Четвъртък, 29 Октомври 2020
20
юли
 

Регламентират плащането на помощните средства за хората с увреждания от НЗОК

Понеделник, 20 Юли 2020 | 13:20:42 Надежда Ненова


НЗОК няма да плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания на цена, по-висока от най-ниската стойност, заплатена за последните три години за медицинските изделия при същите технически характеристики. Това предвижда проекта за Н

НЗОК няма да плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания на цена, по-висока от най-ниската стойност, заплатена за последните три години за медицинските изделия при същите технически характеристики. Това предвижда проекта за Наредба за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат, публикувана на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане.

В случаите, когато през предходните три календарни години НЗОК не е заплащала изделието, Касата ще заплаща стойност, не по-висока от най-ниската стойност на медицинското изделие с най-близки сходни спецификации, заплащано от НЗОК през предходните три календарни години, но не по-висока от продажната цена на съответното медицинско изделие. „Ако лечебното заведение, в което ще се приложи съответното медицинско изделие, високоспециализиран апарат/уред за индивидуална употреба има сключен договор по ЗОП и договорената цена по този закон е по-ниска от определената стойност по тази наредба, НЗОК заплаща на лечебното заведение по-ниската стойност. Ако през съответната календарна година НЗОК е провела процедура за заплащане на стойността по реда на тази наредба за съответното медицинско изделие, високоспециализиран апарат/уред за индивидуална употреба, тази стойност се заплаща за всички медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба, за които е издадено одобрение за заплащането им, без да се провежда нова процедура през същата календарна година“, пише още в проекта на Наредба. Процедурата по договаряне на стойността на заплащане ще се провежда от комисия, определена от управителя на НЗОК.

„С предложението се въвеждат мерки за осъществяване на контрол на разходите, които се заплащат/доплащат с трансфер от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания, с оглед спазване на бюджетна дисциплина и недопускане на дефицит“, са казва в мотивите към проекта.

Проектът на Наредбата предвижда в списъка, поддържан от  Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, лечебните заведения, да бъдат включени и помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания и това да е условие за заплащането им.

Производителите на медицински изделия за хората с увреждания, изработени по поръчка и от клас I за стандарт се задължават да въведат системи за управление на качеството БДС EN ISO 9001. Производителят трябва да докаже своята способност постоянно да доставя продукт, съответстващ на изискванията на клиента и на изискванията на приложимите нормативни актове. При изделията от по-висок рисков клас, производителят на предлаганите медицински изделия е необходимо да е спазил изискванията на система за управление на качеството по стандарт БДС EN ISO 13485 за производство на медицински изделия или еквивалентна система за управление на качеството. В мотивите на Министерството към проекта е записано, че чрез изискването за прилагане на стандарти ISO 9001 или ISO 13485 ще се осигури споделена отговорност за качеството на медицинските изделия между производителя и органа, който сертифицира производството. „Регламентираните изисквания за качество ще имат благоприятно въздействие върху процедурата по определяне на стойността на заплащане на медицинските изделия, като същата ще се провежда в условията на висококонкурентна среда“, пише в мотивите.

В проекта на Наредба е записано още, че НЗОК ще публикува ежегодно на официалната си интернет страница информация за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания, и заплатените за тях средства.

По отношение на средствата, необходими за изпълнение на Наредбата, от Министерството на здравеопазването припомнят, че те са предвидени в бюджета на НЗОК за 2020 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. За 2020 г. средства за дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст са в размер на 12 000 000 лв., за лечение на лица над 18-годишна възраст - 2 000 000 лв., а за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване - 38 000 000 лв. Финансовите средства са регламентирани като получени трансфери от Министерството на здравеопазването.

За поддръжка на електронната база данни за медицинските изделия, заплащани с обществени средства, от бюджета на ИАЛ през 2019 г. са разходвани финансови средства в размер на 11 520 лв. Разходите за техническа извънгаранционна поддръжка за 2020 г. са в същия размер. За лицата, които подават заявления за включване на медицински изделия в електронната база данни, процедурата е безплатна, уточняват още от МЗ.  

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mZK5


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ предлага бордовете на директорите на болниците да се избират по досегашния ред
29.10.2020 18:12:46

МЗ предлага бордовете на директорите на болниците да се избират по досегашния ред

Бордовете на директорите на лечебните заведения да се избират по досегашния ред, независимо от из ...

Д-р Поповски: Ваксината срещу HPV да стане задължителна
29.10.2020 17:14:52 Надежда Ненова

Д-р Поповски: Ваксината срещу HPV да стане задължителна

Ваксината срещу HPV и профилактичните гинекологични прегледи трябва да станат задължителни. Това ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...