!
Четвъртък, 18 Април 2024
07
март
4
 

Работещите в „Спешна помощ“ - Русе протестират заради нов директор

Четвъртък, 07 Март 2019 | 12:03:08
4

Работещите в Центъра за „Спешна помощ“ в Русе излизоха на протест днес сутринта. Недоволството им е продиктувано от назначаването на д-р Иванка Маринова за директор след спечелен конкурс в края на февруари, стана ясно в Сутрешния блок на БН

Работещите в Центъра за „Спешна помощ“ в Русе излизоха на протест днес сутринта. Недоволството им е продиктувано от назначаването на д-р Иванка Маринова за директор след спечелен конкурс в края на февруари, стана ясно в Сутрешния блок на БНТ.

Според тях конкурсът е манипулиран и настояват на поста да остане досегашният ръководител на Центъра - д-р Недка Дикова. Медиците заплашват, че ако това не се случи, някои от тях ще напуснат работа. По време на протеста пациентите бяха обслужвани от дежурни екипи.

Анюта Балевска, представител на протестиращите, заяви: „Недоволство срещу новия директор - д-р Маринова нямаме, тъй като тя също е дългогодишен кадър на Центъра ни и е добър специалист. Недоволството ни е от некоректно проведения конкурс, имайки предвид, че първо обявлението за датата на провеждане не беше направено по наредбата – нито на страницата на министерството, нито в ежедневник. Освен това стана ясно, че единият каниддат е знаел много по-рано кога ще бъде проведен конкурсът. Също така е знаел много по-рано резултатът от него.

Повечето от нас искаме да остане директор д-р Дикова, тъй като тя само за 2 месеца успя да направи доста положителни неща за колектива – имайки предвид нападението над екипите. Тя първа от всички останали центрове направи 24-часово видеонаблюдение, поради което екипите започнаха по-спокойно да работят поне тук, когато се подават адресите“.

Работещите в Центъра за „Спешна помощ“ в Русе искат да има нов конкурс, направен по всички законови изисквания.

„Доста от колегите са готови да напуснат с желанието да остане сегашният директор. Точно, когато тя започна да разкрива злоупотреби, правени през годините в Центъра, тогава се насрочи този конкурс. При нас от години има недостиг на кадри - основно за лекари и фелдшери – по 14 свободни длъжности имаме. Д-р Дикова започна да привлича нови кадри в Центъра“, допълни Анюта Балевска.

Специалистите които работят в спешните центрове в Русе и региона са 152, на ден те оказват помощ на над 50 пациенти. 32 места остават свободни поради липсата на квалифицирани кадри.

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#bPS

Бахчеванова 07.03.2019 19:47:25

Протестът е силно манипулиран. Някои от организаторите и присъстващите, /ако желаете, мога да изпратя имената/, са многократно наказвани през годините за кражби на медикаменти и консумативи,други за кражби на бензин, трети за нарушения на трудовата дисциплина и т.н. Защо 25 години никога не протестираха, а се гордееха, че работят в най-добре уредения ЦСМП-Русе, как са освободени от всички несвойствени задачи и поради това нямаха закъснения при изпълнение на адресите и не ги биеха, защо приемаха благородната завист на колегите си, когато коментираха, как са условията на работа по места, винаги заредени автомобили, винаги облечени обути, винаги със справедливо разпределение на средствата за работна заплата, според одобрения бюджет... И поставените 2 камери за видеонаблюдение не са за тяхна защита, а за да ги наблюдават какво правят в работно време; увеличението на заплатите не е поради добрата работа на д-р Дикова, а увеличението на заплатите в бюджетните заведения. И каква промяна искат организаторите? Директорът на ЦСМП не е синдикален лидер, а ръководител на центъра, който отговаря за всички и всичко, свързано със спешната помощ, съблюдавайки нормативната база. По отношение на 7-часовия работен ден са спазени всички условия по наредбата още с излизането й през 2005 год, с допълнение от 2007 год бяха включени и центровете за спешна помощ. Сега е редно да се направи нова оценка на работните места от СТМ, да се събере отново камисията по условия на труд и ако има промяна, да се премине на 7 -часов работен ден.

А.Донован 07.03.2019 14:45:29

От всички написано за направеното от д-р Дикова се разбира, че тя би била прекрасен синдикалист в центъра ви, но не и дирекор! И големи злоупотреби е разкрила...А и видеонаблюдението ви в коридора, страшно много ще ви предпази от нападенията..Увеличението на заплатите ви не е от нея, а от бюджета. И коя е тази г-жа Балевка, която се изявява като говорител на всички, че и коментира провеждането на конкурса? Откъде знае, че е манипулиран? Не се подвеждайте по лъжите й !

Гост 08.03.2019 09:59:29

Д-Р Дикова не беше ли синдикален лидер преди да бъде назначена за директор?!

Гост 07.03.2019 16:30:32

Значи директор, погрижил се за хората си не печели конкурс щото е синдикалист , а директор дето не се грижи за хората си печели нагласен конкурс ,проведен извън правилата , на тъмно , и преднамерено. Аман от Калинки !


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...