Събота, 25 Януари 2020
02
март
1
 

Ракът на дебелото черво все по-често засяга млади хора

Петък, 02 Март 2018 | 18:25:49
1

Доскоро се смяташе, че ракът на дебелото черво засяга основно възрастните хора. Има трайна тенденция той да се диагностицира при все повече млади хора. За това алармираха специалисти по време на пресконференция по повод Световния ден за борба с колорек

Доскоро се смяташе, че ракът на дебелото черво засяга основно възрастните хора. Има трайна тенденция той да се диагностицира при все повече млади хора. За това алармираха специалисти по време на пресконференция по повод Световния ден за борба с колоректалния карцином. Организатор на дискусията бе Федерация „Български пациентски форум”.

„Благодарение на съвременните методи на лечение, общата 5-годишна преживяемост с тази диагноза се е увеличила и вече е 80% дори  за пациенти с  напреднала форма на заболяването“, информира националният консултант по медицинска онкология и началник на Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център проф. Асен Дудов. Той допълни, че въпреки тревожната статистика има надежда. Участниците в дискусията обаче бяха единодушни, че от проявата на първите симптоми до поставянето на диагнозата се губи около година, която е решаваща за успеха на лечението.

„Въпреки че генетиката вече е много напреднала, засега все още няма сигурни маркери, които да прогнозират дали даден пациент ще се разболее от рак на дебелото черво или не“, обясни националният консултант по медицинска генетика проф. Алексей Савов. Проф. Савов, който е и ръководител на Националната генетична лаборатория, уточни, че генетичните тестове, правени там, са много важни при пациенти с вече установено заболяване, тъй като позволяват да се определи точно към каква терапия би бил чувствителен конкретният тумор, а това повишава ефективността на лечението.

Д-р Патокова, специалист по клинична лаборатория и параклинични изследвания на онкологични  заболявания, обясни, че широко използваният в практиката  тест за кръв във фекалиите не дава точен отговор дали даден пациент е с КРК или не, тъй като изследването може да бъде положително и при много други заболявания. Тя посъветва пациентите да не прибягват сами до изследване на туморни маркери, които също са несигурен източник.

Единственият метод, който може 100% да даде отговор дали се касае за рак на дебелото черво, е колоноскопията (метод за изследване, чрез който се наблюдава вътрешността на червата). Това обясни доц. д-р Стоян Ханджиев, началник на Клиниката по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Затова е много важно общопрактикуващите лекари навреме да насочват своите пациенти към това изследване. Самите пациенти също могат да изискват да им се направи колоноскопия при наличие на анемия, промяна в навика за изхождане, продължителни болки в стомаха или необяснима загуба на тегло. Доц. Ханджиев даде пример, че от 20 изследвани пациенти в неговата клиника за една седмица, двама са се оказали с КРК.

Проф. Марина Гарчева, специалист по нуклеарна медицина, обясни, че  позитронно-емисионната томография (PET/СТ) дава ценна информация за стадия, в който се намира заболяването, има  важна роля и при проследяване на самото лечение.

Медицинският онколог д-р Светлана Ганчева от своя страна акцентира, че най-съвременната тенденция в лечението на КРК е т.нар. прицелна терапия, която позволява много таргетирано лечение на тумора на дебелото черво. Тя се определя след провеждането на генетични тестове и е приложима най-вече при пациенти с метастазирал КРК (такъв, който има разсейки в други органи).

Д-р Николай Недев, началник на Отделение по лъчелечение и радиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, обясни, че лъчетерапията има основна роля в лечението на рака на ректума. Има случаи, в които е добре тя да бъде проведена още преди оперативното лечение, защото по този начин ограничава бъдещи разсейки и в други органи.

„Най-големият проблем в България е разкарването на пациента при различни специалисти докато не стане късно“, подчерта Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.

Като част от кампанията, тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в синьо (синият цвят е международно признат като цвят на рака на дебелото черво), в знак на съпричастност с хората, които се борят със заболяването. На 10 и 11 март ще има „син уикенд“. Инициативата ще се проведе на метростанция „Сердика“, където студенти-медици ще раздават листовки за болестта и ще информират гражданите за рисковите фактори, които могат да доведат до развитие на колоректален карцином и първите симптоми, при които да се обърнем към специалистите. Кампанията се провежда с  подкрепата на Merck, като социално ангажирана и водеща научна и технологична компания в областта на здравеопазването, природните науки и високотехнологичните материали.

***

Ракът на дебелото черво е третата по честота причина за смърт от злокачествено заболяване в света и втора в Европа (след рака на белия дроб). Това е вторият най-често срещан рак при жените и третият най-често срещан рак при мъжете.

9 от 10 случая на рак на дебелото черво могат да бъдат лечими, ако заболяването бъде открито в ранна фаза. Същевременно 25% от пациентите биват диагностицирани в предпоследен стадий, когато вече са се появили метастази и в други органи. Преди появата на метастази 5-годишната преживяемост e около 90%. След като ракът е метастазирал и в други органи (най-често бял дроб и черен дроб), този процент рязко пада на 12%.

Статистиката сочи, че около 5% от хората ще развият рак на дебелото черво през живота си.

Рискът от възникване на рак на дебелото черво нараства с възрастта. Рискът е по-висок в индустриално развити и урбанизирани райони, какъвто е и България.

Един от най-важните рискови фактори е начинът на хранене – консумацията на тлъсти червени меса, много животински мазнини, богати на консерванти храни, алкохол в големи количества и тютюнопушене.

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от развитие на КРК с 33%, а рискът е значително повишен при кръвни роднини с колоректален карцином. По-висок риск от развиване на рак на дебелото черво има също така при болест на Крон и язвен колит, както и при някои наследствени заболявания като фамилна аденоматозна полипоза (ФАП), синдром на Lynch, синдром на Gardner, синдром на Turcot и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kdKA

Гост 03.03.2018 17:23:47

Много сте закъснели това от години се прави рутинно в университетските болници. Иначе платена реклама.


Още новини
2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.
24.01.2020 17:22:07 Надежда Ненова

2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.

954 проверки в 602 лечебни заведения за болнична помощ, 347 лечебни заведения за извънболнична по ...

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД
24.01.2020 17:01:04 Надежда Ненова

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД

Цените на над 200 клинични пътеки са увеличени със средно 14%, а предвидените обеми за прием в бо ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...