Петък, 03 Декември 2021
31
май
 

Пушачите са рискова група при COVID, предупреди специалист от УМБАЛ „Св. Георги“

Понеделник, 31 Май 2021 | 16:52:59


От началото на пандемията през Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ са преминали 578 пациенти с коронавирус, голяма част от тях употребяващи тютюневи изделия, информират от лечебното заве

От началото на пандемията през Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ са преминали 578 пациенти с коронавирус, голяма част от тях употребяващи тютюневи изделия, информират от лечебното заведение.

При пушачите има по-голям риск да се стигне до тежко заболяване и смърт от COVID-19 в сравнение с непушачите и това провокира хората, употребяващи цигари, да зарежат този пагубен навик. От 1,3 милиарда потребители на тютюн в световен мащаб, 60% са изразили желание да се откажат, но само 30% имат достъп до инструментите, които да им помогнат да го направят успешно. Кампанията „Световен ден без тютюнопушене – 31 май“ през 2021 г. има за цел да подкрепи онези, които искат да спрат с тази вредна практика“, съобщи на брифинг по този повод  началникът на Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив доц. д-р Владимир Ходжев, д.м.

От болницата допълват, че от началото на пандемията – март 2020 г. през лечебното звено на най-голямата болница в България са преминали 578 пациенти с COVID и с усложения след преболедуване от коронавирусна инфекция. Всички те са били с рентгенови и компютър-томографски данни за пневмония. Повечето от  тежките усложнения са били при пушачите, обясни доц. д-р Владимир Ходжев. Той допълни, че голяма част от пациентите са имали също дихателна недостатъчност, нуждаеща се от кислородолечение.

Приблизително 10% от болните страдат от т. нар. „long covid“ или т.нар. „дълъг ковид“.

С този термин се описва заболяването при хора, които или са се възстановили от COVID -19, но все още съобщават за трайни последици от инфекцията, или са имали обичайните симптоми много по-дълго, отколкото би се очаквало, обясни доц. д-р Ходжев.

Наблюдения показват, че много от пациентите е вероятно да имат значителни продължаващи здравословни проблеми, включително затруднено дишане, трайна умора, намалена мускулна функция, нарушена способност за изпълнение на жизненоважни ежедневни задачи и психични проблеми като посттравматично стресово разстройство, тревожност и депресия. При тези пациенти е необходимо да се осъществи функционално изследване на дишането (спирометрия и дифузионен капацитет) и компютър-томография на белите дробове на 3-ия и на 6-ия месеци, препоръчва доц. д-р Владимир Ходжев.

Белите дробове са жизненоважен орган, който се оказва изключително уязвим в настоящата COVID обстановка и основна мишена на коронавируса. „Разбира се, засягат се и други органи и системи. Но най-тежко поразени са белите дробове, защото те представляват входната врата към човешкия организъм“, обясни доц. д-р  Ходжев.

В УМБАЛ „Свети Георги“ и в частност в Клиниката по пневмология се прилагат всички препоръчани международни и национални ръководства за поведение при пациенти c COVID: антивирусна терапия с ремдесивир,  широк набор от антибиотици и антикоагуланти,  високо-поточна назална кислородна терапия с канюла, неинвазивна вентилация и др.

В Клиниката по пневмология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив се прилагат всички нови методи за диагностика на белодробните заболявания с модерна апаратура. Това са функционално изследване на дишането (спирометрия, изследване на дифузията, бодиплетизмография), ендоскопска апаратура, образна диагностика, има микробиологична и клинична лаборатории.

„В същото време искам да подчертая, че пандемията открои много ясно ролята на човешкия фактор, на лекаря и на медицинския специалист. Клиниката по пневмология разполага с добре подготвени компетентни кадри. Всички лекари са със специалност по белодробни болести и няколко от тях са със сертификат за високоспециализирана дейност „видеобронхоскопия“, уточни началникът на лечебното звено доц. д-р Владимир Ходжев.

Профилактиката е от голямо значение при пациентите с белодробни заболявания.

Клиниката по пневмология и фтизиатрия участва активно в отбелязването на Международния ден на бронхиалната астма и на хроничната обструктивна белодробна болест. Лекарите и медицинските ни специалисти участват в инициативите „Световен ден на спирометрията“ за диагностика на астма и ХОББ и „Седмица на отворените врати“ за диагностика на туберкулоза. Информацията, която получава обществото, е много важна за профилактиката на белодробните заболявания, допълни д-р Владимир Ходжев.

Пагубно е да се възприема за нормален един убийствен навик, смята доц. Ходжев.

Вредата от вдишването на тютюнев дим е безспорно установена. В световен мащаб той причинява 8 млн. смъртни случая всяка година. Пушенето също е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания,  белодробен рак, хронична обструктивна белодробна болест и диабет, припомнят от УМБАЛ „Св. Георги“.

 Доц. Ходжев посочи някои от благоприятните промени за здравето след отказ от тютюнопушене. В рамките на 20 минути сърдечната честота и кръвното налягане спадат. След 12 часа нивото на въглероден окис в кръвта се снижава до нормалното. Белодробната функция се увеличава след 2-12 седмици без употреба на цигари. Задухът и кашлицата намаляват след 1-9 месеца. 

Ако човек не пуши 1 година, свежда наполовина опасността от коронарна болест на сърцето. Рискът от инсулт се намалява до този на непушача след 5-15 г. въздържане от тютюн. След 10 години опасността от развиване на рак на белия дроб спада до около половината в сравнение с тази при пушача. Редуцира се и вероятността възникване на рак на устата, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, шийката на матката и панкреаса. След 15 години рискът от коронарна болест на сърцето се намалява до този на непушача.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@gf$


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари
03.12.2021 17:08:43

Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари

Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията, поставя множество въпроси относно адекватнос ...

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври
03.12.2021 16:43:16

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври

Общата стойност на средствата за неблагоприятни условия на работа (НУР) за извънболничната помощ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...