Четвъртък, 04 Юни 2020
23
авг
 

Разходно-ефективността няма да е водещия критерий при изписването на най-доброто лечение

Петък, 23 Август 2019 | 17:15:38 Надежда Ненова


Медицинските специалисти ще могат да преписват лекарствен продукт, различен от определените за разходно-ефективни, на базата на медицинска обосновка, в случаите на издаване на протокол на здравноосигурено лице, когато е за първи път. Това предвиждат по

Медицинските специалисти ще могат да преписват лекарствен продукт, различен от определените за разходно-ефективни, на базата на медицинска обосновка, в случаите на издаване на протокол на здравноосигурено лице, когато е за първи път. Това предвиждат последните изменения на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукт, с който се въвежда механизъм за регулиране на разходите на НЗОК в рамките на предвидените плащания за лекарствени продукти.

Предложението на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и е прието от Министерството на здравеопазването.

В същата посока е и предложението на Българския лекарски съюз, който предлага да се предвиди възможност лекарят, провеждащ лечението на даден пациент, да назначи най-подходящото за конкретния пациент лечение. От БЛС предлагат и за определяне на терапевтичните алтернативи, НЗОК да предложи тази преценка да се извършва от НСЦРЛП.

„Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, ще бъде ангажиран в процеса по определяне на терапевтични алтернативи чрез извършването на оценка на здравните технологии по предложение на НЗОК в процедурата по Закона за лекарствата“, отговарят от МЗ.

Според първоначално предложения проект, НЗОК трябва да спестява до 780 000 лв. на година при лечението с биологични терапии. Става дума за изписвано с протоколи лечение на нови пациенти с гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания, при които е при които е назначен лекарствен продукт/ терапевтичен курс с най-голяма разходна ефективност.  

С проекта се въвежда възможността при издаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, при които се извършва експертиза, да се предписва лекарственият продукт/ терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи.

Заинтересованите страни са изразили съгласие с предложението за удължаване на максималния срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение до 365 календарни дни, а отпуснатите количества да са достатъчни за не повече от 365 дни. Определянето срока на валидност на всеки конкретен протокол се извършва съобразно критерии, установени в НРД. С промените в Наредбата се регламентира датата на издаване на протокола да съвпада с датата на издаване на амбулаторния лист, респективно с датата на изпълнение на амбулаторната процедура по определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти.

Относно принципите за разходната ефективност на лекарствените продукти, предложените промени влизат в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник“, а относно протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти - от 1 януари 2020 г. „Целта е от една страна процесите, свързани с тях, да се доразвият в НРД, а от друга страна – да се осигури технологично време за отразяването им в информационните системи на НЗОК и в аптечните софтуери“, пише в мотивите към проекта.

Всички направени предложения може да видите тук. 

Пълния текст на Проекта може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2CfD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Депутатите решиха: Лица, които нямат близки роднини, няма да бъдат донори
04.06.2020 17:31:29 Надежда Ненова

Депутатите решиха: Лица, които нямат близки роднини, няма да бъдат донори

Парламентът прие промени в Закона за донорството и трансплантациите през Закона за лечебните заве ...

Обявиха конкурс за управител на  КОЦ-Пловдив
04.06.2020 16:51:50

Обявиха конкурс за управител на КОЦ-Пловдив

Община Пловдив ще проведе конкурс за управител на Комплексен онкологичен център (КОЦ), съобщи mar ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...