!
Неделя, 14 Април 2024
31
май
 

Пушачите са рискова група при COVID, предупреди специалист от УМБАЛ „Св. Георги“

Понеделник, 31 Май 2021 | 16:52:59


От началото на пандемията през Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ са преминали 578 пациенти с коронавирус, голяма част от тях употребяващи тютюневи изделия, информират от лечебното заве

От началото на пандемията през Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ са преминали 578 пациенти с коронавирус, голяма част от тях употребяващи тютюневи изделия, информират от лечебното заведение.

При пушачите има по-голям риск да се стигне до тежко заболяване и смърт от COVID-19 в сравнение с непушачите и това провокира хората, употребяващи цигари, да зарежат този пагубен навик. От 1,3 милиарда потребители на тютюн в световен мащаб, 60% са изразили желание да се откажат, но само 30% имат достъп до инструментите, които да им помогнат да го направят успешно. Кампанията „Световен ден без тютюнопушене – 31 май“ през 2021 г. има за цел да подкрепи онези, които искат да спрат с тази вредна практика“, съобщи на брифинг по този повод  началникът на Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. д-р Владимир Ходжев, д.м.

От болницата допълват, че от началото на пандемията – март 2020 г. през лечебното звено на най-голямата болница в България са преминали 578 пациенти с COVID и с усложения след преболедуване от коронавирусна инфекция. Всички те са били с рентгенови и компютър-томографски данни за пневмония. Повечето от  тежките усложнения са били при пушачите, обясни доц. д-р Владимир Ходжев. Той допълни, че голяма част от пациентите са имали също дихателна недостатъчност, нуждаеща се от кислородолечение.

Приблизително 10% от болните страдат от т. нар. „long covid“ или т.нар. „дълъг ковид“.

С този термин се описва заболяването при хора, които или са се възстановили от COVID -19, но все още съобщават за трайни последици от инфекцията, или са имали обичайните симптоми много по-дълго, отколкото би се очаквало, обясни доц. д-р Ходжев.

Наблюдения показват, че много от пациентите е вероятно да имат значителни продължаващи здравословни проблеми, включително затруднено дишане, трайна умора, намалена мускулна функция, нарушена способност за изпълнение на жизненоважни ежедневни задачи и психични проблеми като посттравматично стресово разстройство, тревожност и депресия. При тези пациенти е необходимо да се осъществи функционално изследване на дишането (спирометрия и дифузионен капацитет) и компютър-томография на белите дробове на 3-ия и на 6-ия месеци, препоръчва доц. д-р Владимир Ходжев.

Белите дробове са жизненоважен орган, който се оказва изключително уязвим в настоящата COVID обстановка и основна мишена на коронавируса. „Разбира се, засягат се и други органи и системи. Но най-тежко поразени са белите дробове, защото те представляват входната врата към човешкия организъм“, обясни доц. д-р  Ходжев.

В УМБАЛ „Свети Георги“ и в частност в Клиниката по пневмология се прилагат всички препоръчани международни и национални ръководства за поведение при пациенти c COVID: антивирусна терапия с ремдесивир,  широк набор от антибиотици и антикоагуланти,  високо-поточна назална кислородна терапия с канюла, неинвазивна вентилация и др.

В Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив се прилагат всички нови методи за диагностика на белодробните заболявания с модерна апаратура. Това са функционално изследване на дишането (спирометрия, изследване на дифузията, бодиплетизмография), ендоскопска апаратура, образна диагностика, има микробиологична и клинична лаборатории.

„В същото време искам да подчертая, че пандемията открои много ясно ролята на човешкия фактор, на лекаря и на медицинския специалист. Клиниката по пневмология разполага с добре подготвени компетентни кадри. Всички лекари са със специалност по белодробни болести и няколко от тях са със сертификат за високоспециализирана дейност „видеобронхоскопия“, уточни началникът на лечебното звено доц. д-р Владимир Ходжев.

Профилактиката е от голямо значение при пациентите с белодробни заболявания.

Клиниката по пневмология и фтизиатрия участва активно в отбелязването на Международния ден на бронхиалната астма и на хроничната обструктивна белодробна болест. Лекарите и медицинските ни специалисти участват в инициативите „Световен ден на спирометрията“ за диагностика на астма и ХОББ и „Седмица на отворените врати“ за диагностика на туберкулоза. Информацията, която получава обществото, е много важна за профилактиката на белодробните заболявания, допълни д-р Владимир Ходжев.

Пагубно е да се възприема за нормален един убийствен навик, смята доц. Ходжев.

Вредата от вдишването на тютюнев дим е безспорно установена. В световен мащаб той причинява 8 млн. смъртни случая всяка година. Пушенето също е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания,  белодробен рак, хронична обструктивна белодробна болест и диабет, припомнят от УМБАЛ „Св. Георги“.

 Доц. Ходжев посочи някои от благоприятните промени за здравето след отказ от тютюнопушене. В рамките на 20 минути сърдечната честота и кръвното налягане спадат. След 12 часа нивото на въглероден окис в кръвта се снижава до нормалното. Белодробната функция се увеличава след 2-12 седмици без употреба на цигари. Задухът и кашлицата намаляват след 1-9 месеца. 

Ако човек не пуши 1 година, свежда наполовина опасността от коронарна болест на сърцето. Рискът от инсулт се намалява до този на непушача след 5-15 г. въздържане от тютюн. След 10 години опасността от развиване на рак на белия дроб спада до около половината в сравнение с тази при пушача. Редуцира се и вероятността възникване на рак на устата, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, шийката на матката и панкреаса. След 15 години рискът от коронарна болест на сърцето се намалява до този на непушача.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*tQ9


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...