Сряда, 17 Август 2022
20
юли
 

Регламентират плащането на помощните средства за хората с увреждания от НЗОК

Понеделник, 20 Юли 2020 | 13:20:42 Надежда Ненова


НЗОК няма да плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания на цена, по-висока от най-ниската стойност, заплатена за последните три години за медицинските изделия при същите технически характеристики. Това предвижда проекта за Н

НЗОК няма да плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания на цена, по-висока от най-ниската стойност, заплатена за последните три години за медицинските изделия при същите технически характеристики. Това предвижда проекта за Наредба за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат, публикувана на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане.

В случаите, когато през предходните три календарни години НЗОК не е заплащала изделието, Касата ще заплаща стойност, не по-висока от най-ниската стойност на медицинското изделие с най-близки сходни спецификации, заплащано от НЗОК през предходните три календарни години, но не по-висока от продажната цена на съответното медицинско изделие. „Ако лечебното заведение, в което ще се приложи съответното медицинско изделие, високоспециализиран апарат/уред за индивидуална употреба има сключен договор по ЗОП и договорената цена по този закон е по-ниска от определената стойност по тази наредба, НЗОК заплаща на лечебното заведение по-ниската стойност. Ако през съответната календарна година НЗОК е провела процедура за заплащане на стойността по реда на тази наредба за съответното медицинско изделие, високоспециализиран апарат/уред за индивидуална употреба, тази стойност се заплаща за всички медицински изделия, високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба, за които е издадено одобрение за заплащането им, без да се провежда нова процедура през същата календарна година“, пише още в проекта на Наредба. Процедурата по договаряне на стойността на заплащане ще се провежда от комисия, определена от управителя на НЗОК.

„С предложението се въвеждат мерки за осъществяване на контрол на разходите, които се заплащат/доплащат с трансфер от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания, с оглед спазване на бюджетна дисциплина и недопускане на дефицит“, са казва в мотивите към проекта.

Проектът на Наредбата предвижда в списъка, поддържан от  Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, лечебните заведения, да бъдат включени и помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания и това да е условие за заплащането им.

Производителите на медицински изделия за хората с увреждания, изработени по поръчка и от клас I за стандарт се задължават да въведат системи за управление на качеството БДС EN ISO 9001. Производителят трябва да докаже своята способност постоянно да доставя продукт, съответстващ на изискванията на клиента и на изискванията на приложимите нормативни актове. При изделията от по-висок рисков клас, производителят на предлаганите медицински изделия е необходимо да е спазил изискванията на система за управление на качеството по стандарт БДС EN ISO 13485 за производство на медицински изделия или еквивалентна система за управление на качеството. В мотивите на Министерството към проекта е записано, че чрез изискването за прилагане на стандарти ISO 9001 или ISO 13485 ще се осигури споделена отговорност за качеството на медицинските изделия между производителя и органа, който сертифицира производството. „Регламентираните изисквания за качество ще имат благоприятно въздействие върху процедурата по определяне на стойността на заплащане на медицинските изделия, като същата ще се провежда в условията на висококонкурентна среда“, пише в мотивите.

В проекта на Наредба е записано още, че НЗОК ще публикува ежегодно на официалната си интернет страница информация за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия, предназначени за хората с увреждания, и заплатените за тях средства.

По отношение на средствата, необходими за изпълнение на Наредбата, от Министерството на здравеопазването припомнят, че те са предвидени в бюджета на НЗОК за 2020 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването. За 2020 г. средства за дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст са в размер на 12 000 000 лв., за лечение на лица над 18-годишна възраст - 2 000 000 лв., а за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хората с увреждания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване - 38 000 000 лв. Финансовите средства са регламентирани като получени трансфери от Министерството на здравеопазването.

За поддръжка на електронната база данни за медицинските изделия, заплащани с обществени средства, от бюджета на ИАЛ през 2019 г. са разходвани финансови средства в размер на 11 520 лв. Разходите за техническа извънгаранционна поддръжка за 2020 г. са в същия размер. За лицата, които подават заявления за включване на медицински изделия в електронната база данни, процедурата е безплатна, уточняват още от МЗ.  

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$pkc


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...