Четвъртък, 19 Май 2022
24
март
6
 

Пулмолозите от доболничната помощ искат да са признати за медици на първа линия

Сряда, 24 Март 2021 | 09:53:34
6

Специалистите по белодробни болести от доболничната помощ алармираха, че не са признати като медици на първа линия в битката с COVID и не получават допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Лекарите са категорични, че трудът им е рисков, защото всеки д

Специалистите по белодробни болести от доболничната помощ алармираха, че не са признати като медици на първа линия в битката с COVID и не получават допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Лекарите са категорични, че трудът им е рисков, защото всеки ден преглеждат пациенти с усложнения от вируса. Поради тази причина те искат да бъдат приравнени със своите колеги от болничните заведения.

Българското дружество по белодробни болести е сигнализирало за проблема Министерството на здравеопазването с писмо през декември 2020 г. В него те посочват, че пандемията от COVID-19 е поставила на изпитание медиците в България, а в първите редици на борбата с вируса са и пулмолозите. „Голяма част от клиниките и отделенията по пневмология и фтизиатрия се преобразуваха на COVID клиники. Колегите пулмолози от доболничната специализирана помощ също са на първа линия и преглеждат неуморно не по телефона“, заявяват те. Пулмолозите, заедно с колегите си инфекционисти, реаниматори и общопрактикуващите лекари са на първа линия, категорични са специалистите.

Според тях приносът им в борбата с COVID-19 не е отчетен от здравните власти.

От изпратената от дружеството до медиите кореспонденция по въпроса се разбира, че МЗ е поискало становище по казуса от НЗОК. В него зам.-здравният министър Жени Начева моли управителя на фонда проф. Петко Салчев за отговор по отношение наличието на възможност за допълнително възнаграждение на специалистите от извънболничната помощ.

На свой ред, в писмо до Дружеството по белодробни болести от март месец проф. Салчев припомня методиката, по която се изплащат допълнителните средства за медиците на първа линия. Той посочва, че  допълнително възнаграждение от 1000 лв. се изплаща на всеки лекар, за който здравноосигурените лица са упражнили правото си на избор, в съответното лечебно заведение, както и за наетите лекари в болницата. Данните за наблюдението на пациентите се отразяват в електронната система COVID-19. Медицинският или немедицинският персонал, който е част от структурите на извънболничната помощ, не попада в приложеното поле на заложеното в утвърдената от Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС методика, се пояснява в писмото.

„Пулмолозите от първия ден на пандемията са на първа линия. Голяма част от нашите колеги работят както в болничната, така и в доболничната помощ. Има една група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези вълни с многото пациенти, които посещават кабинетите“, коментира пред БНТ доц.д-р Диана Петкова, зам.-председател на Дружеството по белодробни болести. Тя посочи, че апелът на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести към здравното министерство и НЗОК е да се преосмисли методиката за заплащане.

"До този момент работим тихо, изпълняваме служебните си задължения. Нашата молба е да бъде чут този апел. Не очаквайте, че ще излезем на улицата, че ще протестираме. Съобщаваме за този проблем с надежда да бъде разрешен и нашите колеги да получат достойни възнаграждения", допълни тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GFHN

Гост 24.03.2021 16:28:05

Пулмолозите трябва да бъдем признати на първа линия на двете места,на които работим.В ИБП,където кабинетите ни са пълни с ковид пневмонии и в БП,където сме в ковид отделенията.Ако не стане това спираме работа на едното място,а най-вероятно и на двете.Да ги лекуват мераклиите за депутати.

Хм 24.03.2021 23:05:31

Извинете, в случай че работите в болница, в пулмология /ковид отделение, то Вие сте на първа линия и би следвало да получавате тези допълнителни 1000 лв. Не разбирам защо не ги получавате?

Гост 25.03.2021 08:47:15

Ние сме на първа линия на 2 работни места- в ковид отделение,където получаваме 1000 лв и в кабинетите,където не получаваме нищо.А трябва да получаваме и на двете места. Или много ви се вижда.Ако въпросът не се разреши скоро,от началото на следващия месец спирам работа в ИБП.

Гост 26.03.2021 09:17:03

Почти едно и също е- за 8 часа преминават около 25-30 болни, 90% с Ковид пневмонии.

Уточнение 25.03.2021 16:57:44

Считам, че не може да се сравни грижата, изобщо лечението на болен 7-10,че и повече дни с корона вирус в болница и преминал през кабинет в извънболничната помощ. Не е едно и също, нали? Иначе, нека ви дават и от двете места, няма лошо, само казвам, че не са сравними нещата.

Пенсионер с 300 лв. пенсия след 40 г. стаж 25.03.2021 07:57:51

А АЗ НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО БОКО И ГЕРБ РАЗДАДОХА ПО 4 500 ЛВ НА РЪКА И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПОЖИЗНЕНИ ПЕНСИИ ОТ 700 ЛВ НА МИЖАВИ АРТИСТИ И ПЕВЦИ, КОИТО ВИНАГИ СА БИЛИ В "ГЛУХА ЛИНИЯ"? ЗА ДОКТОРИТЕ, НА КОИТО СЕ НАДЯВАМЕ, ПАРИ ВСЕ НЯМА И НЯМА! КАК ДА НЕ НАМРАЗИШ ТАЗИ, ПРЕВРЪЩАНА ВЪВ ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНА, ДЪРЖАВИЦА БУЛГАРИСТАН? ЗА ТОВА МЕДИЦИТЕ, А И НЕ САМО ТЕ/ ВЕЧЕ НАД 2 000 000 ЧОВЕКА/, СЕ ИЗНИЗАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ИЗНИЗВАТ КЪМ ЧУЖБИНА И ДАЖЕ И НЕ ПОМИСЛЯТ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ !


Всичко за коронавируса
Още новини
Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла
18.05.2022 17:26:21

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби и за съжаление я откриваме е ...

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят
18.05.2022 16:59:58

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирус ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...