Неделя, 24 Януари 2021
13
ян
7
 

Проф. Христова: Седмица след втората доза ваксина човек вече е напълно защитен

Заявените количества ваксини за България са напълно достатъчни, дори и желаещите да се увеличат двойно

Сряда, 13 Януари 2021 | 10:17:43
7

„Ваксината на "Модерна" е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия. Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - тоест

„Ваксината на "Модерна" е доста близка до тази, която познаваме и с която вече имаме опит. Но има и някои различия. Близка е като конструкт, като решение на въпроса какъв да бъде ваксиналният конструкт, с който да бъдат ваксинирани хората - тоест, отново е информационна РНК, това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания“. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя се спря и на различията между ваксините на "Модерна" и "Пфайзер". По думите на вирусолога ваксината на "Модерна" е стабилна до 6-7 месеца при температура минус 15 до минус 25 градуса, за разлика от тази "Пфайзер", при която трябва по-дълбоко замразяване. Второ, в хладилник ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 30 дни, докато за другата – на „Пфайзер“ ще са необходими няколко дни. И трето, на стайна температура ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 12 часа за разлика от тази на "Пфайзер", която ще бъде стабилна до 2 часа.

В допълнение проф. Христова уточни, че ваксината на"Модерна" няма нужда от разтваряне, тя вече е разтворена.

"Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при "Пфайзер" ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова. Освен това, втората доза трябва да се постави 4 седмици след първата, докато при ваксината на "Пфайзер" втората доза се поставя три седмици след първата. 

Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза количествата антитела се увеличават двойно, и седмица след втората доза имунитетът е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, че седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен“, обясни специалистът.

Според проф. Христова не може да се прогнозира кога ще бъда достигнато ниво на колективния имунитет от 70% нито на глобално, нито на национално ниво, но хората вече са достатъчно мъдри и интересът към ваксините нараства.

Проф. Христова увери, че за ваксината на "Модерна" няма да има различия върху кои групи тя влияе - мъже, жени и хора с хроничин заболявания. Хронично болните хора също ще могат да използват тази ваксина.

Ваксината на "АстраЗенека" е така наречената векторна ваксина, при която е използван човешки аденовирус. Още продължават изпитвания по нея и се очаква скоро тя да получи лиценз. Остава открит въпросът за още ваксини, които ще влязат в разрешителния списък за ваксинацията. Проф. Ива Христова посочи, че е много рано да се каже дали коронавирусът ще се разпространява след поставената ваксина, но при всички случаи ваксинирането ще намали многократно разпространението му.

Заявените ваксини за България ще бъдат абсолютно достатъни като количество, дори и броят на желаещите да си ги поставят да нарасне двойно, каза проф. Христова.  

Тя се спря и на темата за сезонния грип, който по думите й тази година ще закъснее и вероятно ще имаме грипна вълна в края на януари. Тя няма да бъде толкова силна, ще има и случаи на ко-инфекция - грип плюс COVID, но те ще бъдат редки, смята проф. Христова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UqKX

Гост 13.01.2021 16:18:58

Тази дама напразно се напъва. Нейната специалност е друга.

Гешев 13.01.2021 11:20:58

Ваксината на Пфайзер е безопасна! Който няма антитела, не е прекарал корона вирус и е над 50 години да се ваксинират задължително! Останалото са празни приказки на профани и луди, дето няма кой да ги диагностицира!

Да да 13.01.2021 11:42:02

Гешев с Боко Тиквата и компания в затвора! От там ще се изказват!

Да да 13.01.2021 10:25:58

Напротив - интересът към ваксините не нараства! Лъжи и лъжи няма как да ви минат! Хората не са глупави и не ви вярват продажни професори и лекари! Срам ме е от вас!

Брех 13.01.2021 19:33:02

Ти "Да-да" на процент заплащане за коментар ли си тук? Май на такова прилича. Чудесно, няма да вярваме на лекари и професори, да живеят анонимните форумни философи, без никакво образование и компетентност!!! Ура аааа!!!!

Да да 13.01.2021 10:23:41

Браво! И трите платени клоаки на властта по телевизията! Ставате смешни, какво ли не правите само и само да лижете някой части на Борисов, Ботокса и компания! Вие не сте никакви лекари и професори, вие сте срам за медицината в България! Забравили човешкия си облик и продали душите си за пари!

Лекар 13.01.2021 23:40:12

Луд умора няма. Почини си малко бе човек. Как ти стигат силите?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...