!
Сряда, 06 Декември 2023
22
февр
3
 

Проф. д-р Ивайло Търнев, д.м.: Хора с редки болести емигрират, за да започнат по-бързо лечение

У нас регистрацията на нови медикаменти закъснява с 2-3 години

Вторник, 22 Февруари 2022 | 09:21:08
3

По статистика всеки двадесети човек страда от рядко заболяване. Точно затова стартиращата информационна кампания, посветена на борбата на хората с редки болести за навременна диагноза и лечение, е наречена „Двадесетият герой“. Организат

По статистика всеки двадесети човек страда от рядко заболяване. Точно затова стартиращата информационна кампания, посветена на борбата на хората с редки болести за навременна диагноза и лечение, е наречена „Двадесетият герой“. Организатори са Националният алианс на хора с редки болести и биофармацевтична компания „Такеда“.

В кампанията се включиха водещи специалисти, сред които проф. д-р Ивайло Търнев, дмн – ръководител на Експертния център за наследствени неврологични и метаболитни заболявания, началник на Клиниката по нервни болести и председател на Комисията за лечение на редки болести при УМБАЛ „Александровска“, член на Националната комисия по редки болести при Министерство на здравеопазването и консултант на НЗОК по редки болести.

Проф. Търнев, приблизително колко на брой са редките неврологични заболявания и за колко от тях има лечение?

Редките болести са над 7000, но за съжаление само за 7% от тях има лечение.

Имат ли достъп до лечение българските пациенти с редки болести? Бързо ли се регистрират новите лекарства в България?

Повечето пациенти с редки болести, за които има терапия, у нас получават съвременно лечение с ДНК- и РНК-терапия, ензимзаместистителна терапия и др. Но процедурата по регистрацията е по-дълга, отколкото в други европейски страни. След одобрението на един нов медикамент от Европейската агенция по лекарствата до регистрацията му у нас минават около две години. Докато в много страни регистрацията на медикамента от ЕМА задължава медикаментът да се регистрира в съответната страна, у нас не е така. Това е причината някои семейства на пациенти с редки болести да емигрират в тези страни, за да получат по-бързо новите медикаменти. Например медикаменти за лечение на хередитарната (наследствена) транстиретинова амилоидоза, които са регистрирани през 2018 г., у нас дойдоха единият през 2021 г., а другият – през 2022 г.

А каква е грижата за пациентите, за които все още няма открито лечение?

За много голяма част от пациентите с редки болести, които проследяваме в нашия Експертен център по наследствени нервни и метаболитни болести, до момента няма лечение. Това са различни мускулни дистрофии, наследствени моторни и сетивни невропатии, наследствени спастични парапарези, наследствени церебеларни атаксии и др. При тези пациенти ние провеждаме симптоматично лечение и кинезитерапия, за да осигурим по-добро качество на живот и да забавим прогресията на заболяванията.

Какво представлява хередитарната транстиретиновата амилоидоза като заболяване?

Хередитарната транстиретинова амилоидоза (ХТТРА) е най-честата наследствена периферна невропатия в България. Тя е животозастрашаващо наследствено заболяване с автозомно-доминантен тип на унаследяване, което се дължи на амилоидни отлагания във всички тъкани, но най-много в периферните нерви, сърцето и стомашно-чревния тракт. Заболяването е описано за първи път от португалския невролог Марио Корино да Коста Андраде през 1952 г. и ендемично е открито в Северна Португалия. Генът, отговорен за него, кодира плазмения белтък транстиретин, който циркулира като тетрамер от 4 идентични субединици. Синтезира се главно в черния дроб и действа като транспортен белтък на тироксина (свързва 20% от него) и ретинола (витамин А). ХТТРА има огромна генетична и клинична хетерогенност в целия свят. Описани са над 130 различни мутации. В българската популация са идентифицирани 5 различни мутации, които водят до смесен клиничен фенотип с голяма вариабилност по отношение на началото на заболяването и клиничното протичане. Началото може да варира от 18- до 78-годишна възраст в зависимост от мутацията, която причинява заболяването.

Какви са симптомите и какви са трудностите при диагностика на това заболяване?

Разгърнатата клинична картина на заболяването включва аксонална невропатия с късно начало, рестриктивна кардиомиопатия или проводни нарушения, гастроинтестинални и автономни прояви. Засягането на периферните нерви с развитие на сензомоторна полиневропатия често е първоначален симптом на заболяването. Характерни са повишен болков усет и нарушен усет за температура. Честа е и вегетативната дисфункция, проявявена като сексуални или уринарни нарушения. Отлагането на амилоид в субендотела на периферните кръвоносни съдове води до тежка ортостатична хипотония (ниско кръвно налягане). Пациентите с отлагане на амилоид в сърцето имат симптоми на застойна сърдечна недостатъчност (диспнея при усилие, периферни отоци) и/или аритмии (т.е. сърцебиене, замаяност, синкоп). Пациентите със стомашно-чревни отлагания на амилоид се оплакват от диария и/или запек. Срещат се също гадене и повръщане, тежест в корема, рядко има болка. В напредналите стадии се наблюдава синдром на малабсорбция, значителна загуба на тегло, астения и кахексия (крайна степен на изтощение на организма). Чест е също синдромът на карпалния тунел, който понякога предшества другите клинични прояви с повече от 20 години. В една трета от случаите при напредване на заболяването възниква бъбречно засягане, включително нефрозен синдром и прогресираща бъбречна недостатъчност. Могат да се установят и очни прояви – отлагане на амилоид в стъкловидното тяло и ретината.

Пътят до точната диагноза често е дълъг. Пациентите споделят техните фрустрации след многобройните безрезултатни посещения при лекари и хоспитализации. Фрустрацията им е свързана с множество различни погрешни диагнози, от прогресията на заболяването, от липсата на ефект на провежданите терапии. Заболяването бързо влошава здравословното състояние, качеството на живот и отнема способността за независимо функциониране на пациента.

Колко българи са засегнати от ХТТРА и всички ли се лекуват?

Заболяването има ендемична област у нас – Югозападна България (Благоевградска и Кюстендилска област), но е идентифицирано в още 21 области на страната. До момента са открити 127 засегнати семейства с 231 пациенти и 111 асимптомни носители, които регулярно се проследяват.

Каква е прогнозата за хората, които нямат правилна диагноза и не се лекуват?

Прогресията на ХТТРА е постоянна за хората, които не се лекуват. Пациентите в краен стадий на ХТТРА са тежко инвалидизирани, недохранени, страдат от кахексия, имат уринарна и фекална инконтиненция, приковани са на легло или към инвалидна количка и са неспособни да се грижат сами за себе си. Прогресията на болестта може да бъде стадирана според критериите за сензорна/моторна увреда, способността за придвижване и степента на увреждането в три стадия.

Какво ще посъветвате пациентите с ХТТРА?

Нашият екип е разработил ръководство за пациентите с наследствена транстиретинова амилоидоза. Всеки пациент при диагностицирането си получава това ръководство. И в него са записани всички важни съвети за пациентите, както и контактна информация за специалистите, които са запознати със заболяването и към които могат директно да се обърнат при нужда.

Всички пациенти се проследяват регулярно на всеки шест месеца в Експертния център в Александровска болница, оценява се актуалното им състояние и им се изписва лечение.

В момента най-важният съвет към тях е да се ваксинират срещу COVID-19 с РНК-ваксина, защото COVID-19 крие големи рискове за живота на пациентите с ХТТРА.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#@7*

Гост 22.02.2022 12:57:45

В България има лекари, които са известни изключителни професионалисти с авторитет в цял свят. Но, за съжаление има и лекари, които са срам и заплаха за съсловието.

B. B. 22.02.2022 12:34:25

Искам да подчертая, че е важно да се отбележи факта, свързан с обстоятелството, касаещо лекари, които са опасно психично болни, без знания, но практикуват професията. Абсолютно е недопустимо и е наказуемо престъпници в бели престилки да се гаврят с пациенти. Пациентите и болестите не ги вълнуват изобщо. За тях е важно да си получат хилядарките. Тези невменяеми и неграмотни психиатри превръщат умишлено напълно здрави хора в отпадъчна човешка маса, която не става за нищо. Психично болните пациенти не могат да лекуват, защото са тъпи и прости. Целта е само една получаване на огромна печалба на всяка цена и с всякакви средства. В България доста лесно се получава тапия за медицина. Психиатрите от ДПБ в Ловеч винаги имат заплати и луксозна закуска, обяд и вечеря. Но не всички са почтени. Между тях има лица, които нарочно пишат фалшиви епикризи на психично здрави хора, за да печелят огромни пари от здравната каса. Това е престъпление, но няма как да бъдат осъдени, защото имат много високо социално положение. Ще изброя поименно психиатрите от Ловеч, които са в Черния списък и са серийни убийци от медицинската мафия: Митко Стоянов Митев Светозара Георгиева Драмбозова Сергей Божинов Петков М. Атанасова Правда Генова Магдалена Ганчева Петракиева Цветомира Петкова Стоянова Слави Казанджиев Мила Димитрова Димитър Василев Казаков Петър Найденов Велков Елка Делимаринска. Психиатрите от Черния списък в Плевен са следните: Иванка Илиева Велева Петранка Георгиева Чумпалова - Тумбева Людмил Здравков Тумбев Соня Димитрова Александър Тодоров Калоян Руменов Стойчев Алина Милушева Десимирова Агнешка Панайотис Белчу-Цветкова Радка Гайдарова Добромир Урушки. Всички тези психиатри са с огромно самочувствие на недосегаемост от правосъдието. Смазват до смърт с транквиланти здрави хора, за да спечелят много пари. Предизвикали са страшната смърт на много невинни хора. След фалшивите им диагнози следва загуба завинаги на работно място и заплата за жертвите им, както и пълна парализа. Посочените психиатри притежават тлъсти пачки и луксозни имоти. Живеят си охолно и спокойно като милионери. Съдът, прокуратурата, полицията и колегите им ги поддържат. Лошото е, че ковчезите, които оставят след себе си се увеличават. Загинаха много хора в разцвета на силите си. Тези мафиоти са много опасни, нагли, жестоки, безскрупулни, безотговорни и се надсмиват с безразличие на труповете. Практикуват като психиатри, но имат тежки мозъчни увреждания и са невменяеми, а освен това са нещо като полу-човеци. Как са взели тапии като са толкова елементарни и невежи?!

Гост 22.02.2022 23:42:27

Ти изглежда си един от техните пациенти, тоест психичноболен?


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...