!
Събота, 09 Декември 2023
25
февр
1
 

Първите лекари, финансирани от фонда на СЛК, заминаха на специализация в Берн

Понеделник, 25 Февруари 2019 | 16:18:21
1

Първите двама специализанти, финансирани от фонда на Столичната лекарска колегия (СЛК) на БЛС за специализация на студентите по медицина у нас и в чужбина, вече са приети в Бернския университет в Швейцария. Двамата са специализанти в УМБАЛСМ „Пир

Първите двама специализанти, финансирани от фонда на Столичната лекарска колегия (СЛК) на БЛС за специализация на студентите по медицина у нас и в чужбина, вече са приети в Бернския университет в Швейцария. Двамата са специализанти в УМБАЛСМ „Пирогов“ и ще се обучават в специалностите детска коремна и гръдна хирургия.

„Създадохме фонд „Лекарска взаимопомощ”, с който да подпомагаме млади лекари за специализация в България и в чужбина. В него има натрупани около 50 хиляди лева. Този фонд цели да подобри квалификацията на младите лекари и да ги задържи в страната, тъй като нашите наблюдения са, че младите лекари за тях не е важно само заплащането им като специализанти, за тях по-важно е квалификацията, която получават в България. Като новозавършили те обикновено напускат, тъй като не могат да си намерят добрите места, където да се квалифицират и след това да се реализират“, каза председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев пред БНР.

„В този фонд се натрупват средства, има комисия, която определя кои лекари да заминат на специализация, като специализантите ги избираме на база предложенията на ръководителите на лечебните заведения спрямо това те какви нужди имат, от какви специализации. Това могат да бъдат хора със специалност за допълнителна квалификация, като самите директори също участват в този фонд финансово. Ако един директор помогне за четирите-петте години специализация, младият лекар се ангажира да остане три или пет години да работи в съответното лечебно заведение“, уточни още д-р Меджидиев.

Той уточни, че специализантските курсове са с продължителност няколко седмици, но са изключително практически насочени и полезни за бъдещите лекари. „Ценното при тези курсове е, че те са самостоятелни, всеки един заминава конкретно при конкретния професор поканен от него, работи в операционна, включва се в целия процес на работа. И това са хора вече, които са набрали някаква квалификация и знаят за какво отиват. Заминават за по три седмици в Бернския университет, като всичките разноски абсолютно им се заплащат във фонда за „Лекарска взаимопомощ” включително и самолетни билети, нощувки, храна, абсолютно всичко“, каза д-р Меджидиев.

Той разказа, че СЛК е подписала и договор за обмяна на опит с една от най-високотехнологичните болници в Йерусалим. „Болницата се ангажира да поеме лекари от абсолютно всички специалности, които бъдат изпращани от фонда за „Лекарска взаимопомощ”. Първият курс, който ще направим с болница „Хадаса“ е мениджърски и ще изпратим десет директора на софийски лечебни заведения. Курсът ще бъде десетдневен, пет дни ще се проведе в болница Хадаса в Израел, пет дни в България. Ценното е, че директорите ще се запознаят със структурата на самата болница, с различните специалисти, които работят там и са от цял свят. Другото, което успяхме да договорим с тази болница е при нужда техни специалисти да посещават България за изнасяне на лекционни курсове, когато имаме диагностичен или оперативен проблем. Да заработи и телемедицина между този огромен диагностично терапевтичен център в Израел с големите болници в България, директно с операционни и диагностични звена“, каза д-р Меджидиев.

Той уточни, че първият такъв център за телемедицина ще бъде изграден в близките месеци между болница „Пирогов” и Обединената болница Сандански – Петрич и ще бъде основно за диагностично консултативна дейност. „Удобството на болница „Пирогов” е, че много големи екипи дежурят денонощно и са на разположение и поставяйки 4-5 човека, които да дежурят на този спешен телекомуникационен център, могат да се поддържат ниво на спешност. Още по-ценното е, че осъществявайки тази консултация, когато се касае за някаква спешност – травматизъм, пътнотранспортно произшествие, може да се направи консилиум и да се реши дали този болен да бъде транспортиран. По този начин да направим един пилотен проект“, каза д-р Меджидиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wn76

Гост 25.02.2019 17:30:07

Лилипут!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...