Понеделник, 29 Май 2023
20
окт
1
 

Маг. Кристофър Балдингер:

Регламентираното доплащане осигурява повече пари в здравната система

Лекарите могат да бъдат мотивирани само като им се осигури независимост, добро заплащане и възможност за иновативно лечение

Петък, 20 Октомври 2017 | 17:25:10 Надежда Ненова
1

Частната и обществената здравна застрахователна система в Австрия вървят паралелно и се допълват една друга. Това заяви маг. Кристоф Балдингер, управляващ съдружник във виенската данъчна и управленска консултантска фирма Baldinger & Partner, п

Частната и обществената здравна застрахователна система в Австрия вървят паралелно и се допълват една друга. Това заяви маг. Кристоф Балдингер, управляващ съдружник във виенската данъчна и управленска консултантска фирма Baldinger & Partner, по време на презентацията си на конференцията „Актуални проблеми пред финансовото управление на лечебните заведения за болнична помощ“.

„Винаги средствата в системата са малко. Те никога няма да достигат, тъй като всяка година излизат нови и нови иновативни лечения, които не могат да бъдат покрити с обществени средства. Това, което може да бъде измерено и съответно заплатено, са ефикасността и качеството на услугата. Съществуват и фиксирани разходи – знаем изискванията за лечението на всеки тип диагноза, колко време, какъв материален и човешки ресурс отнема“, обясни Балдингер.

Той допълни, че частните болници финансират всичко сами. „Когато там се изчисляват разходите, се започва от най-големите пера – персонал и медицински изделия, и се върви към по-второстепенните разходи. Ако имат проблем с финансите и излизат на загуба, достатъчно е да направят преглед на услугите, които предоставят, и да се откажат от непечелившите. Собственици на частните болници са застрахователните компании. При държавните болници, които не могат да се откажат от дейност, се търсят варианти за допълнителни приходи. Един от тези варианти са самонаетите лекари, които ползват базите на болниците и споделят част от дохода си с болницата“, разказа той.

Общественото здравно осигуряване покрива 99% от системата за цялостна медицинска помощ в Австрия. Частните застрахователни фондове обхващат 12% от населението, но те отиват за доплащане на услугите. Това е основният елемент за овластяване на лекарите, категоричен беше Балдингер.

„Пациентът има свободен избор кой да бъде лекуващия му лекар, както и да избере екип. Пациентите могат да избират между частния и държавния сектор напълно свободно, стига да са допълнително осигурени. Тук обаче идва проблемът къде пациентът ще получи най-доброто лечение? Частният сектор предлага по-добро обслужване, единични стаи и комфорт по време на престоя на пациента в лечебното заведение. Той обаче е категоричен, че не е отишъл на хотел, а има нужда от качествена медицинска услуга и затова избира държавните болници, които в повечето случаи са университетски и като такива имат най-добрата база както за проучвания и изследвания, така и като апаратура и комплексни медицински грижи“, поясни Балдингер.

„Когато преди години имаше само държавно осигуряване, хората бяха готови да си доплащат под всякакви форми. Сега това е регламентирано чрез допълнителното застраховане. Чрез това регламентирано доплащане се осигуряват повече пари в системата и съответно така се мотивират лекарите за спокоен и пълноценен труд в Австрия“, каза още той.

„Имахме голям проблем с "изтичането на мозъци". Хората, за чието медицинско образование е платила държавата, напускат, а това води до огромни загуби. Затова търсим начин да ги задържим. Какъв е начинът лекарите да бъдат мотивирани? Независимост, добро заплащане и възможност за иновативно лечение! Не се страхувайте, когато това се случва и при вас, защото те ще се върнат“, завърши Балдингер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MuER

Гост 20.10.2017 21:08:58

Чичо Кристоф, няма да се върнат българските лекари, няма. При теб в Австрия и Германия ще идват завинаги и занапред... Абе какво четеш лекции на нашите комуняги. Те искат всичко да е безплатно, може да го няма, ама да не се плаща.


Всичко за коронавируса
Още новини
Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка
29.05.2023 17:17:50 Надежда Ненова

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка (РМШ). Това стана ясно по време ...

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница
29.05.2023 16:45:39

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница

„За мен е изключителна чест да направя това откриване, защото сърцето ми е в медицината. То ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...