Неделя, 25 Октомври 2020
03
февр
4
 

Първият анекс към НРД 2020 трябва да бъде подписан до края на месеца

Понеделник, 03 Февруари 2020 | 17:21:55 Надежда Ненова
4

Първият анекс към НРД 2020 трябва да бъде подписан до края на февруари, съобщиха за Zdrave.net от БЛС. Той е свързан с включените в него алгоритми на стари клинични пътеки, които не са договаряни с Лекарския съюз. Припомняме, че в

Първият анекс към НРД 2020 трябва да бъде подписан до края на февруари, съобщиха за Zdrave.net от БЛС. Той е свързан с включените в него алгоритми на стари клинични пътеки, които не са договаряни с Лекарския съюз.

Припомняме, че в интервю за Zdrave.net председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров съобщи, че са изпратени нарочни писма до НЗОК още в момента, в който от болничните заведения са забелязали проблема. „Направили сме график за спешни разговори, които ще бъдат проведени тази седмица за проблемните моменти с тези алгоритми, както и за начинът, по който ще се изплаща амбулаторната процедура за интензивните грижи, тъй като беше договорено една част от нея да е с по-висока цена. Ние не сме съгласни с изискванията към тази амбулаторна процедура – наличието на 10 анестезиолога и не по-малко от 10 дни интубиран пациент. Смятаме, че може да се намерят други механизми, по които тя да бъде изплащана. Освен това има и изискване за заснемане на оперативните интервенции в офталмологията, които също тази седмица трябва да изчистим в какъв формат ще се случва, за да не бъдат поставяни лечебните заведения пред свършен факт. Имаме уверението на ръководството на НЗОК и Надзорния съвет, че най-късно до края на февруари ще подпишем анекс, с който ще изчистим тези недоразумения. Във връзка с тези технически грешки, преди обнародването на НРД подписахме протокол, с който и двете страни се съгласяваме, че няма да влязат в сила от 1 януари промените в алгоритмите и затова лечебните заведения ще се отчитат по НРД 2018, а ще получават заплащане по новите цени. С подписването на този протокол и НЗОК се съгласи, че окончателния вариант на договора в тази му част, не отговаря на преговорите, които сме водили“, каза той.

От протокола от проведената на 28 януари среща между представители на БЛС, НЗОК и специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ се вижда, че д-р Маджаров е заявил, че в протоколите от преговорите по специалности няма постигнато съгласие, свързано с промяната на алгоритми на стари КП, КПр. „БЛС не може да преговаря за промени на алгоритми, защото няма мандат за това. Затова всички допуснати неточности трябват да бъдат изчистени и не подлежат на обсъждане“, казва той.

Относно специалност Анестезиология и интензивно лечение представителите на БЛС, НЗОК и Анестезиология и интензивно лечение са се споразумели КПр 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи е механична вентилация и/или парентерално хранене“ да се разделя на КПр 3.1 и КПр 3.2. Остава един алгоритъм на КПр № 3 Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене, този, който е действал през 2019 г. 30% от отчетените случаи по КПр № 3 през 2019 г. ще се заплащат на цена от 720 лв. БЛС и НЗОК ще изчислят на база „исторически принцип“ разпределението на случаите по лечебни заведения, които ще се заплащат на тази по-висока цена.

Относно останалите неточности в текстовете на НРД 2020-2022 представители на БЛС и НЗОК са се споразумели условията за сключване на договор и за изпълнение на амбулаторна процедура за лица със солидни злокачествени тумори и изискванията за структури по медицинска онкология да са в съответствие с Наредба № 9/2019 г.; при диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза при лица под и над 18 години минималният болничен престой да се променя от 5 дни на 4 дни; в клиничните пътеки по хирургия да се премахне изискването за задължително образно изследване, а при оперативно лечение при остър перитонит при пациенти на възраст под 18 години, спешни интервенции да могат да се извършват и от хирург без специалност детска хирургия.

Поставен е бил и въпросът за затруднения при прием на пациенти директно поклинична процедура за интензивно лечение (без пациентът да се хоспитализира по клинична пътека). НЗОК следва да провери има ли заложени контроли в информационната й система, които не позволяват това.

Според записаното в протокола, на 30 януари е бил обсъден текстът от НРД, който гласи, че при осъществяване на оперативни интервенции от областта на медицинска специалност „Офталмология“ изпълнителите на БМП задължително трябва да правят видеозапис чрез оперативния микроскоп, който да се съхранява от лечебното заведение. „За всяка оперативна интервенция се генерира QR код, който се прилага към медицинската документация и е достъпен за контролните органи на НЗОК/РЗОК“, пише още в НРД.

Протокола може да прочете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t5gQ

Оххх 03.02.2020 21:29:08

От всичко, което прочетох в статията, разбрах едно-нищо не е в ред на НРД-то.Какви са тези анекси, промени и т.н.щуротии!Недоговорени моменти, неточности, които не са съгласувани...А в края на февруари не е ли късно да се променя каквото и да било?Щото договори трябва да се сключват,а правилата никак не са ясни!Хаос... Докога???

БЛС-Въоръжено Крило 04.02.2020 15:38:05

Именно. Когато правиш ревизии още следващия месец, това означава ,че никаква работа не си свършил при таа наречените преговори по НРД. И генералния извод е ,че и този НРД не е приемлив за съсловието по много параемтри и дефакто пак ограбва българския лекар.

до въоръженото ОПЛ - на оружие братя!!! 05.02.2020 09:36:05

Като не е приемлив за лекарското съсловие, ти защо гласуваш за него. А също така ти взимаш пари за да ходиш на разноски на тези лекари от членския им внос по разни хотели и по конференции.

Гост 03.02.2020 18:55:57

И ти си като другите и нищо не правиш! Глупендер! Само взимаш пари и ходиш на разноски на нас лекарите от нашия членски внос по хотели и по конференции. Ти си мръсна подлога на Тиков!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЛК подкрепиха декларацията на лекарския съюз
25.10.2020 09:58:35

СЛК подкрепиха декларацията на лекарския съюз

От столичната лекарска колегия подкрепиха ...

Нови 41 случая на COVID сред медиците за последните 24 часа
25.10.2020 09:14:27

Нови 41 случая на COVID сред медиците за последните 24 часа

1043 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. За и ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...