е в борда

Гост 11.09.2023 13:23:09

Слушахме, слушахме. С чувство на жал за бъдещето, народа, децата, за самия човечец дори. Пуснат в необрано лозе.

ОПЛ 11.09.2023 13:12:25

Слушах интервюто с Ж. Марчева. Трагедия! Този човек говори като лелките от женския пазар! Некомпетентен, много далече от реалните проблеми. Не му разрешавайте нищо да прави! Ще е гибел след него!

Лекар 11.09.2023 11:17:07

Очевидно е, че Хинков е дялнат в главата. Той е там да укрепва здравеопазването и да се грижи за здравето на българите. Да си прочете Закона за здравето и да разбере добре какви са му отговорностите, като министър. И запомнете нищо не замърсява българският лекар в момента и престанете, че няма да остане читав лекар в България.

Гост 11.09.2023 11:04:54

Ти ли, бе говориш за икономическа логика? Ти ли бе компроментирана псевдо синя отломко? Говориш за икономическа логика и приватизация, докато защитаваш Костов, директора на Майчин дом. Сам обявяваш, че е неморално това, което прави. На кой свят си? Или при теб мамона много говори! Ти си този, който позволява Костов да извлачва стотици хиляди лева дори и от паркинга и всичко друго от една държавна болница! Скрий се някъде и никога не се занимавай с управление на здравеопазване, защото такива като теб само съсипват! Няма думи, с които да се опише това падения!

Гост 11.09.2023 10:28:05

Точно по икономическа логика някои структури към МЗ трябва да се закрият, или преобразуват.

Защо 11.09.2023 11:21:17

Защо бордовете на Болниците са пълни с хора без капацитет, но с политичека подкрепа, които само лапат хиляди. Някой от тях даже не ходят на заседанията на бордовете. Това трябва да се промени!!!!!

Гост 11.09.2023 11:44:58

Защото се работи с поставени лица. Или влизаш в схемата, или...

Ххх 11.09.2023 10:22:23

По икономическата логика не знам, ама по човешката логика ти не трябва да си министър !


Всичко за коронавируса
Още новини
Огромен интерес към прегледите на деца в Пазарджик отчетоха от УМБАЛ „Св. Георги“
24.02.2024 11:48:20

Огромен интерес към прегледите на деца в Пазарджик отчетоха от УМБАЛ „Св. Георги“

Огромен интерес предизвикаха безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръково ...

Средствата за трансплантацията на Амая са събрани. Какво следва?
24.02.2024 11:03:05

Средствата за трансплантацията на Амая са събрани. Какво следва?

За броени дни бяха събрани малко над 750 000 лв. за сърдечната ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...