!
Петък, 29 Март 2024
20
окт
6
 

Проф. Чернев: Лекарят трябва да бъде със здрава психика и да бъде издръжлив

Увеличава се честотата на колоректалния рак, всеки ден поставяме тази диагноза

Четвъртък, 20 Октомври 2022 | 17:16:01 Надежда Ненова
6

Един от най-известните хепатогастроентеролози в страната и началник на Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в УМБАЛ „Софиямед“ проф. д-р Константин Чернев беше награден за „Дългогодишна дейност в областта на мед

Един от най-известните хепатогастроентеролози в страната и началник на Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в УМБАЛ „Софиямед“ проф. д-р Константин Чернев беше награден за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността“ на церемонията „Лекар на годината“ 2022. Пред Zdrave.net той коментира какво е усещането да получиш приз от колегите си за цялостна дейност, за развитието на медицината и как никога да не стигнеш до бърнаут.

Проф. Чернев, какво е за Вас наградата за дългогодишна дейност и активен принос за специалността, която получихте вчера?

Израз на голямо внимание. Вече работя много години – 55 години, като лекар. Работя с желание, вълнувам се от всички проблеми в здравеопазването. Естествено това е даденост от съдбата и благодаря на Господ, че във всички тези години, в които работя, медицината направи такъв прогрес, какъвто не е правила през цялото съществуване на човечеството. До средата на миналия век де факто откритията са спорадични, докато в последните 50 години, благодарение на развитието на обществото, технологиите, на отделни базисни клонове в биологията – генетика и молекулярна биология, медицината достигна върхове и върви стремглаво напред.

Не коства ли страшно много усилия да се следват всички тези новости?

Трудно е. Медицината е вече „разпарчетосана“. Универсални и поливалентни лекари има все по-малко. Сега се радваме на тесни специалисти в определени области, но медицината има нужда и от специалисти, които да обобщават и да виждат нещата в цялост. Сега имаме уникално бързо развитие. В 50-те години на миналия век са открити пеницилина и стрептомицина, а оттогава за 70 години има неимоверен скок. В момента сме в състояние да диагностицираме туморче, което е 5 мм, и да докажем, че е злокачествено. В състояние сме да направим уникални хирургични операции. В момента, пак благодарение на молекулярната биология и генетиката, се развиват медикаменти, с които можем до три месеца да стопим метастаза и от 5 см да стане 1 см. Това води до рязко подобряване на качеството на живот. Даже не говорим за вече станалите рутинни методи за лечение катетеризация на сърцето, на мозъка. Но постоянно излизат нови и нови неща, с които постигаме уникални резултати при лечението на пациентите. И в България наблюдавам нещата от различни страни, има потенциал. Радостното е, че много от тези методи и медикаменти много бързо се внедряват в клиничната практика. България закъснява с година, две, три от ЕС и утвърждаването им от EFPIA и ЕМА и от идването на новите инструментални методи. В това отношение болницата, в която работя – „Софиямед“, е на много високо ниво и имаме много добри резултати.

Сякаш най-бързо е развитието в хепатологията, защото от откриването на напълно непознатия вирус на хепатит С до откриването на средствата за пълното му лечение са минали не повече от 20 години. Така ли е?

За 6-7 години лечението на хепатит С се разви толкова бързо, че в момента ние излекуваме 99% от пациентите с курс на лечение два до три месеца. В момента говорим за ерадикиране на инфекцията, такъв е апела на СЗО, до 2030 г. Надали напълно ще бъде ерадикирана, но има рязко намаление на случаите, с излекувани стотици пациенти. Това е едно от големите постижения на медицината – без ваксина да ликвидираме една вирусна инфекция, която е много особена. В момента водим голяма битка за хепатит В. Има ваксина, но вирус В е по-сложен, по-„умен“ вирус и борбата с него е по-трудна. България също участва в тази битка, в нашата Клиника в УМБАЛ „Софиямед“ се провеждат  4-5 международни проучвания за лечение на хепатит В и работим активно. Предполагам, че до 4-5 години ще имаме успех и при лечението на хепатит В.

Кое е най-голямото предизвикателство в гастроентерологията днес?

Вторият голям напредък е в областта на чревните заболявания, улцерозен колит и болест на Крон. Проблемна област е ракът на дебелото черво, който увеличава честотата си. Имаме много пациенти, които идват всекидневно за профилактика и изследване на дебелото черво. Повечето от тях са обременени наследствено за колоректален карцином и трябва да бъдат проследявани по определен алгоритъм. Всеки ден поставяме тази диагноза.

Не е ли възможно не толкова честотата на този рак да се е увеличила, а по-скоро да се е увеличила откриваемостта му?

Не. Честота на колоректалния рак се увеличава. Неясни са причините. Обвиняват се много различни фактори, има редки синдроми, които предразполагат, фактори от външната среда, генетични фактори, но няма доказани сигурни генетични дефекти, които бихме могли да изследваме и да кажем, че някой човек е предразположен. Маркерите, с които разполагаме, не са диагностични, а повече за проследяване след операция. Проблемът е, че при висок процент от пациентите ракът се развива без никакви оплаквания, а симптомите се проявяват едва когато е вече много напреднал.

Проф. Чернев, не сте ли уморен от медицината?

Може би физически, заради възрастта, но не и умствено. Но работя с много голямо желание всекидневно.

И никога не ви се е случвало да прегорите?

Не. Никога не съм имал бърнаут. Когато съм бил началник на отделения и клиники и подчинените ми са казвали, че са уморени и не могат повече, аз винаги съм им отговарял по един начин: „Отиди и работи!“ За мен бърнаут синдромът е особена психонагласа. Лекарят трябва да бъде със здрава психика и да бъде издръжлив, защото има дни, в които натоварванията са огромни. Имал съм периоди, когато в Медицинска академия и в Плевен съм четял по четири лекции на ден. По час и половина и съвсем различни теми. През нощта могат да ме извикат за някой тежко болен и на другия ден наново. Бърнаут е синдром на хора с по-лабилна психика.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nJE5

Док 21.10.2022 15:35:54

Комунистите не ги лови бърнаут

Лекар от Запада 20.10.2022 23:08:42

"Бърнаут е синдром на хора с по-лабилна психика. За мен бърнаут синдромът е особена психонагласа. Когато съм бил началник на отделения и клиники и подчинените ми са казвали, че са уморени и не могат повече, аз винаги съм им отговарял по един начин:„Отиди и работи!“ . Лекарят трябва да бъде със здрава психика и да бъде издръжлив." С маниера на началник на концлагер, този господин има нужда от задълбочен психиатричен преглед, а не от ода за възхвала, каквато са му написали. Не ми се мисли за отношението му към пациентите. Където и да е в цивилизования свят, отдавна щяха да са му отнели правата да практикува медицина.

лекар чужбина8Mr 20.10.2022 23:01:14

Хепатогастроентеролог е българско откритие-такава специалност не съществува по света.Може ли професора да прави гастроскопии и колко е направил досега?

Gost 20.10.2022 21:43:47

Ако този професор иска биопсия за и фекциозно заболяване е жив престъпник.... Къде са пациент ските организации.... Няма ли Експертен съвет в МЗ.... Няма ли други гастроентеролози...

Гост 20.10.2022 20:59:46

Този нещастник все още иска биопсия за диагноза на хепатит и сме го наградили… “браво”!

Удивително е, че 20.10.2022 19:41:50

този наглец е още жив.


Всичко за коронавируса
Още новини
63% от мъжете и почти половината от жените у нас са с наднормено тегло
29.03.2024 10:59:24

63% от мъжете и почти половината от жените у нас са с наднормено тегло

63% от мъжете у нас са с наднормено тегло, като с напредването на възрастта проблемът се задълбоч ...

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства
29.03.2024 10:16:26

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че здравноосигурените лица (ЗОЛ) могат да с ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...