Неделя, 27 Септември 2020
07
март
4
 

Работещите в „Спешна помощ“ - Русе протестират заради нов директор

Четвъртък, 07 Март 2019 | 12:03:08
4

Работещите в Центъра за „Спешна помощ“ в Русе излизоха на протест днес сутринта. Недоволството им е продиктувано от назначаването на д-р Иванка Маринова за директор след спечелен конкурс в края на февруари, стана ясно в Сутрешния блок на БН

Работещите в Центъра за „Спешна помощ“ в Русе излизоха на протест днес сутринта. Недоволството им е продиктувано от назначаването на д-р Иванка Маринова за директор след спечелен конкурс в края на февруари, стана ясно в Сутрешния блок на БНТ.

Според тях конкурсът е манипулиран и настояват на поста да остане досегашният ръководител на Центъра - д-р Недка Дикова. Медиците заплашват, че ако това не се случи, някои от тях ще напуснат работа. По време на протеста пациентите бяха обслужвани от дежурни екипи.

Анюта Балевска, представител на протестиращите, заяви: „Недоволство срещу новия директор - д-р Маринова нямаме, тъй като тя също е дългогодишен кадър на Центъра ни и е добър специалист. Недоволството ни е от некоректно проведения конкурс, имайки предвид, че първо обявлението за датата на провеждане не беше направено по наредбата – нито на страницата на министерството, нито в ежедневник. Освен това стана ясно, че единият каниддат е знаел много по-рано кога ще бъде проведен конкурсът. Също така е знаел много по-рано резултатът от него.

Повечето от нас искаме да остане директор д-р Дикова, тъй като тя само за 2 месеца успя да направи доста положителни неща за колектива – имайки предвид нападението над екипите. Тя първа от всички останали центрове направи 24-часово видеонаблюдение, поради което екипите започнаха по-спокойно да работят поне тук, когато се подават адресите“.

Работещите в Центъра за „Спешна помощ“ в Русе искат да има нов конкурс, направен по всички законови изисквания.

„Доста от колегите са готови да напуснат с желанието да остане сегашният директор. Точно, когато тя започна да разкрива злоупотреби, правени през годините в Центъра, тогава се насрочи този конкурс. При нас от години има недостиг на кадри - основно за лекари и фелдшери – по 14 свободни длъжности имаме. Д-р Дикова започна да привлича нови кадри в Центъра“, допълни Анюта Балевска.

Специалистите които работят в спешните центрове в Русе и региона са 152, на ден те оказват помощ на над 50 пациенти. 32 места остават свободни поради липсата на квалифицирани кадри.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AaDU

Бахчеванова 07.03.2019 19:47:25

Протестът е силно манипулиран. Някои от организаторите и присъстващите, /ако желаете, мога да изпратя имената/, са многократно наказвани през годините за кражби на медикаменти и консумативи,други за кражби на бензин, трети за нарушения на трудовата дисциплина и т.н. Защо 25 години никога не протестираха, а се гордееха, че работят в най-добре уредения ЦСМП-Русе, как са освободени от всички несвойствени задачи и поради това нямаха закъснения при изпълнение на адресите и не ги биеха, защо приемаха благородната завист на колегите си, когато коментираха, как са условията на работа по места, винаги заредени автомобили, винаги облечени обути, винаги със справедливо разпределение на средствата за работна заплата, според одобрения бюджет... И поставените 2 камери за видеонаблюдение не са за тяхна защита, а за да ги наблюдават какво правят в работно време; увеличението на заплатите не е поради добрата работа на д-р Дикова, а увеличението на заплатите в бюджетните заведения. И каква промяна искат организаторите? Директорът на ЦСМП не е синдикален лидер, а ръководител на центъра, който отговаря за всички и всичко, свързано със спешната помощ, съблюдавайки нормативната база. По отношение на 7-часовия работен ден са спазени всички условия по наредбата още с излизането й през 2005 год, с допълнение от 2007 год бяха включени и центровете за спешна помощ. Сега е редно да се направи нова оценка на работните места от СТМ, да се събере отново камисията по условия на труд и ако има промяна, да се премине на 7 -часов работен ден.

А.Донован 07.03.2019 14:45:29

От всички написано за направеното от д-р Дикова се разбира, че тя би била прекрасен синдикалист в центъра ви, но не и дирекор! И големи злоупотреби е разкрила...А и видеонаблюдението ви в коридора, страшно много ще ви предпази от нападенията..Увеличението на заплатите ви не е от нея, а от бюджета. И коя е тази г-жа Балевка, която се изявява като говорител на всички, че и коментира провеждането на конкурса? Откъде знае, че е манипулиран? Не се подвеждайте по лъжите й !

Гост 08.03.2019 09:59:29

Д-Р Дикова не беше ли синдикален лидер преди да бъде назначена за директор?!

Гост 07.03.2019 16:30:32

Значи директор, погрижил се за хората си не печели конкурс щото е синдикалист , а директор дето не се грижи за хората си печели нагласен конкурс ,проведен извън правилата , на тъмно , и преднамерено. Аман от Калинки !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...