Сряда, 21 Октомври 2020
02
май
6
 

РЗИ проверява "медиума", пратил онкоболна българка на "лечение" в Бразилия

Сряда, 02 Май 2018 | 13:43:56
6

Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков пред bTV. Той подчерта, че резултатите

Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков пред bTV. Той подчерта, че резултатите от проверката ще са готови до края на деня.

„За съжаление понякога конвенционалната медицина има определени граници в лечението на различни заболявания. Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване”, каза д-р Пенков.

По думите му МЗ е разговаряло с Външно министерство, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора Маджарова. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София.

„Това, което сме обсъждали с колегите от Външно министерство, е в момента, в който се намери транспорт по въздуха, за да може със специален екип, който да обгрижва Теодора по време на пътя и се стигне някъде до Европа, на разстояние, което ние може да реагираме, ние сме го правили много пъти. Изпращаме екип на Спешна медицинска помощ, обучени хора със съответния наземен транспорт, за да може да докараме в София Теодора. Това, което на нас ни трябва, е да ни бъде дадена своевременна медицинска документация, за да знаем по какъв начин да се подготвим“, каза още д-р Пенков.

„Не може всеки да предлага лечение и да предлага изцеление. Има строга регламентация в Закона за здравето. Той признава някои алтернативни методи за въздействие върху здравето като например хомеопатия, акупунктура, лечебни масажи. Определено обаче в закона никъде не е регламентирано и не се разрешава хората да се лекуват с вода, заредена от божества, или масаж с 220 волта ток от електропреносната мрежа, каквито се рекламират на сайта на въпросната госпожа“, коментира пък адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред Нова телевизия.

По думите й, ако дадено лице все пак предлага алтернативни методи за лечение на тези, които са позволени в закона, то трябва да бъде регистрирано в съответната РЗИ и да спазва определени правила, включително да информира пациентите си, да има определено образование. „В този случай може да бъде обсъден въпросът дали тя не извършва престъпление като съзнателно въвежда в заблуждение с користна цел подобни пациенти“, каза адв. Шаркова.

Мария Шаркова подчерта, че законодателната ни уредба страда от определени недостатъци. „За да дойде един професор от парижка университетска болница в България, за да представи своя опит пред колеги, той трябва да премине изключително сложна и тежка процедура и да представи множество документи пред българските власти. Не така стоят нещата, ако някой е гуру или шаман. За него няма никаква регламентация в закона как да бъде проверяван“, каза тя.

Теодора Русанова се бори с рак на гърдата. Преминала е всички стъпки на конвенционалната медицина, но безуспешно. В края на март заминава за Бразилия, за да търси изцеление с алтернативни методи при лечителя Жоао де Деус, „Божия Джон“, в околностите на Сау Паулу. Състоянието ѝ обаче рязко се влошава, а съпругът ѝ я намира в болницата упоена.

Организаторът на групата до Бразилия Кармен Лазарова твърди, че е поканила Теодора на среща за уточняване на състоянието ѝ. Тя обаче не се появила. Теодора се присъединила към групата на Лазарова на територията на Бразилия, водена от друга жена.

Семейството на болната жена успя да събере парите, които бяха нужни за връщането ѝ в България с медицински самолет. По сметките на младата жена са постъпили над 90 хиляди лева. Семейството ѝ благодари за подкрепата и временно прекратява кампанията по събиране на пари за транспорт. Тези, които имат желание, може финансово да подкрепят Теодора за предстоящи разходи по лечението ѝ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m4ZT

! 03.05.2018 22:45:09

Направо се чудя, обърнала се към шаманството, ами какво и предлага стандартната медицина?май нищо! когато няма какво да се направи, човек търси някаква алтернатива, какво сте се зачудили!

НАЧЕВА 02.05.2018 14:36:36

МЗ и НЗОК установиха куп нарушения 1 Няма специалност 2Работи със скъпи консумативи 3 Има доплащане 4 Не е здравно осигурена 5 Няма подпис 6 Точи касата 7Самолетните компании да свалят цените 8Всички разходи за сметка на болницит като дова ще приход с който ще се спасят от просрочията си

Кога хомеопатията е доказала лечебен ефект?! 02.05.2018 14:12:01

"Има строга регламентация в Закона за здравето. Той признава някои алтернативни методи за въздействие върху здравето като например хомеопатия..." Ако шаманството е престъпление, като съзнателно въвежда в заблуждение с користна цел пациенти, то хомеопатията какво е?

! 03.05.2018 22:47:41

Не коментирайте методи, които не познавате и не сте пробвали! Защо трябва да отричате нещо, което не сте пробвали! И в крайна сметка всичко е въпрос на личен избор, вие се лекувайте както си искате!

Мъдрец 02.05.2018 15:03:02

Хомеопатията е нещо подобно, дори по-лошо.

Гост 02.05.2018 15:12:56

А най-лошо е, че има страх, користни интереси или не се допуска да се оздрави и надгради модела на здравеопазване и законодателството му, откакто е поставено началото!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 ТЕЛК в Перник излезе в 14-дневна карантина, но е осигурена възможност за контакт
21.10.2020 16:22:27 Невена Попова

ТЕЛК в Перник излезе в 14-дневна карантина, но е осигурена възможност за контакт

Въпреки наложената днес 14-дневна карантина на двата състава на ТЕЛК в Перник, хората ще имат въз ...

Разработват международен стандарт за антитела срещу COVID-19
21.10.2020 16:00:32

Разработват международен стандарт за антитела срещу COVID-19

Британската агенция за регулация на лекарствата и здравните продукти обяви, че Националният инсти ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...