Четвъртък, 01 Юни 2023
22
май
11
 

Разследват как е станало намалението на броя на ВСИ за второто тримесечие

Понеделник, 22 Май 2023 | 16:58:30
11

Драстичното намаляване на броя на високоспециализираните изследвания в извънболнична помощ е станало без знанието на временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съ

Драстичното намаляване на броя на високоспециализираните изследвания в извънболнична помощ е станало без знанието на временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет, проведено на 11 май.

„Направихме анализ и се установи, че на Надзорния съвет на предходното заседание, когато определяхме стойностите за втори тримесечие, в това число и аз, съм внесла материал, в който никъде не се споменава, че има такова драстично намаление на високоспециализирани дейности по повод диспансерно наблюдение на ЗОЛ в списъка на общопрактикуващите лекари. Почти три пъти - от 274 000 броя са намалени на 73 000, а с 200 000 броя са увеличени изследванията в специализираната извънболнична медицинска помощ. Това никога досега не се е случвало. Поисках обяснения, докладни, какъв е броя диспансерни при общопрактикуващите и при СИМП. Предлагам на Надзорния съвет да увеличим стойностите на общопрактикуващите до размера на първо тримесечие, така както е било и миналата година и в предходни години със същия коефициент, за да могат да си изпълнят ангажиментите по диспансерното наблюдение на пациентите в тяхната листа. Сега няма как да намалим тези стойности при СИМП. Предупредила съм с писмо Български лекарски съюз и РЗОК да предупредят договорните партньори, които изпълняват специализирана медицинска помощ, че в следващите тримесечия няма да бъдат тези стойности, защото по този начин нарушаваме балансите в разходите и в бюджета. Много неприятна ситуация лично за мен, не съм очаквала и не беше въобще загатнато нито в докладната, нито бях информирана, и по този начин и Надзорният съвет гласува тези стойности. И още един момент, ние в НРД сме заложили определен процент обхват на диспансерните с прегледи и с изследвания, и когато не достигнат този процент на личните лекари трябва да редуцираме плащанията, а те няма как да си извършат ангажиментите към здравноосигурените, ако не разполагат с направления. Да, в някои региони, при някои лични лекари не се използват на 100%, но не е този начина да стане това прехвърляне на високоспециализираните изследвания от ПИМП в СИМП“, казва д-р Пенкова.

Според представителя на МЗ в Надзора Мария Беломорова обаче не е станала грешка, защото анализът на НЗОК показва, че общопрактикуващите лекари не си усвояват утвърдените им направления през годините или поне не повече от 50%.

„Не е информирано нито ръководството, нито аз съм информирана, нито Надзорния съвет е информиран за тези анализи и други неща, които в последствие, след като стана скандала, и медиен и т.н., започнахме да анализираме“, отговаря д-р Пенкова.

„Не е проблем самото решение, тъй като ние трябва да достигнем съответната бройка, както е била тогава 207 000. за тримесечие, затова разликата от 75 000 е 132 000, които допълнително ще бъдат гласувани. Доколкото разбирам проблемът се състои в мотивите, с които е направено предложението, което е гласувано на предходно заседание на Надзорния съвет да утвърди по-малко бройки. Няма смисъл да го разследваме този въпрос сега на самото заседание, тук вече д-р Пенкова като временно изпълняващ длъжността управител на НЗОК, ще предприеме действия това да не се допуска в бъдеще“, казва пък председателят на Надзорния съвет доц. Момчил Мавров.

На същото заседание надзорниците са взели решение всички висящи процедури по утвърждаване на изисквания за диагнози включени в Списъка на заболяванията на НЗОК, за лечението на които се изисква експертиза, да бъдат приключени в тримесечен срок и да бъде докладвано на Надзорния съвет на НЗОК.

„Вече изисквам да се прилагат писмени становища от експертите от експертните съвети, за да се знае кой какво е предложил, защото в годините при последващо несъгласие от някои експерти се е налагало да променяме изискванията“, казва д-р Пенкова.

Стенограмата от заседанието на 11 май може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mCwK

гост 24.05.2023 20:25:47

Юрданка дали се тресе вече , дали осъзнава че от понеделник насам всичките усилия да се докара и да се подмаже та да остане да дерибейства в София са вече напразни? Малко остава Юрдано , малко и скоро .... Моли се като те изхърлат да не вземе пракуратурата да се заинтересува от теб , че за 4-5 месеца бая материал се е събрал

eork 'fleu udpd 23.05.2023 20:07:12

новият началник на деловодството ще е с много предварително изразени благодарности, предстой VVVVVVVVVVVVVVV

Цвъ Цвъ 23.05.2023 14:51:33

То има и по_луди от Юрданка ама си имат гръб!

Гост 23.05.2023 09:07:17

Кога ще разберем резултати от разследването за скъпите компютри, купени от Петко Салчев? Нещо млъкнахте по темата.

Просто питам 23.05.2023 08:56:58

Ако някой толкова достоен член на Надзора си е договорил хонорарче от 200 000 лв., пък му дали само 70 000 лв., дали пак няма да е разбрал?

Гост 23.05.2023 08:45:14

Нещастниците от прасето касичка НЗОК пак се опитват да прехвърлят грешката си на личните лекари,че 'не си усвоявали средствата' . Ами, другарко ,усвояваме ги ако пациентът идва.Ако пациентът не идва и се сети ,че има не 4 задължителни прегледа годишно ,а е дошъл на един то пак трябва да му се пусне тази годишна дейност и нищо не ви оправдава ,че не може да смятате броя ЗОЛ .който трябва да се изследва и консултира според стандартите на диспансеризацията. Селяндури от АПКто.

Гост 23.05.2023 08:40:07

Дана от Делиормана живее голям апартамент, наема се плаща от НЗОК лети до Варна със самолет и след това служебна кола я чака парите са държавни тая дърта бабичка Зоя плаща всичко няма ли ДФК Сметна палата

Любата 23.05.2023 05:16:11

Тая цървулана дето си тръгна направи толкова мръсотии и груби грешки през годините, че изритването и беше крайно закъсняло. Много добро дело направи д-р Пенкова и това и прави чест !

Krichim 22.05.2023 22:25:44

Странно защо си тръгнат служителката от най-ниското ниво, а останалите над нея в ерархията, примерно Гана Аврамова, която е сложила подписа си под намаления брой ВСД, продължават да кибичат в НЗОК. Баба Юрдана също прекрасно е знаела какво внася на Надзорен съвет, а самите надзорници пък са знаели какво подписват. Да не се правят на изненадани.

гост 22.05.2023 19:34:02

Типично за шуменската простакеса - да топи хората за да оправдава собствените си издънки и да прикрива далаверите си! До сега ефективни стачни действия срещу шефски тормоз и натиск на служители с цел изпалнение на поръчки не е имало , но май дъртата откачалка от Шумен направи всичко възможно това да се случи! Скоро! В Парламента да си опичат акъла и да я махат или скоро в НЗОК ще ври и ще кипи ! Скъпи народни избранници , замислете се кое е по добре за обществения интерес - Дана откачалката да остане , макар и като подуправител, или НЗОК да работи и експертите вътре да се концентрират на работата си а не да мислят кога лудата ще ги навиква и заплашва с простотии! Депутатите - опичайте си акъла !

Гост 22.05.2023 18:31:55

Информирайте Йорданка бе!


Всичко за коронавируса
Още новини
167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив
01.06.2023 20:10:05

167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив

167 магистри и бакалаври от 6 специалности, които се изучават във Факултета по обществено здраве, ...

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ
01.06.2023 17:52:09

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за из ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...