Понеделник, 23 Септември 2019
23
авг
 

Разходно-ефективността няма да е водещия критерий при изписването на най-доброто лечение

Петък, 23 Август 2019 | 17:15:38 Надежда Ненова


Медицинските специалисти ще могат да преписват лекарствен продукт, различен от определените за разходно-ефективни, на базата на медицинска обосновка, в случаите на издаване на протокол на здравноосигурено лице, когато е за първи път. Това предвиждат по

Медицинските специалисти ще могат да преписват лекарствен продукт, различен от определените за разходно-ефективни, на базата на медицинска обосновка, в случаите на издаване на протокол на здравноосигурено лице, когато е за първи път. Това предвиждат последните изменения на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукт, с който се въвежда механизъм за регулиране на разходите на НЗОК в рамките на предвидените плащания за лекарствени продукти.

Предложението на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и е прието от Министерството на здравеопазването.

В същата посока е и предложението на Българския лекарски съюз, който предлага да се предвиди възможност лекарят, провеждащ лечението на даден пациент, да назначи най-подходящото за конкретния пациент лечение. От БЛС предлагат и за определяне на терапевтичните алтернативи, НЗОК да предложи тази преценка да се извършва от НСЦРЛП.

„Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, ще бъде ангажиран в процеса по определяне на терапевтични алтернативи чрез извършването на оценка на здравните технологии по предложение на НЗОК в процедурата по Закона за лекарствата“, отговарят от МЗ.

Според първоначално предложения проект, НЗОК трябва да спестява до 780 000 лв. на година при лечението с биологични терапии. Става дума за изписвано с протоколи лечение на нови пациенти с гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания, при които е при които е назначен лекарствен продукт/ терапевтичен курс с най-голяма разходна ефективност.  

С проекта се въвежда възможността при издаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, при които се извършва експертиза, да се предписва лекарственият продукт/ терапия с най-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи.

Заинтересованите страни са изразили съгласие с предложението за удължаване на максималния срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение до 365 календарни дни, а отпуснатите количества да са достатъчни за не повече от 365 дни. Определянето срока на валидност на всеки конкретен протокол се извършва съобразно критерии, установени в НРД. С промените в Наредбата се регламентира датата на издаване на протокола да съвпада с датата на издаване на амбулаторния лист, респективно с датата на изпълнение на амбулаторната процедура по определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти.

Относно принципите за разходната ефективност на лекарствените продукти, предложените промени влизат в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник“, а относно протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти - от 1 януари 2020 г. „Целта е от една страна процесите, свързани с тях, да се доразвият в НРД, а от друга страна – да се осигури технологично време за отразяването им в информационните системи на НЗОК и в аптечните софтуери“, пише в мотивите към проекта.

Всички направени предложения може да видите тук. 

Пълния текст на Проекта може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZtQd


Още новини
Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага
23.09.2019 11:26:10 Надежда Ненова

Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага

Д-р Веселин Милев е председател на комисията по здравеопазването към Столичния общински съвет ...

Директорът на
23.09.2019 10:22:09

Директорът на "МБАЛ Пазарджик" отстрани д-р Лазов

Със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Пет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...