!
Неделя, 19 Май 2024
25
апр
16
 

Работна група ще измисля нов модел на организация на неотложната помощ

Друга работна група ще търси начин за облекчаване на административните дейности на джипитата

Сряда, 25 Април 2018 | 14:45:05
16

Работна група, сформирана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, ще предлага нов модел на организация на неотложната помощ в рамките на първичната извънболнична медицинска помощ. В нея са включени петима представители на МЗ, трима на Н

Работна група, сформирана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, ще предлага нов модел на организация на неотложната помощ в рамките на първичната извънболнична медицинска помощ.

В нея са включени петима представители на МЗ, трима на НЗОК и петима на Българския лекарски съюз, в това число трима от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, информират от пресцентъра на Здравното ведомство.

Експертите ще прегледат възможностите за реализиране на промени в действащата нормативна уредба, а като краен резултат от работата им се изисква предлагането на нов нормативен акт, който да бъде представен на здравния министър. Представителите на здравното министерство вече са готови с конкретни анализи.

Целта е да бъде решен въпросът с осигуряването на достъп до медицинска помощ извън обявения работен график на общопрактикуващите лекари.

Преразглеждането на 24-часовата осигуреност на медицинска помощ е част от усилията на МЗ за гарантиране на достъп до неотложна медицинска помощ за всички здравноосигурени лица, уверяват от там.

Припомняме, в момента общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на денонощно разположение и това е един от проблемите, който те поставят на два поредни свои протеста.

Съгласно сегашните разпоредби и по-конкретно Наредбата за пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, това може да стане по няколко начина: чрез дежурен кабинет на групова практика, в която общопрактикуващ лекар е съучредител, чрез сключен договор с друго лечебно заведение/кабинет за ПИМП, чрез договор с лечебно заведение с разкрит филиал на спешна помощ и др.

На друга работна група министър Ананиев е възложил да извърши преглед на действащата нормативна база в системите на здравеопазването и здравното осигуряване и свързаните с нея отчети и данни, които се подават към институциите. В началото на месец юни работната група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест.

Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите. Това е друг от основните проблеми на общопрактикуващите лекари, който те поставят за решаване от години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
esjY

UK doctor 27.04.2018 21:07:11

Не е баш така д-р Дулитъл. Във Великобритания има неотложна помощ (urgent and emergency care services) и тя се осигурява от т.нар. NHS walk-in centres (WiC), urgent care centre (UCC) or minor injuries unit (MIU). Също така съществува и out-of-hours care, осигурявана от GP в болници. Това лесно може да се открие на страницата на NHS https://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/doctors/Pages/out-of-hours-services-old.aspx

Гост 26.04.2018 09:14:00

За съжаление ОПЛ не стана това , което се целеше със самоуправлямащите се практики . 1. ОПЛ преглежда често в един кабинет , а не стъпва в селата където са пациентите му. 2. крие се зад фелдшери и мед сестри , които понякага извършват прегледи 3. най - важното , дали заради големия брой пациенти , или заради малкото свободно време , оставено за прегледи , ОПЛ не познава пациентите си и развитието на техните заболявания . 4. ОПЛ не спира ефективно потока на пациенти към болничните ЛЗ , заради слабо развитата доболнична помощ , като възлага наблюдението на деца , бременни и тн. на съответните специалисти . Не се развиват практиките откъм апаратура и разширяващи се дейности ................... В заключение - трябва да се преосмисли цялостната дейност на ОПЛ - какъв е смисълът от сегашната формула ?

ЗОЛ 26.04.2018 07:59:57

Естествено, че ще са на 24 часово разположение. За тия пари дето получават от Касата трябва и в дома на пациента да ходят да преглеждат.

Гост 26.04.2018 02:41:31

Разбира се всеки пациент може да бъде спешен! Тогава що практикувате обща медицина г-да и г-жи общопрактикуващи?Т.е.- какво практикувате ,скрити зад компютрите, забравихте къде са ви стетоскопите , но не забравяте да таксувате редовно . Играете диспечери по телефона и в кабинети - ти върви тук , ти върви там , аз само да препиша месечните хапчета , дето ги предписаха от болницата от спешния кабинет от специалиста.Е, честито сeга няма да има капитация или минавате на 8 часов работен ден с работодател НЗОК или излизате на частна практика , ама за последното трябват знания и умения различни от преписване на чужди рецепти и раздаване на направления.

Гост 26.04.2018 09:03:13

ОПЛ трябва да се върне в реалната медицина да помага . Профилактики , преизписване на лекарства , грижи за практиката , канцеларски дейности - могат да се премахнат или възложат на профилактични центрове с минимален брой лекари . ОПЛ трябва да участва на пълни обороти в диагностично- лечебния процес , който е непрекъснат .

стига баламосване 26.04.2018 00:10:41

Стига вече с алабализмите и шикалкавенето на тема "неотложна помощ", защото такъв термин не съществува никъде извън системата "Семашко" и колегата Дулитъл е абсолютно прав за това. Пациент с едни и същи симптоми може да се окаже, че е суперспешен с остър инфаркт, а може и просто да е преял и да му е натежало. Примери може да се дадат още хиляди и всеки практикуващ лекар ги виждал многократно. Единствено лекарите са тези, които имат професионалната компетентност да преценяват кой пациент е по-спешен и кой е най-спешен, след преглед, диагностични изследвания и консултации с други колеги, когато това е необходимо. Затова е нонсенс понятието "модел на организация на НЕОТЛОЖНА помощ", а става въпрос за начините за осигуряване на ДОСТЪПА НА ПАЦИЕНТИ ДО КВАЛИФИЦИРАНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ в ИЗВЪНРАБОТНОТО ВРЕМЕ (вкл. и през нощта) на лекарите от извънболничната помощ (GP-та и специалисти) и начина на финансиране, съответно заплащането на лекарите извършващи тази дейност. Колкото и да се върти и суче от страна на министерство и каса по въпроса със злощастните 11 ст. МЕСЕЧНО на ЗЗОЛ е ясно, че това е недопустима ГАВРА с професионалното и човешко достойнство на българските лекари и фактически ОТКАЗ на държавата да финансира тази дейност. ПОПУЛИЗМЪТ на гърба на лекарите може само да ускори деструкцията на българското здравеопазване и да доведе до непредсказуеми катаклизми, които да преминат отвъд границите на здравеопазната система, затова трябва да се търсят решения в посока на изваждане на робското - 11 стотинково 24 часово разположение от пакета на ОПЛ и определяне на адекватно финансиране и ко-финансиране на тази дейност например чрез общинските бюджети, допълнително здравно осигуряване, здравно застраховане, кешови плащания и т.н.

Гост 25.04.2018 22:52:45

Като чуя, че се създава някаква "работна група", тутакси ми става ясно, че няма нищо да се случи. Не може така да се решават проблеми, с отклоняване на вниманието на публиката. Киро скоро ще трябва да понесе отговорността, с която се е нагърбил и която очевидно не може да носи, а струва ми се и за която не си дава ясна сметка.

Гост 25.04.2018 21:11:13

Предлагам също да се направи анализ от НАП за плащаните осигуровки от ОПЛ . Въз основа на среднодекларираните доходи държавата да гарантира заплатитете им .

Гост 26.04.2018 01:02:13

За разлика от тебе с неизвестната професия и едва ли много нужна за обществото с неясни доходи и осигуровки, то при ОПЛ приходите са 96% по банков път за дейност по договора с НЗОК и 4 % са приходи от потребителска такса. Това го сметнах преди час , когато си смятах нещата по данъчната декларация. Така,че по-прозрачно от това не може да има. Така,че не знам какво искаш да кажеш , така или иначе изглежда идиотско и май ще ти е и трудно да ни разшифроваш вопъла н плитките бразди в мозъчето ти

Гост 26.04.2018 08:55:15

Хахаха ............ не приходи , а доходи . Приходите са ясни , но какво се получава като заплата от тях . Това и от държавата да се дава .

Гост 25.04.2018 21:08:08

ОПЛ - трябва да се освободи от , профилактики , грижа за практиката ................... а също и от канцеларска дейност . Електрификацията също ще помогне .

Dr_Doolittle 25.04.2018 19:15:32

Некадърниците в МЗ и НЗОК първо трябва да им се напомни , че в нормалният свят няма такова понятие неотложна помощ и няма по света институция осигуряваща ‘неотложна’ помощ. Urgenсy е само едно прилагателно , Няма да намериш нито ръководство ,нито учебник по Urgency , няма такова понятие . Всяко комуне може да спекулира с понятието ‘ неотложност’ само и само да прекара ‘здравния работник’ по техните думи да отиде и да прегледа някой безплатно без шибаното правителство да даде пукнат лев или електоралната единица да бъде накарана да плати за този труд. По света има спешни отделения Accident and Emergency Department (A&E) , а всички , които не са спешни, без значение, отиват при лекар от извънболничната помощ GP или специалист В ТЯХНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ СЛЕД КАТО СА СИ ЗАПИСАЛИ ЧАС. Това е. Ако искат решение , просто трябва да регламентират ,че ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ В ИЗВЪНРАБОТНО ВРЕМЕ се заплащат по цени определени от лекаря. Така и пациентелата винаги ще намери някой , който да ги прегледа. А наистина спешните са обект на Спешна Помощ и ако злоупотребяват с понятието спешност ще си плащат и там. Ама дежурни кабинети ала бала са само врътки на управляващите комунета. Ако даваш дежурство в този кабинет после трябва да си в компенсация и да не си на работа , а пациентите ще те чакат 2 дни да си дойдеш след дежурство. Отново се търсят пролетарски решения и вратички да се накара лекарят да си работи безлимитно и безплатно - да не се разсърди простия електорат консуматори. Ако някой мисли, че детето му може да кашля от една седмица и се сеща да го заведе на лекар в събота в 18 часа това не е спешна помощ, нито неотложна, а безотговорен родител търсещ лекар, който да поеме родителската безотговорност.

Гост 25.04.2018 17:21:58

Може да се създадат профилактични и неотложни центрове . ОПЛ да се премахне от системата на здравеопазването . Дефакто неотложните звана ще преглеждат 24 ч и ще правят само това , ще консултират и насочват пациенти .Презписването на лекарства може да се вмени на профилактичните звена .

Гост 25.04.2018 19:18:56

С тъпотиите ти ставаш за български здравен министър . А кастингът е такъв ,че само уникални тъпаци се назначaват там. Имаш реални шансове да си следващият чукундур

Гост 25.04.2018 17:24:31

съответно в профилактичните центрове ще работят много малко лекари

ОПЛ 25.04.2018 17:05:41

Това са празни приказки. Само тупат топката. Нито пари имат, нито идея как да стане тази хава, нито пък хора да им бачкат!


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...