!
Понеделник, 17 Юни 2024
20
окт
1
 

Маг. Кристофър Балдингер:

Регламентираното доплащане осигурява повече пари в здравната система

Лекарите могат да бъдат мотивирани само като им се осигури независимост, добро заплащане и възможност за иновативно лечение

Петък, 20 Октомври 2017 | 17:25:10 Надежда Ненова
1

Частната и обществената здравна застрахователна система в Австрия вървят паралелно и се допълват една друга. Това заяви маг. Кристоф Балдингер, управляващ съдружник във виенската данъчна и управленска консултантска фирма Baldinger & Partner, п

Частната и обществената здравна застрахователна система в Австрия вървят паралелно и се допълват една друга. Това заяви маг. Кристоф Балдингер, управляващ съдружник във виенската данъчна и управленска консултантска фирма Baldinger & Partner, по време на презентацията си на конференцията „Актуални проблеми пред финансовото управление на лечебните заведения за болнична помощ“.

„Винаги средствата в системата са малко. Те никога няма да достигат, тъй като всяка година излизат нови и нови иновативни лечения, които не могат да бъдат покрити с обществени средства. Това, което може да бъде измерено и съответно заплатено, са ефикасността и качеството на услугата. Съществуват и фиксирани разходи – знаем изискванията за лечението на всеки тип диагноза, колко време, какъв материален и човешки ресурс отнема“, обясни Балдингер.

Той допълни, че частните болници финансират всичко сами. „Когато там се изчисляват разходите, се започва от най-големите пера – персонал и медицински изделия, и се върви към по-второстепенните разходи. Ако имат проблем с финансите и излизат на загуба, достатъчно е да направят преглед на услугите, които предоставят, и да се откажат от непечелившите. Собственици на частните болници са застрахователните компании. При държавните болници, които не могат да се откажат от дейност, се търсят варианти за допълнителни приходи. Един от тези варианти са самонаетите лекари, които ползват базите на болниците и споделят част от дохода си с болницата“, разказа той.

Общественото здравно осигуряване покрива 99% от системата за цялостна медицинска помощ в Австрия. Частните застрахователни фондове обхващат 12% от населението, но те отиват за доплащане на услугите. Това е основният елемент за овластяване на лекарите, категоричен беше Балдингер.

„Пациентът има свободен избор кой да бъде лекуващия му лекар, както и да избере екип. Пациентите могат да избират между частния и държавния сектор напълно свободно, стига да са допълнително осигурени. Тук обаче идва проблемът къде пациентът ще получи най-доброто лечение? Частният сектор предлага по-добро обслужване, единични стаи и комфорт по време на престоя на пациента в лечебното заведение. Той обаче е категоричен, че не е отишъл на хотел, а има нужда от качествена медицинска услуга и затова избира държавните болници, които в повечето случаи са университетски и като такива имат най-добрата база както за проучвания и изследвания, така и като апаратура и комплексни медицински грижи“, поясни Балдингер.

„Когато преди години имаше само държавно осигуряване, хората бяха готови да си доплащат под всякакви форми. Сега това е регламентирано чрез допълнителното застраховане. Чрез това регламентирано доплащане се осигуряват повече пари в системата и съответно така се мотивират лекарите за спокоен и пълноценен труд в Австрия“, каза още той.

„Имахме голям проблем с "изтичането на мозъци". Хората, за чието медицинско образование е платила държавата, напускат, а това води до огромни загуби. Затова търсим начин да ги задържим. Какъв е начинът лекарите да бъдат мотивирани? Независимост, добро заплащане и възможност за иновативно лечение! Не се страхувайте, когато това се случва и при вас, защото те ще се върнат“, завърши Балдингер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sdHv

Гост 20.10.2017 21:08:58

Чичо Кристоф, няма да се върнат българските лекари, няма. При теб в Австрия и Германия ще идват завинаги и занапред... Абе какво четеш лекции на нашите комуняги. Те искат всичко да е безплатно, може да го няма, ама да не се плаща.


Всичко за коронавируса
Още новини
Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
17.06.2024 09:16:33

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областнит ...

1,3% положителни проби, няма починали
17.06.2024 08:50:17

1,3% положителни проби, няма починали

Двама – от Пловдив и София – са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 час ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...