!
Сряда, 29 Ноември 2023
24
февр
2
 

Проф. Чернев: Първите случаи на меланом, причинен от валсартан, са описани от български екип

Четвъртък, 24 Февруари 2022 | 16:45:21 Невена Попова
2

Опасността от замърсяване на лекарствени продукти с вредни съставки - нитрозамини, от години стои на вниманието на регулаторните власти в Европа и САЩ. В Годишния си доклад за 2021 г. Европейската агенция по лекарствата ЕMA предста

Опасността от замърсяване на лекарствени продукти с вредни съставки - нитрозамини, от години стои на вниманието на регулаторните власти в Европа и САЩ. В Годишния си доклад за 2021 г. Европейската агенция по лекарствата ЕMA представи мерките за избягване на този риск. Като цяло той се свързва най-вече с антихипертензивните медикаменти от групата на сартаните (ангиотензин-рецепторните блокери), широко прилаганото перорално средство при диабет метформин, антиацидния препарат ранитидин, антибиотика рифампицин и др.

„Идентифицирането от притежателите на разрешения за търговия на активни вещества и готови продукти с риск от образуване на N-нитрозамини или (кръстосано) замърсяване е завършено. Всички химически и биологични лекарства за хуманна употреба, за които е установен теоретичен потенциален риск от замърсяване с нитрозамини, се подлагат на потвърдително тестване. Това се отнася за 16% от химическите и 1% от биологичните централно разрешени за ЕС продукти. Резултатите се очакват съответно до септември 2022 г. и юли 2023 г. През март 2021 г. Европейската регулаторна мрежа по лекарствата създаде Група за надзор на прилагането на нитрозамини (NIOG), за да наблюдава прилагането на становището на Комитета за лекарствата в хуманната медицина CHMP. Беше въведена система за гарантиране на безопасността на пациентите, като същевременно се избягва недостиг на критично важни лекарства. Мултидисциплинарна експертна група (NMEG) предложи междинни безопасни граници за ограничен период от време, докато притежателите на разрешенията за употреба изпълняват своите коригиращи и превантивни действия“, се посочва в доклада.

Вече няколко години българският дерматолог проф. д-р Георги Чернев, ръководител на Клиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия към Медицинския институт на МВР и председател н Българското дружество по дерматологична хирургия (БДДХ), заедно със своя екип провежда клинични наблюдения, посветени на връзката между възникването на кожен меланом и немеланомни тумори на кожата и приема на често предписвани медикаменти за лечение на артериална хипертония – ангиотензин-рецепторни блокери или сартани, самостоятелно или в комбинация с диуретика хидрохлоротиазид.

Той е категоричен, че такава връзка има и в научния свят й се обръща все по-голямо внимание.

„Първият описан случай на меланом след употреба на сартани, потенциално контаминирани с нитрозамини, в световната литература е приет и каталогизиран в световно известната база данни Springer Nature/ Reactions weekly като първа тежка медикаментозна странична реакция към оригиналния продукт на валсартан, приеман от наш, български пациент. Този пациент почина вследствие на заболяването. Имаме десетки други, официализирани в реномирани списания с импакт фактор“, казва дерматологът.
На предстоящия конгрес на научното дружество в началото на месец март тази тема ще бъде сред водещите в програмата за дискусии.

Напредва ли науката в изучаването на този проблем, вземат ли се практически мерки за ограничаването му или темата все още е подценявана? Отговор на тези и други въпроси можете да прочетете утре в интервюто с проф. Чернев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3pGQ

Лекар 27.02.2022 23:08:24

Днес на централния площад в Амстердам се проведе многохиляден митинг в подкрепа на Украйна. Кървавото лице на Путин с мустачки и с перчем беше на много от плакатите. Смърт на Путин, свобода на Украйна!

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 24.02.2022 16:57:48

БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите
29.11.2023 13:29:13

Д-р Маджаров: Увеличението на средставата за болниците не позволява увеличаване на заплатите

Виждаме позитивното, но и алармираме за това, което ни притеснява в бюджета на НЗОК за 2024 г., к ...

Учени: Феноменът
29.11.2023 12:44:07

Учени: Феноменът "zoom умора" съществува

Една сесия в платформите Zoom, FaceTime или Microsoft Teams може да остави много хора изтощени и ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...