!
Неделя, 16 Юни 2024
16
март
2
 

Разширяват пакета профилактични дейности

Целта е подобряване на извънболничната помощ и улесняване на ранната диагностика на заболяванията

Сряда, 16 Март 2022 | 13:59:00
2

Нови дейности и допълнителни видове изследвания ще бъдат включени в пакетите за профилактика в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба

Нови дейности и допълнителни видове изследвания ще бъдат включени в пакетите за профилактика в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Предложенията се отнасят за деца, бременни жени и хора над 18 годишна възраст, както и за някои специфични групи като лица в риск от злокачествено новообразувание.

За децата от 7 до 18 години се въвеждат медико-диагностични изследвания в рамките на профилактичните прегледи

Вносителите подчертават, че до момента те не са били включени в обхвата на тези прегледи.

Предложението е при децата на 7, на 10, на 13 и на 16-годишна възраст да се провежда изследване на кръвна картина и урина, а за 16-годишните – допълнително изследване и на кръвна захар и холестерол. Целта е да бъдат създадени възможности за ранно откриване на евентуални отклонения в здравословното състояние, възникнали в тази възраст, което да даде възможност и за навременното им лечение.

При бременните жени се въвеждат допълнителни ехографски прегледи

в рамките на профилактичните прегледи. Предлага се за периода на бременността към провежданите досега 2 акушерски ехографии да бъдат добавени още 2 такива прегледа, както и провеждането на ехографско изследване за фетална морфология, с оглед на провеждания през време на бременността биохимичен скрининг. Също така бременните вече ще бъдат изследвани за хепатит С.

За възрастовата група над 18 години също ще бъдат добавени нови профилактични медико-диагностични изследвания. През 5 години ще бъде провеждано изследване на кръвна картина, АСАТ, АЛАТ, креатинин и урина. С въвеждането на тези изследвания в рамките на профилактичните прегледи се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, включително и такива на черния дроб и отделителната система, се казва в мотивите на вносителите.

При жените на възраст от 30 до 50 годишна възраст се добавя задължително периодично ехографско изследване на млечните жлези,

като това дава възможност да бъдат установени изменения в ранен стадий, което е предпоставка за ранно диагностициране на злокачествени заболявания на млечната жлеза.

Част от промените са насочени и към хората, при които при профилактичен преглед са установени рискови фактори за развитие на злокачествено новообразувание на ректосигмоидалната област - с анамнеза за аденом, полипи на дебелото черво, колоректален карцином, болест на Crohn, улцерозен колит, цьолиакия. При тях вече ще се изследване и фекален калпротектин. Вносителите са на мнение, че това ще подобри диагностичните възможности и ще улесни ранното насочване към съответен специалист.

С предложения проект се добавя и възможност за провеждане на 

допълнително изследване на пациентите с установена диагноза „Синдром на Търнър“

При лицата над 18 години с това заболяване в рамките на диспансерното им наблюдение при специалист ще се включва провеждането на остеодензитометрия, с оглед подобряване на диагностиката на костните изменения, настъпили в резултат на заболяването.

„С това предложените промени са в унисон с поставените цели в редица стратегически документи в областта на здравеопазването, както и в подписаното коалиционно Споразумение за съвместно управление на Република България в период 2021 г. – 2025 г.“, се посочва още в мотивите на вносителите. Според тях промените ще доведат до подобряване на извънболничната медицинска помощ и по-ранно откриване на заболявания в съответните възрастови групи.

С предложения проект се предвижда и допълнение на Наредбата за определяне на пакета от дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Според вносителите причините за разработване на предложените допълнения в тази наредба са свързани с необходимостта от отразяване в пакета дейности на НЗОК включването на

нов вид изследване, свързано с диагностиката на заболявания на стомашно-чревния тракт

„В извънболничната медицинска помощ има необходимост от провеждане на специализирано изследване за качествена и навременна диагностика на редица заболявания. При заболяванията на долния гастроинтестинален тракт често пациентите се нуждаят от провеждане на изследване за фекален калпротектин, което на настоящия етап не е включено в пакета на НЗОК. Това изследване е от особено значение при пациенти както с рискови фактори за развитие на рак на ректосигмоидалната област, така и за пациенти с болест на Crohn, улцерозен колит, цьолиакия, тъй като се използва за триаж на пациентите с коремни симптоми, които се нуждаят от инвазивно изследване; установяване степента на активност на възпалително чревно заболяване и степента на възстановяване на лигавицата след лечение (и проследяване ефекта от лечението); оценка на риска от рецидив при пациенти с възпалителни чревни заболявания. Това налага добавянето му в пакета медико-диагностични дейности по медицинската специалност „Клинична лаборатория“, става ясно от мотивите към предложението.

Проектът е публикуван на електронната страница на МЗ и в портала за обществени консултации strategy.bg, а срокът за предложения е до 29.03.2022 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#zd4

Гост 16.03.2022 22:18:48

"ще бъдат включени в пакетите", а си мислим, че се водят преговори. Ясно е, че е имало подивяло лобиране, ясно е, че файдата спрямо разходите ще клони към никаква, но ще има тук-там наливане на едни пари. Преговорите са своеобразен цирк-подигравка.

Гост 16.03.2022 17:21:03

Глупости . Глупавото МЗ не глобява за неявяване на профилактични прегледи и имунизации ,обаче си записало още профилактика, която няма да бъде осъществена поради неявяване на плебса. По тази логика може да си запишат още 72 432 954 321 неща в кухите си документи и да се бият в гърдите за профилактиката. Един съвет - дайте възможност на личните лекари да съставят протокол за административно нарушение за неявяване на профилактичен преглед и да получават половината от тази глоба (в момента в ЗЗ е 100 лв за първо нарушение на пациента и 150 лв за следващо). Или просто при неявяване на пациента на задължигелните профилактични прегледи и имунизации при ОПЛ, следващата 1 година прегледите на пациента да са платени от пациента директно на ОПЛ по цени на здравното заведение Ето това са реални стъпки за спазване на профилактиката ,а не фалшивите редове записана профилактика.


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...