!
Събота, 27 Юли 2024
05
ян
1
 

Проф. Христова: Здравната ни система е подготвена за пик на вирусните заболявания

Протестите бяха катализаторът за премахването на мерките в Китай, каза Димитър Владиков

Четвъртък, 05 Януари 2023 | 11:42:59
1

„Доста са ограничени данните от Китай. Секвенираните проби там показват доминиране на подварианта на Омикрон BA.5, който доминира и в нашата страна. Всички други подварианти са под 10%, т.е. не можем да говорим за нов подвариант, който да е причи

„Доста са ограничени данните от Китай. Секвенираните проби там показват доминиране на подварианта на Омикрон BA.5, който доминира и в нашата страна. Всички други подварианти са под 10%, т.е. не можем да говорим за нов подвариант, който да е причина за увеличаването на заболеваемостта там“. Това каза пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й причината за това се дължи на отпадането на мерките и неимунизирано население.

„Това не е опасно за нас, защото, първо, у нас доминира същият подвариант, и второ – активното циркулиране на вируса създаде достатъчно подлежащ имунитет. Все пак има какво да се направи, за да се ограничи разпространението“, смята проф. Христова.

„При нас заболеваемостта е на много ниски нива – на нивата между отделните вълни, през които преминахме. Няма нищо тревожно, но е твърде вероятно това положение да се промени, най-вече защото влизаме в зимния сезон, но и заради някои допълнителни фактори. Очакват се пътувания заради лунната Нова година – не само до Китай, но и до редица други азиатски страни. В цял свят и в Европа заболеваемостта от COVID-19 спада и единствено в Азия се повишава – не само в Китай, но и в Япония, и в Южна Корея“, допълни тя.

Според нея се очаква пик и то не само на COVID-19, a и на грип и остри респираторни заболявания, в края на януари – началото на февруари. „Здравната ни система обаче е подготвена и има опит. Диагностичните звена знаят какво да правят“, увери проф. Христова.

Според нея е необходимо носенето на маски с по-висока защита на летищата и в самолетите, както и някакъв филтър за пътниците, които идват от Китай, макар че нямаме директни полети.

Проф. Христова уточни, че Китай официално обявява по 200 000 нови случая на COVID-19 на ден, но според анализатори те са над 1 000 000. „Трябва да уточним, че те се ваксинираха основно с техните ваксини, които са убити цели ваксини, а това са най-слабо ефективните. Защитата при тях е около 50%, докато при нашите – над 90%“, уточни още тя.

„Мерките за пътуване от Китай през последните две седмици са доста по-леки, отколкото бяха преди. Сега, за да се излезе от страната, трябва да се попълни специална здравна декларация, в която отговаряш дали си имал контакти със заразени, или симптоми на COVID-19. След като я попълниш, спокойно се качваш на самолета. Носенето на маски е задължително, но когато пристигнахме в ЕС, маските отпаднаха и се придвижихме към България съвсем спокойно“, разказа Димитър Владиков, който живее в Шанхай и само преди часове се връща в България.

Той уточни, че изискване за тест при излизане от Китай и влизане в европейска държава няма. Такова изискване има при влизане в Китай обратно – до 48 часа преди пристигането.

„Протестите бяха катализаторът за премахването на мерките. Всички бяха изненадани от бързата им отмяна, защото след като две години буквално затваряха кварталите, сега ги премахнаха за една нощ. Веднага след това обаче много хора се разболяха, защото започнаха да ходят по заведения, кина, фитнес зали“, коментира още Димитър Владиков.

Той сподели, че негов приятел е бил заразен и две седмици е стоял вкъщи. След като е оздравял, си е направил тест, който е бил негативен, но ден по-късно втори тест е излязъл положителен.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x6$R

Gost 05.01.2023 13:51:58

Тази никога не е имала реален контакт със здравната система.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...