!
Събота, 27 Юли 2024
07
март
2
 

Разсрочиха дълговете на Пета МБАЛ към Столична община

Сряда, 07 Март 2018 | 16:16:58 Надежда Ненова
2

За четири години на равни вноски ще бъдат изплатени дълговете за данък „Сгради“ и такса „Смет“ на Пета МБАЛ-София. Това реши днес общинската комисия по здравеопазване в СОС. Навсякъде, където бюджетите са делегирани, дру

За четири години на равни вноски ще бъдат изплатени дълговете за данък „Сгради“ и такса „Смет“ на Пета МБАЛ-София. Това реши днес общинската комисия по здравеопазване в СОС.

Навсякъде, където бюджетите са делегирани, дружествата имат затруднения с покриването на местните данъци и такси, стана ясно по време на заседанието. Според председателя на комисията д-р Веселин Милев обаче, след като НАП не проявява разбиране към лечебните заведения и настоява всички данъци и такси да се плащат в срок, такова разбиране не може да прояви и общината.

Вариант лечебните заведения да бъдат освободени от данък има само в случай, че бъдат обявени за обекти с особена значимост. Това може да стане с предложение до Министерския съвет съответните структури да бъдат добавени в списък с дружества, освободени от плащания. Сега в този списък влизат имоти публична държавна или общинска собственост; читалища, молитвени домове на законно регистрирани вероизповедания; сгради – собственост на чужди държави, в които се помещават дипломатически и консулски представителства, при условия на взаимност; сгради на Българския червен кръст и др. подобни, регистрирани в ЕС; паркове, спортни игрища, площадки, музеи, галерии, библиотеки; сгради – културни ценности, когато не се използват за стопански цели; сградите на висшите училища и академиите, използвани за учебен процес и научна дейност; временни сгради, обслужващи строежа на нова сграда или съоръжение; имоти, използвани непосредствено за експлоатационни нужди на обществения транспорт; имоти, собствеността върху които е възстановена по закон и които не са в състояние да бъдат използвани за период от 5 години.

Общинските съветници обаче не се разбраха за критериите, по които едни сгради ще бъдат предложени за освободени от данък. Според тях, ако общинските лечебни заведения бъдат вкарани в такъв списък, в него ще настояват да бъдат включени и столичните основни и висши учебни заведения. В това число е и Софийският университет "Св. Климент Охридски", който вече е натрупал над 12 млн. лв. дългове за местни данъци и такси за сградите си, в които не се провежда учебен процес и научна дейност.

На заседанието на комисията беше обсъдено и предложението на МЦ „Омнимед“ да бъде създаден център за неотложна медицинска помощ в сградата на ДКЦ-29. От частния център заявиха, че няма да бъдат конкуренти на ДКЦ-то в нито от дейностите, които се предлагат там, но ще осигурят 24-часово разположение на екипите си. Общинарите изслушаха предложението за сведение, но заявиха, че решение ще бъде взето на следващо заседание.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
23m%

Гост 08.03.2018 00:00:35

Какво управлява, след като не останаха лекари и се закриват отеделения? Управляваше навремето Мирковска, от тогава Гербеланковците я съсипват. А този Милев е лекар без никаква специалност. Това показва нивото му.

гост 07.03.2018 22:59:38

Елате и вижте ВИЕ от общината как един некадърник съсипва Втора градска болнца. А за Борил Петров браво управлява много добре, а този УЗУНОВ съсипа втора градска. НЕКАДЪРНИК ОТИВАЙ СИ ОТ БОЛНЦАТА И ПОВЕЧЕ НЕИДВАЙ ТАМ , ФУРАЖКА.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...