!
Петък, 08 Декември 2023
07
март
36
 

Пълно отпадане на потребителската такса при ОПЛ искат пациентски организации

Сряда, 07 Март 2018 | 11:30:38
36

Напълно да отпадне потребителската такса за всички пациенти при посещение при общопрактикуващия лекар. За това настояват от Пациентски организации „Заедно с теб“. От там разпространиха становище, свързано с протестите на общопрактикуващите

Напълно да отпадне потребителската такса за всички пациенти при посещение при общопрактикуващия лекар. За това настояват от Пациентски организации „Заедно с теб“. От там разпространиха становище, свързано с протестите на общопрактикуващите лекари в София.

Пациентските организации са на мнение, че увеличението на бюджета за семейните лекари с 14 милиона лева чрез подписването на Национален рамков договор 2018 ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, а и така ще се освободят от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителската такса, която толкова ги натоварва.

„Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса да се увеличи на 5.10 лв (1% от МРЗ) тъй като това ще застраши здравето на пациентите. Такава такса е непоносимо висока за голяма част от боледуващите с ниски доходи и те ще ограничат посещенията си при лекарите,“ посочват от „Заедно с теб“. От там отбелязват, че такава потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни.

От организацията са и категорично против медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат от родителите на децата. „С НРД 2018 и увеличения бюджет с 14 млн. лв на ОПЛ се увеличават цените на прегледите, таксата за имунизации, осигурено е заплащане на втори профилактичен преглед, така че ще могат да издават медицински бележки без заплащане“, аргументират се те.

От там са и против отпадането на 24-часово разположение на ОПЛ,  като посочват, че те най-добре познават пациентите си и при нужда от помощ могат да дадат адекватен съвет и помощ. „Бюджетната рамка е ясна и ограничена и няма откъде да се вземат средства за осигуряване на звена за неотложна помощ, които да поемат пациентите нощем и през празниците. Такива пациенти не могат да бъдат поети и от спешната помощ, тъй като тя изнемогва също“, заявяват още от пациентската общност.

Те посочват още, че при тях постъпват често сигнали, че това задължение не се изпълнява от много общопрактикуващи лекари и пациентите са принудени да търсят спешна помощ сами в болниците, където им изискват заплащане, ако състоянието не е спешно.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NGw#

Чиновник от МЗ 10.03.2018 11:28:46

Кой ще санкционира г-жа Пенка Георгиева,/представляваща пациентска организация/ която с гордост заяви в национален ефир но 9 март, че от 2009 г- не е посещавала личния си лекар? Липсват и 9 години профилактика. Колко може да струват на системата след това примерно един късно диагностициран Са на млечната жлеза? Десетки хиляди левове на нас, данъкоплатците и живота и / болките и страданията/. За нея е гордост, че не прави профилактика, не посещава личния си лекар и претендира за около 100 лева от здравни вноски, които личния и лекар е получил за 9 години, през които тя не е ходила на прегледи. Съгласна Закон за здравето при неявуване на задължителен проф. преглед се дължи административна санкция от 50-100 лева за първо неявяване и 100-200 лева при повторно неявяване на проф. преглед / последващо неявяване на проф. преглед. Това прави минимум 850-1700 лева административна глоба определена в Закон за здравето. Това ли отговорно поведение и е начина да се промотира пред жените на нейната възраст профилактиката? Ето такива хора с деструктивното си лично поведение и пример деформират отношенията лекар- пациент. Рушат доверието, насаждат омраза и неприязън между лекар и пациент с което пряко увреждат живота и здравето на пациентите. Вижте изказването и около 1.30ч след началото: https://play.nova.bg/programi/na-kafe/925670

д-р Николай Брънзалов 08.03.2018 16:07:41

Аз предлагам да отпадне и такса смет!Хляб-34 ст.Сирене 1,80 лв.Пациентските организации и Пенка ще ме подкрепят!

СУДЖУЦИТЕ 09.03.2018 16:12:47

Айде, за такса смет може да остане. Аз предлагам да отпадне "данък сгради". Какъв е смисълът му?? Когато трябва да продадеш, дариш или замениш имота си, нали ПАК ПЛАЩАШ? За данъчни оценки, скици, нотариални такси, и тъй нататък.

Elf 08.03.2018 14:44:14

I dosega zashto ne ste ,,izbiagali,,ami stoite ?Zashtoto vi haresva da ste bulkata ?Sviniata vinagi se vrasta v kochinata i se strahuva da ja napusne.Taka she hodi da plashish gargite-vij za plashila stavate-vijdal sam vi na plateni ot farmata ,,kongresi,,Piani svini.

Неочакван гост 14.03.2018 00:09:36

Елф, ако знаеш колко български лекари работят навън ще ти се уплаши окото. Да не споменавам пък, колко ходят за няколко дежурства и все още имат основна работа в БГ. Тези изказвания вървяха по форумите преди години. Сега предизвикват само усмивка. Вече няма медицински сестри, а някои специалности са кът в провинцията. Болници затварят отделения. Какво трябва да стане, за да ви уврат чугунените глави?!

Гост 08.03.2018 12:23:43

Новият модел на министър Онаниев включва ликвидиране на търговските дружества. Общинските болници на ДКЦ и някои остават с държавните като второстепенни разпоредители към МЗ. Като едно време, бюджетни. Лекарите на заплата определена и платена от МЗ. Частните платени от джоба или от допълнителните фондове. Доболничната на заплати по трудов договор с РЗИ като представител на МЗ. В градовете обединяване в поликлиники. Честито! Като си завиждахте и разединявахте на болнична и доболнична, на СИМП и ПИМП, на частни и държавни, големи и малки, крадливи и некрадливи, сега вече ще сте еднакво равни. Равни по заплати, равни по богатство. Нали това ви беше проблема, кой колко точи касата? Сега еднакво богати на равни заплати. Честито!

Гост 08.03.2018 12:28:15

НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СИ СЪНИЩА, защото не ни интересуват. Когато това стане ще трябва да си скубеш косите първо ти горко ридаейки, защото всички ще избягат от България, включително твоите деца и внуци и ще си стоиш в една комунистическа кочина без здравно обслужване и без близки , а тълпи мангали ще минават да те оправят в къщи всеки ден ЗАЩОТО БЕЛИ ХОРА НЯМА ДА ИМА ТУК. Евентуален нов по-скоро стар комунистически модел на Ананиев ще ви го начука модела яко отзад на пациентите. ЗА ЛЕКАРИТЕ СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ

Дедо Киро - здравния Скруч 08.03.2018 04:08:46

Ха сега целунете ръка на счетоводителя Онаниев и си донесете сами въжето, драги доктори.

Elf 08.03.2018 08:36:11

Zdraveite robi na komunizma !Te otdavna sa uvisnali-kato sopoli pred Zdravnite kasi.Komedianti s pretencii da gi uvajavat.Skluchish li dogovor s Kasata dobrovolno priznavash che si bokluk.

Гост 07.03.2018 21:13:44

Смятате случайност това предложение? Да ама това е идеята в частта доболнична помощ на Министъра. Освен това и на фиксирана заплата. Договор с МЗ чрез РЗИ. Търговията със здравето ще се прекрати, както и плащането със средства от пациентите -от интервюто на Министъра. Чакат ви трудови договори с РЗИ.

Dr_Doolittle 07.03.2018 21:32:37

Глупости, лекарската професия е свободна професия и може да си работи ИЗЦЯЛО ЧАСТНО иначе със забраната на частната практика ви чака изхвърляне от Европейския съюз ,а пациентите социалистическия доктор немотивиран за нищо. Сънувайте си вие пролетарските чекиджии онази соцполиклиника и докторът на фиксирана минимална заплата питащ се дали ще я получи в края на месеца. Това някои вече сме го минали и няма да го позволим отново на никой тъпанар , колкото и нагъл да е д го прокара. А докато няма изходни визи , вишки със стрелба по бяга]ите ,минирани полета и милиционери с джипки няма да стане НИКОГА. Ама продължавайте да си пушите съветската махорка, тя явно е по-яка и от марихуаната....

Гост 07.03.2018 18:48:50

Мутрокомунистите от властта на желаят да остойностят реално лекарския труд , а мутрокомунистическия им електорат даже иска да се махне и последното някакво мизерно и символично плащане ? Колко мислите може да продължи това без всички лекари да си ритнат договорите с НЗОК и да извадят реалните ценоразписи, които към този час и дата са НЕ ПО-МАЛКО ОТ 80 ЛЕВА ЗА МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД... Още се е бавайте с лекаря и ще го имате много скоро. Евтиното винаги излиза скъпо в един момент.

Dr_Doolittle 07.03.2018 18:35:34

ЦОЦИАЛИЗЪМ та дрънка. Тези пролетарски организации на консуматори дали знаят ,че на ОПЛ се заплащат САМО профилактичните прегледи. Ежедневните прегледи на деца с ринофарингити, бронхити и каквито и да са диагнози различни от профилактичен преглед НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ НЗОК. Така,че едно дете от 7 до 18 г възраст има САМО ЕДИН ПЛАТЕН ОТ НЗОК ПРЕГЛЕД ГОДИШНО и то символично платен. И родителите може да си ги водят през ден на преглед без никой да плаща. Какво значи увеличен бюджет , това е неграмотен опит за аргумент. Няма да стане другарки и другари по този начин. И днес не искате такси от 5 лева , а какво ще правите след 5-6 години когато сигурно само половината лекари ще работят с НЗОК, ако продължава да няма промени ? Какво ще правите при 50% работещи по свободни цени след като не желаете днес никаква актуализация на мизерно оценените прегледи и огромния брой изобщо не заплащани от никого ?

Мамма мия 07.03.2018 18:27:41

Даже , може да Ви плати затова , че сте отишли на преглед !?

Лекар 07.03.2018 18:17:53

Към пациентите- Госпожи и господа български пациенти, Сигурна съм,че много от вас или ваши роднини са работили и работят в ЕС или САЩ. Те знаят там как се провеждат прегледите и при ОПЛ и в спешна помощ. Искам да ви попитам някой там видял ли е на опашка при лекаря пациентите да се карат кой е наред и да казват -"Аз съм само за направление". Какво означава това? Това означава,че българският пациент е свикнал да му се дава направление защото той така е решил! Той не желае да разбере, че това време е отминало! Че както се работи в Европа вече се работи и в България! В Европа се чака даже за преглед при ОПЛ по няколко дни.

д-р Миндов 07.03.2018 17:06:36

Пациентите най , най-много трябва да се боят от ниско платени и демотивирани лекари и персонал. Би трябвало да са сериозно обезпокоени до ужасени да бъдат обслужвани от такъв медицински персонал. Може да работиш дълги години без адекватно заплащане, но в крайна сметка идва момента на изчерпването, демотивацията , деквалификацията , burn-out синдрома при който ти става все едно кой е насреща и с какво те занимава. Така че злоупотребата със добрия Самарянин лекар някой ден жестоко рефлектира върху цялото общество от гратисчии разчитащи на съзнателния български лекар за който предполагат ,че ще продължи да дава най-доброто за без пари и с десетилетия неоценяван труд. Това се случва днес в България 17 години след фалшивите промени. В развитите общества отдавна са стигнали до други изводи и затова там лекарската професия е една от най-високо платената от масовите професии в нормалния свят (и не само). А там където пациентите не оценява адекватно лекарската професия, квалификация и отговорностите рано или късно плащат с най-скъпото- с живота си....

един мислещ гражданин 07.03.2018 16:43:10

Явно си от ДОУЧИЛИТЕ и може да почнеш да лекуваш. Като не ти харесва тук иди да се лекуваш в някоя нормална държава и след това ще си говорим колко пари се заплаща там за здравеопазване. Защото много знаем да се оплакваме докато не заминем. След това предпочитаме да си купим самолетен билет до БГ, където да дойдем при НЕДОУЧИЛИТЕ доктори и стоматолози да си оправяме здравето /защото са ни много зле докторите/. Защото когато започнеш да работиш отговорна работа за без пари тогава ще си говорим

семеен лекар 07.03.2018 15:54:35

До гост. - Ама защо висите тогава пред кабинетите ни.Ей,сводници,колкото щеш- за 1 лв ще те излекуват с две неща :БОЙ и ЕБ.Н !

пациент 07.03.2018 14:43:57

Таксата при личния лекар не трябва да е под 10лв защото от" освободени" ,от пенции и най различни авантаджии човек не може да се прегледа

О,да! 07.03.2018 23:17:30

Абе,ти верно ли?Баба ти,дето е с 200 лв.пенсия и е наистина болна,да мре значи, като не може да си плати?Мисли малко,сега може да си млад,но и ти ще се пенсионираш един ден.Евентуално!

Гост 07.03.2018 14:32:19

Пенке, в Чехия няма потребителска такса, заради късогледи и глупави популисти (политици, разбира се) и това всички отчитат като голям недостатък, тъй като пациентите ползват системата излишно. Но то се иска четене, иска се разбиране, иска се да можеш да гледаш малко по-напред от 2-3 години. Не го очакваме от теб, простено ти е

Гост 07.03.2018 18:40:57

В Естония пък потребителската такса е в размер по преценка на ОПЛ , но не пада под 2 евро, а домашните посещения на личните лекари са РЕГЛАМЕНТИРАНО заплащани от пациентите пак по свободни за всяка практика цени. Да не говорим за истинското електронно здравеопазване там с лични здравни смарт карти. Има много да се учи простия нагъл пролетариат тук как се прави здравеопазване в нормалния свят.

Elf 07.03.2018 13:43:53

Za da vi se otvoriat ochite kolko vi struva truda trabva da se mahne taksata,,evtino,, ot jivota vi.

д-р 07.03.2018 14:24:01

Троле- елф, Получаваш точно толково, колкото плащаш. Сега- почти нищо, след като се махне и потребителската такса няма да получаваш нищо... и ще те лекува кака ти Пенка и знахари с бабини рецепти...

Аха! 07.03.2018 23:29:36

Що не сравнявате доходите в другите страни и у нас,ами само пишете колко били плащали пациентите за преглед в чужбина?Ами имат пари -плащат!Колко е средната заплата в тези страни, дето ги дъвчете!А в България колко е? Какво искате-да измъкнете и нямането на бедния български народ.Как пък не се наядохте?Никой не твърди,че и вашите заплати са достатъчно високи, въпреки,че има голям процент сред вас,дето нямат стигане.Но да,специалисти са,нека взимат.Стига вече рев,засрамете се малко,има хора едва преживяват.И стига сте плашили,че нямало кой да лекува тук,има си достатъчно съвестни и хуманни в инстинския смисъл на думата лекари,които са и ще останат в България.

Гост 08.03.2018 13:46:13

Каксет, няма кой да остане. Имате 5-6 години с доктори и след това няма кой да замести никого, а когато лекарите напуснат тотално кочината ти, какво тогава ще казваш а? Пари за шльоковица,цигари,екскурзии , каско за тенекията и плюскане имате, но да плащате лекарския труд не ви се дават пари. ЧАО ТОГАВА.

Гост 07.03.2018 13:17:08

Пациентските такси трябва да отпаднат , най-малко заради спекулацията че прегледа не струва 1 лв . А дава ли си сметка GP , че този лев не е нито финансиране , нито цена на преглед . Няма основание да остава таксата в ОПЛ . Когато тя си свърши ограничителната функция и парите постъпят в ОПЛ , те трябва да се приведат по сметка на държавата .

ОПЛ 07.03.2018 13:00:00

Защо Пенка не иска и да отпадне избора на екип, даренията, да забрани свободния/платен/ прием при лекаря... да иска направо завръщането на системата Семашко? Пенке, мила, ние сме в ЕС, а не в Северна Корея или Куба. Там може да намериш всичко безплатно, 24 часа и на корем и за всички. Ако се премахне потребителската такса при общопрактикуващия лекар, то тя ще се махне и при специалистите, които ако не знаеш взимат повече пари от нас, и в болниците, някои от които на това разчитат за да не фалират. Лично аз се отказвам от потребитерската такса, ако получавам 1/10 от парите за капитация на британското GP, които са х 47 паунда на пациент на месец, а не 1.30 лв- към момента. Безплатен обяд няма, Пенке, щам плащаш тук в БГ на нива от 1/20 от здравните вноски в ЕС и няма да получиш германко или австрийско качество- ще ти пробутват фалшиви лекарства, скапани ваксини, ще се срещаш с немотивирани и деквалифицирани доктори, след което няма въобще да видиш доктор и ще искаш да дедеш такса, но няма да има на кой да я дадеш , освен само по знахари и гледачки. Успех!

Гост 07.03.2018 12:25:14

а баница да ви замеси ОПЛ не искате ли?

Сандокан 07.03.2018 12:18:02

Де да беше проблема ви потребителската такса, ама не е, защото издръжката на живот, другари в България стана по- висока и скъпа отколкото в Мадрид, където минималната заплата е 800 ЕВРО!

Д-р 07.03.2018 12:06:05

Ето резултата по български-бръкни в джоба на българина и ще ти даде акъл!Да -ама Не Здравето е пари а и сиренето е с пари Тогава нека ОПЛ да не плащат в магазините както и данъци!Няма лошо!

ЕДИН 07.03.2018 11:53:14

АМИ ДА ЗАПОЧНЕМ НИЕ ОПЛ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ ЗА ВСЯКО ПОСЕЩЕНИЕ,А!НАГЛА РАБОТА!

гост. 07.03.2018 13:12:34

Не бе, няма нужда да ни плащате. Имаме нужда да ни лекувате. Но за наше съжаление не можете. Гара разпределителна сте(сводници - ако повече Ви харесва.) Недоучили неграмотници

Гост 07.03.2018 18:33:44

Тъпанар, какво значи недоучили ? Ти ,който си изкарал средно образование с клизма ? Ти ли го казваш? Имаш нужда да бъдеш лекуван само в психиатрия, като бавноразвиващ се, защото явно си невменяем и не знаеш свойството из значението на писаното и казаното от теб ....

VIRUSA 07.03.2018 16:54:52

Медицинската помощ в България се предоставя на нуждаещите се от висококвалифицирани лица, преминали десетки изпити, имащи голям стаж по специалността и работещи (в извънболничната помощ) в частни лечебни заведения, сключили договор с НЗОК. Медицинската помощ се предоставя на лица, нуждаещи се от такава, наричани пациенти. Никой не предоставя медицинска помощ без същата да бъде поискана (с изключение на спешни случаи). За всички, които уважават сводниците повече от своите лекари, има достатъчно места в публичните домове. Ходете там, а не пред нашите кабинети!

лекар 08.03.2018 20:45:12

мъчно ми е ,че така се поставят нещата.жалко...уважението не се купува с пари.то се гради с години. цял живот. с хиляди успехи и неуспехи.обидно и унизително е дори в такива форуми да се гаврят с лекаря. какво общество сме ние всъщност. престанете да ни пречите да бъдем това ,което очаквате да сме.


Всичко за коронавируса
Още новини
9,5% положителни проби, четирима починали
08.12.2023 08:53:00

9,5% положителни проби, четирима починали

178 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1871 теста, което прави 9,51% п ...

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...