!
Петък, 23 Февруари 2024
21
септ
12
 

Доц. Лъчезар Иванов:

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция

Не можем да си затворим очите, че със здравна вноска от 8% искаме да ползваме най-високите достижения на медицината

Петък, 21 Септември 2018 | 17:33:47 Надежда Ненова
12

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния модел, направени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев? Това са двата модела за реформа в здравеопазването, които бяха предоставени н

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния модел, направени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев?

Това са двата модела за реформа в здравеопазването, които бяха предоставени на обществеността за обсъждане, за да стане ясно кой от тях ще бъде по-добър за бъдеща реализация. Единият вариант е за надграждане на системата, а другият – за демонополизация на НЗОК. Това са два различни подхода като единият беше застъпен от министъра на здравеопазването, а другият беше представен от министъра на финансите Владислав Горанов. Преди да подходим към тези два модела обаче, трябва да довършим електронното здравеопазването – въвеждането на електронна здравна карта, електронното досие и всичко, което е свързано с прозрачност на разходваните средства в здравеопазването, за да може да се създаде добър контрол. Едва тогава трябва да преминем към избор на модел.

Според мен, моделът, който беше представен за обсъждане – ако тръгнем да се вглеждаме в отделните части на този модел, има доста неща, които все още не са дообмислени, не са огледани отвсякъде. Затова предпочитам да коментирам варианта, предложен от министър Горанов, който и аз предпочитам  за демонополизация на Касата. Бързам да отбележа, че това не може да стане едноактово или както беше направена промяната във втория стълб на социалното осигуряване. От една страна в никакъв случай не бива да бъде създаден трус в системата, а от друга – ако се реши да се премине към създаване на още една, две или повече здравни каси трябва да бъде направено така, че да не останат български граждани без осигуряване. 

През 2012 г. ние променихме законодателството и преминахме от здравно осигуряване към здравно застраховане. Здравното застраховане обаче си поставя съвършено различни задачи и съответно финансови параметри. Надграждането в системата, която ни предлага министър Ананиев, има много неясноти точно в елемента на включването на застрахователите. Първо – ние нямаме актюерска преценка на разходите, второ – нямаме участие на застрахователите в основните пакети. За мен как ще бъде финансирана или дофинансирана една услуга е спорен въпрос, след като клиничните пътеки са една аксиома, която не може да бъде бутана.

Според мен, развитието на здравеопазването ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция, а в случая нямаме елемент на конкуренция, тъй като Касата е една. Когато даваме възможност на застрахователите да доплащат, но при неясни параметри, няма как да получим добър резултат. За да се промени това стойността на клиничните пътеки трябва да бъде определена от експерти и в нея да бъдат включени разходите за медицински труд, на консумативите, на разходите за персонал, на отчисленията за амортизации…

Каква според Вас трябва е ролята на съсловните организации при реализирането на който и да било от вариантите на здравноосигурителен модел?

Бих поставил въпросът така – когато един работник подписва своя трудов договор и приема определена заплата, как води диалога със своя работодател? Как той защитава своите професионални качества и покритието на възнаграждението си? В последните години, независимо от участието си при формирането на клиничните пътеки и в рамковия договор, лекарите са оставили винаги недоволни от НРД. Смятам, че вече е дошло времето всички, които знаем какви са ни кривиците и правиците да седнем, да си ги сложим на масата, за да можем действително да имаме едно адекватно здравеопазване, на фона на здравните вноски, които даваме в държавата. Не можем да си затворим очите, че със здравна вноска от 8% искаме да ползваме най-високите достижения на медицината. Затова коренно трябва да бъде променен начинът на мислене и на формулиране на промените в здравеопазването. За мен философията на реформата е пораждането на конкуренция между здравни каси. Това ще породи по-добрата услуга и ще намали от цените й, а същевременно ще доведе до реално остойностяване на медицинския труд.

Демонополизирането на НЗОК ще доведе ли според Вас и до отпадане на лимитите на лечебните заведения?

Точно така. Лимитът е създаден в момента от монополиста НЗОК. Тя казва – по дадена клинична пътека трябва да изработиш 1000. Ако изработиш 1001 можеш да го прехвърлиш за следващия месец, ако обаче направиш 1100 – изработеното остава за сметка на болницата. Няма такъв труд, който ти си го положил, свършил си работата и накрая ти казват – няма да ти го платим. Ето едно противоречие, което с времето все повече се задълбочава.

Какво е решението?

Решението е в конкуренцията. Конкуренцията между лечебните заведения няма как да сложи таван. Когато една болница работи по-добре, има по-добри специалисти и по-добра апаратура, ще привлича и много повече специалисти, в сравнение с лечебно заведение, в което липсват специалисти и апаратура. Това е естествения подбор. Никой не е казал, че една болница може да сключи договор само с една каса. Болницата Х може да сключи договор с каса А, каса В и каса С. Това би могло да се случи, ако касите са нон-профит организации. Здравните каси могат да предлагат различни видове пакети. Ако това обаче не е възможно, ще отидем на вариант застраховане, защото застрахователя плаща след събитието. Тогава обаче отпада профилактиката като част от здравните услуги.

Солидарният здравноосигурителен модел обаче трябва да бъде запазен, тъй като нашето общество не е достигнало до това икономическо ниво, в което да може всеки, който си влага парите, да ги ползва само за себе си.

Когато се прави промяна или реформа трябва да гледаме 25 години напред. Сега трябва да заложим генома на това, което след 25 години ще даде резултат и хората ще са доволни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gt7e

Гост 25.09.2018 19:33:42

Този ако може да се титулува доцент значи аз искам от днес да се обръщате към мен с Ваше Височество. Политически гниди....

GEST 23.09.2018 18:56:34

само за протокола 21.09.2018 10:56:40 Във всички държави около нас има по един единствен законно определен фонд за задължително здравно осигуряване. През него минават между 85% до 95% от парите за здраве. Останалите между 5-15% от парите достигат по два начина до ИМП - т.нар. изпълнители на медицинска помощ; като първият е през задължителен допълнителен здравно-осигурителен фонд /не повече от 10%/ или вторият начин през доброволни здравно-осигурителни или застрахователни фондове /не повече от 5%/. Например Хърватска /площ 50% от нас и население 66% от нашто/ има от 1993 год един единствен публичен и обществен здравноосигурителен фонд HZZO; както и доброволни частни здравно-осигурителни фондове. В тази държава никои не говори за монопол на Касата им, защото това не е вярно и защото това е правилно да се каже моноопсия. За 2017 г. приходът на фонда им HZZO премии е 23 300 милиона куни HRK около 3 107 милиона евро. Броят на регистрираните им ЗОЛ - здравно-осигурени лица е около 4 3550 000, а заплатената сума отнесена на едно ЗОЛ е около 715 евро годишно. Вноската им обаче не е 8% а 15 %. Болниците им са само 80 /словом осемдесет/ на брой за сравнение с нашите 400. Най-важното там няма частни болници, а у нас не само има има но сключват договори с публично обществения фонд при право да са търговски дружества и да формират печалба. Това го няма никъде в ЕС.

Dr_Doolittle 25.09.2018 19:39:59

А какво значение има собствеността бе драги ? Никой в Европа не прави такива тъпи разлики, даже подлежи на санкции ако го прави кто правителствена политика. Ти пак не си ВДЕНАЛ нищо от фактите .Значи поне да беше отбелязал ,че за да има сравнение с Хърватия (не се казва Хърватска) то бюджетът за здравеопазване на България трябва да е 5.25 милиарда ЕВРО - 10.5 МИЛИАРДА ЛЕВА. Хайде сега коментирайте по това число.

стар доктор 23.09.2018 19:00:38

Само че Хърватска и Словения не са вече в Западните Балкани а са в Западна Европа.

Гост 23.09.2018 23:41:46

Там са защото такива екземпляри като Мозъка изобщо не се допускат до публични постове, докато тук са на почит и джурналята от zdrave.net ги цитират напоително!

Elf 22.09.2018 10:46:06

Otrepka,bokluk,degenerat,GERB kurva.Hrachka ne zaslujava.Psihobolno pse v kostum.Vertu i Vinetu .

Гост 22.09.2018 09:34:50

Представите на този господинчо за различните модели на здравеопазване са твърде интересни и екстравагантни. Проявил е завидно въображение в интерпретациите, граничещи със словестна салата.

Гост 22.09.2018 09:26:53

Този е доцент, колкото аз съм астронавт. Преписвал от трудовите на истинските учени и го калесали за доцент. Пълен комплексар!

Ко-Нйе 21.09.2018 23:13:55

Ахахахаха, Верту?!? Доц. Иванов?!?

Компетентен 21.09.2018 22:01:00

Повтарям и тук - под тоз интелигентен образ - което писах преди няколко часа . БАЙНООООО ! НА КОГО обясняваш какво ТРАБВА да се направи , при положение , че ТИ , че ВИЕ - ГЕРБ - управлявате ОСМА ГОДИНА !!! Кой да направи реформите - президентът ли , опозицията ли , Ахмед доган ли или Жорж Ганчев ! НА КОГО ДАВАШ АКЪЛ , при положение , че ти управляваш ??? Това не е ли висш идиотизъм ? Няма ли кой да ти зададе тези въпроси , нещастнико ?

Личко 22.09.2018 00:43:28

Аз залагам за Жорж Ганчев. Само той не се е пробвал да реформира здравеопазването.

Часовникът 21.09.2018 20:03:42

Съжалявам го тУй момче. Остаря в парламента. Повече от десет години да получаваш заплата за престой и нищонеправене, не е лесна работа. Колко мъка има по този свят...?


Всичко за коронавируса
Още новини
Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове
23.02.2024 12:21:29

Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове

Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове и е една вредна и опасна ...

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ
23.02.2024 11:45:23

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ

Поради актуализация на компоненти от информационните системи на НЗОК е възможно да има временни п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...