Вторник, 22 Септември 2020
25
февр
1
 

Първите лекари, финансирани от фонда на СЛК, заминаха на специализация в Берн

Понеделник, 25 Февруари 2019 | 16:18:21
1

Първите двама специализанти, финансирани от фонда на Столичната лекарска колегия (СЛК) на БЛС за специализация на студентите по медицина у нас и в чужбина, вече са приети в Бернския университет в Швейцария. Двамата са специализанти в УМБАЛСМ „Пир

Първите двама специализанти, финансирани от фонда на Столичната лекарска колегия (СЛК) на БЛС за специализация на студентите по медицина у нас и в чужбина, вече са приети в Бернския университет в Швейцария. Двамата са специализанти в УМБАЛСМ „Пирогов“ и ще се обучават в специалностите детска коремна и гръдна хирургия.

„Създадохме фонд „Лекарска взаимопомощ”, с който да подпомагаме млади лекари за специализация в България и в чужбина. В него има натрупани около 50 хиляди лева. Този фонд цели да подобри квалификацията на младите лекари и да ги задържи в страната, тъй като нашите наблюдения са, че младите лекари за тях не е важно само заплащането им като специализанти, за тях по-важно е квалификацията, която получават в България. Като новозавършили те обикновено напускат, тъй като не могат да си намерят добрите места, където да се квалифицират и след това да се реализират“, каза председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев пред БНР.

„В този фонд се натрупват средства, има комисия, която определя кои лекари да заминат на специализация, като специализантите ги избираме на база предложенията на ръководителите на лечебните заведения спрямо това те какви нужди имат, от какви специализации. Това могат да бъдат хора със специалност за допълнителна квалификация, като самите директори също участват в този фонд финансово. Ако един директор помогне за четирите-петте години специализация, младият лекар се ангажира да остане три или пет години да работи в съответното лечебно заведение“, уточни още д-р Меджидиев.

Той уточни, че специализантските курсове са с продължителност няколко седмици, но са изключително практически насочени и полезни за бъдещите лекари. „Ценното при тези курсове е, че те са самостоятелни, всеки един заминава конкретно при конкретния професор поканен от него, работи в операционна, включва се в целия процес на работа. И това са хора вече, които са набрали някаква квалификация и знаят за какво отиват. Заминават за по три седмици в Бернския университет, като всичките разноски абсолютно им се заплащат във фонда за „Лекарска взаимопомощ” включително и самолетни билети, нощувки, храна, абсолютно всичко“, каза д-р Меджидиев.

Той разказа, че СЛК е подписала и договор за обмяна на опит с една от най-високотехнологичните болници в Йерусалим. „Болницата се ангажира да поеме лекари от абсолютно всички специалности, които бъдат изпращани от фонда за „Лекарска взаимопомощ”. Първият курс, който ще направим с болница „Хадаса“ е мениджърски и ще изпратим десет директора на софийски лечебни заведения. Курсът ще бъде десетдневен, пет дни ще се проведе в болница Хадаса в Израел, пет дни в България. Ценното е, че директорите ще се запознаят със структурата на самата болница, с различните специалисти, които работят там и са от цял свят. Другото, което успяхме да договорим с тази болница е при нужда техни специалисти да посещават България за изнасяне на лекционни курсове, когато имаме диагностичен или оперативен проблем. Да заработи и телемедицина между този огромен диагностично терапевтичен център в Израел с големите болници в България, директно с операционни и диагностични звена“, каза д-р Меджидиев.

Той уточни, че първият такъв център за телемедицина ще бъде изграден в близките месеци между болница „Пирогов” и Обединената болница Сандански – Петрич и ще бъде основно за диагностично консултативна дейност. „Удобството на болница „Пирогов” е, че много големи екипи дежурят денонощно и са на разположение и поставяйки 4-5 човека, които да дежурят на този спешен телекомуникационен център, могат да се поддържат ниво на спешност. Още по-ценното е, че осъществявайки тази консултация, когато се касае за някаква спешност – травматизъм, пътнотранспортно произшествие, може да се направи консилиум и да се реши дали този болен да бъде транспортиран. По този начин да направим един пилотен проект“, каза д-р Меджидиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@MD3

Гост 25.02.2019 17:30:07

Лилипут!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност
22.09.2020 17:06:22

Поредна болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност

Болницата в Момчилград спечели поредно дело срещу Здравната каса. МБАЛ „Д-р Сергей Ростовце ...

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието
22.09.2020 16:24:02

КОЦ Велико Търново с 374 хил. лв. загуба на полугодието

Комплексният онкологичен център във Велико Търново приключи полугодието със загуба от 374 00 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...