Вторник, 16 Юли 2019
28
ян
2
 

Първият нуждаещ се от белодробна трансплантация пациент може да замине още през март

Пътят на пациента преди ТЕЛК трябва да бъде много внимателно контролиран, смята зам.-министърът

Понеделник, 28 Януари 2019 | 11:29:22
2

„Това, което може да направим, е да намалим обхвата на нарушенията, които сме констатирали със съдействието на прокуратурата и МВР. Подготвяме промени в нормативната уредба, които са свързани със задълбочаване и засилване контрола при издаване на

„Това, което може да направим, е да намалим обхвата на нарушенията, които сме констатирали със съдействието на прокуратурата и МВР. Подготвяме промени в нормативната уредба, които са свързани със задълбочаване и засилване контрола при издаване на медицински документи за явяване пред ТЕЛК комисия. Пътят на пациента преди освидетелстването трябва да бъде много внимателно контролиран и наблюдаван. В тази посока следваме и съветите на редица организации, неправителствени и пациентски, на базата на техния опит.“ Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНТ по повод констатираните от прокуратурата нарушения в издаването на медицински експертизи.

По думите й без участието на лекарски комисии здрав човек не може да бъде изкаран болен. „Въпросът е да не допускаме случаи, при които се издават медицински документи за хора, които нямат основание да ги получат. Това трябва да елиминираме. Аз искрено се надявам, че практиките не са толкова много и с последните действия те ще бъдат изолирани случаи“, каза Начева.

Тя допълни, че в момента в системата на ТЕЛК информация съществува единствено и само за медицинските документи, с които лицето се е явило пред комисията, които могат да бъдат издадени от последното лечебно заведение, в което лицето е било. „Сега искаме цялата налична документация за лицето от явяването му при общопрактикуващ лекар да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяване пред ТЕЛК комисия. По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно и безспорен факт от какво той боледува и как се лекува и наблюдава“, каза Жени Начева.

Тя беше категорична, че това може да се случи, когато заработи Националната здравноинформационна система. „Надявам се, че до края на годината би трябвало да имаме основни разработки от модулите, по които сме обявили поръчки“, уточни зам.-министърът.

Жени Начева коментира и споразумението с болницата във Виена за обучението на български екипи и извършването на белодробни трансплантации на български пациенти. По думите й първият български пациент може да замине още март месец. „Това, което трябва да направим, е медицински екип да определи един или двама пациенти, които са най-спешно нуждаещи се и съответно подходящи за трансплантация на бял дроб, които съответно да заминат за Виена“, каза тя.

Месец май пък стартирал първият едномесечен курс на обучение, след което предстои шестмесечно обучение на екипите. Болница „Лозенец“ и останалите болници, където има изграден добър експертен потенциал, ще бъдат използвани за проследяване на пациенти след трансплантационния период.

Жени Начева припомни, че трансплантациите и тяхното бъдеще зависят от няколко ключови елемента. „Първото е донорството и програмата за донорството, а другото е екипната работа и пълната отдаденост на този процес. Ние имаме мотивацията, и нееднократно г-н Ананиев е оповестявал, че ще направим и двете неща. Разчитаме на доверието на пациентските организации в този процес. Досега сме получавали подкрепа от тяхна страна. Ние наистина работим добре с тях, тъй като те са по-опитни от администрацията за стъпките, които трябва да бъдат направени“, каза тя.

Зам.-министър Начева коментира и ситуацията с напускащите заради агресия срещу тях медици от Спешния център в Горна Оряховица. „Ще бъдат предприети действия новите линейки да бъдат оборудвани със съответните паник-бутони“, каза тя.

„Ние трябва да осигурим сигурност и спокойствие за работата на лекарските екипи и на пациентите, които се лекуват във филиалите и центровете за спешна медицинска помощ“, каза още Жени Начева.

За целта било взето решение, след разговор с министъра на образованието и министъра на здравеопазването, да се възобнови висшето образование в сферата на парамедиците. „Тази специалност отново ще бъде възстановена и първите парамедици ще се обучават още от следващата учебна година. Имаме тригодишен прогнозен график за броя на парамедиците, които да започнат да се обучават. Ще се даде преходен период на настоящите парамедици, които са преминали курсове за обучение, за придобиване право да работят самостоятелно в линейки“, уточни Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#g7Q

Гост 28.01.2019 14:38:59

Тази самонадеяна женица ще нанесе такива поражения на здравната система, че няколко правителствени мандата след това няма да стигнат, за да се ликвидират последиците. Объркани са и понятията и няма никаква представа за същността на процесите, които се опитва да "реформира".

Гост 28.01.2019 14:26:26

На бас, че Начева няма да ТЕЛК-те на електората на доаня и бай онзи.


Още новини
МЗ и съсловните организации ще договарят минималните цени за основния пакет дейности
15.07.2019 19:32:42

МЗ и съсловните организации ще договарят минималните цени за основния пакет дейности

"За съжаление през години тази конструкция започна да се задъхва, появиха се пробойни, започнаха ...

АБЗ: 350 000 души са застраховани допълнително към момента
15.07.2019 18:37:08 Надежда Ненова

АБЗ: 350 000 души са застраховани допълнително към момента

Сегашната концепция предвижда създаването на нови здравноосигурителни фондове. Към днешна дата го ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...